Sosyal Medya

Borsa

BİST-Tüm’de Kar 2019’un Aynı Çeyreğine Göre yüzde 52,1 Oranında Artış Kaydetti…

BİST-Tüm’de 2020 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sektörel bazda en yüksek kar artışını Demir Çelik ve…

BİST-Tüm’de Kar 2019’un Aynı Çeyreğine Göre yüzde 52,1 Oranında Artış Kaydetti…

BİST-Tüm’de 2020 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sektörel bazda en yüksek kar artışını Demir Çelik ve Holdingler göstermiştir. Bunlara ek olarak, Dayanıklı Tüketim, Otomotiv ve Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları de sırasıyla en yüksek kar artışı gözlenen sektörler olmuştur.

 

Diğer taraftan, 4Ç2020’de Havayolu, İçecek şirketleri grup olarak zarar açıklarken, Büyük Bankalar ve Madencilik şirketleri ise toplam kar artışına negatif etki eden sektörler olmuştur. Buna ek olarak, Sigorta ve İnşaat sektörlerinde yer alan firmaların karlarında da ciddi geri çekilmeler gözlenmiştir. Söz konusu gruplardaki zarar açıklamaları ve kar azalışları toplam karın azalmasındaki ana ektenler olmuştur.

 

BİST-Tüm’de 2020 son çeyrek finansallarını açıklamış 324 şirket bulunmaktadır. Buna göre bu şirketlerin 4Ç2020 toplam ana ortaklık net dönem karı 4Ç2019’a göre %52,1 artarak 41.199mn TL olmuştur.

 

Şirket bazında geçen yılın aynı dönemine göre kar artışına en yüksek katkıyı sağlayan şirket Ereğli Demir Çelik olurken, arkasından Gözde Girişim, Koç Holding ve Ford Otosan gelmektedir.

 

Demir Çelik sektörü içerisinde yer İskenderun Demir Çelik de karını geçen yılın aynı dönemindeki 260mn TL’den 4Ç20202de 1.354mn TL’ye yükselterek kara en olumlu etkiyi yapan şirketlerden olmuştur. Enka İnşaat karını bu çeyrekte %88 oranında artırırken, Arçelik 4Ç2019’daki 240mn TL ‘den bu çeyrekte 1.164mn TL’ye yükselterek kara en olumlu etkiyi yapan şirketler arasında yer almıştır. Bu şirketlere ek olarak, Servet GYO 4Ç2019’daki düşük kardan 4Ç2020’de çok daha yüksek kara dönmüş ve BİST-Tüm’deki kar artışını olumlu yönde desteklemiştir.

 

Diğer taraftan, Türk Hava Yolları, TAV Havalimanları, Pegasus 4Ç2020’de zarar açıklayarak toplam kar oluşumuna en olumsuz etki eden şirketler olarak ön plana çıkmıştır. Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını dolayısıyla azalan mobilite, havacılık sektörünü olumsuz etkilemeye devam etmiştir. Büyük Bankalar arasında yer alan İş Bankası ve Vakıflar Bankası da 4Ç2020’de 4Ç2019’a göre miktarsal olarak BİST-Tüm toplam kar oluşumuna en olumsuz etki eden şirketler arasında yer almışlardır.

 

Enerjisa Enerji 4Ç2019’daki kardan 4Ç2020’de zarara dönmüş ve toplam kar oluşumunu olumsuz etkilemiştir.

 

 

FAVÖK Marjları

 

Aşağıdaki grafikte sektörel bazda 4Ç2020/4Ç2019 FAVÖK marjları verilmiştir. Buna göre, sektörel bazda FAVÖK marjında en yüksek iyileşme Yapı Malzemeleri, Turizm ve Demir Çelik sektörlerinde olurken, en fazla düşüş Madencilik, Lojistik ve Enerji sektörlerinde gerçekleşmiştir.

 

 

 

 

 

Kaynak:  Ziraat Yatırım, raporun tamamı için tıklayın

 

Vakıf Yatırım Borsa stratejisi: Hangi hisseler cazip?

 

Borsa’da bu hafta yön nereye?

 

ANALİZ: PİYASALAR DA EKONOMİK GERÇEKLERİ GÖRMEYE BAŞLADI

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler