Sosyal Medya

Borsa

BİST:  Satışlar sürebilir

BİST-100 Kasım rallisin %50’nin 2 işlem gününde masada bırakırken, satışların devam etmesi olasılığı var.   Satışların nedeni Borsa’ya kısa vade kazanç…

BİST:  Satışlar sürebilir

BİST-100 Kasım rallisin %50’nin 2 işlem gününde masada bırakırken, satışların devam etmesi olasılığı var.   Satışların nedeni Borsa’ya kısa vade kazanç için giren acemi yatırımcının kur korumalı mevduattan yararlanmak için “evine dönmesi” olabilir. Yabancıların da satış yapmış olması muhtemel, fakat gerçeği ancak gelecek hafta bu haftanın verileri yayınlanınca göreceğiz. Diğer piyasaların aksine, Borsa’da halen yüksek miktarda yabancı malı var. Erdoğan’ın yeni kur korumalı mevduat modeli dış basında büyük olumsuz tepki yarattı. Bir miktar yabancı satışı da endeksin gerilemesine katkıda bulunmuş olabilir. TSİ 9:25’te ParaAnaliz’e Global ve Gedik Menkul Değerler’den gelen raporların Borsa analizi kısmını paylaşıyoruz.

 

Global MD VIOP

 

Dün yurt dışı piyasalarda tepki alımları yaşanırken bu sabah vadeli endekslerde Omicron varyantına ilişkin endişeler ve ABD Başkanı Biden’ın 2 trilyon USD’lik destek paketine ilişkin belirsizlikle birlikte yatay/hafif satıcılı bir seyir izleniyor. Asya piyasalarında ise karışık bir fiyatlama hakim.

Yurt içine baktığımızda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Yeni Ekonomik Önlemlerin ardından Dolar/TL’de hızlı bir geri çekilme yaşandı. Dolar/TL’de yaşanan sert geri çekilme yurt içi piyasaların Dolar bazında hızlı yükselişlere öncülük etti. Dolar bazında yaşanan bu yükseliş ise yurt içi piyasalarda sert realizasyon satışlarını beraberinde getirdi.

Dün gün içerisinde taban olan VIOP30 endeks kontratı akşam seansında da tabanda kapanış gerçekleşti. Kontratta mevcut durumda en yakın destekler 1977-1985 bandından geçiyor. Bu bandın kırılımı endeks kontratında teknik görünümün bir miktar zayıflamasına yol açabilir. Kontratta

olası tepki hareketlerinde ise 2112 – 2123 direnç bandı olarak takip edilebilir.

 

 

Gedik Yatırım:  BIST-100 Güne Başlangıç

Salgın kaynaklı endişelerin bir miktar yatışması ve risk iştahındaki toparlanmaya bağlı olarak son günlerde zayıflamanın yaşandığı küresel hisse piyasalarında dün toparlanma eğilimi etkili oldu. BIST-100 Endeksi dün günü %7,99 oranında sert bir düşüşle 1.892,02 puandan tamamladı. ABD borsaları dün günü %1,50’leri aşan yükselişlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri yataya yakın hafif satıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında karışık bir görünüm hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif alıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 12,58 – 12,72 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:35 itibariyle 12,30’lu seviyelerden işlem görmekte. Yurt dışına kıyasla ayrışmanın ve sert fiyatlamaların yaşandığı BIST- 100 Endeksi’nin güne volatil bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

 

BIST-100 Strateji

 

Dün BIST 100’deki şirketlerin yaklaşık üçte biri taban fiyattan günü tamamladı. Son 3 günlük satışla endeks, ekim ayı başlarında başlayan yükselişin %50’sini geri verdi. Ayrıca yaşanan bu düşüşle birlikte önceki gün test edilip üzerinde kapanış gerçekleştirilen ana yükselen trendin de altına sarkılmış oldu. Kurlardaki aşırı oynaklığın yanına yurtdışı gecelik swap faizlerindeki hızlı yükseliş eklenince hisse senetleri sert satılmaktan kurtulamadı. Son günlerde bahsettiğimiz üzere kısa vadeli gün içi destek ve dirençler önemini kaybetmiş durumda. TL varlıklarda yeni denge oluşma sürecinde bir süre daha yüksek volatilite devam edebilir. Bu dönemde kaldıraç ve kredi kullanımının sınırlandırılması ve portföy içeriğinin çeşitlendirilmesi faydalı olacaktır.

 

Önemli  Şirket Haberleri

 

ŞİŞE VE CAM / SISE 22.12.2021 07:57:28 Ciner Grubu’nun Amerika Birleşik Devletleri’ndeki soda faaliyet alanı operasyonlarının %60’ının Şirket tarafından devralınması kapsamında, Ciner Resources Corporation’ın %60 hissesi 300.000.000  dolar bedelle, Pacific Soda LLC’nin %10 hissesi 23.000.000 dolar bedelle ve Atlantic Soda LLC’nin %60 hissesi 52.000.000 dolar bedelle Şişecam Chemicals USA Inc.’a devredilmiştir. (SINIRLI POZİTİF)

 

 

Borsa yine çakıldı, bugün de 2 kere devre kesildi!

 

Atilla Yeşilada & Artunç Kocabalkan:   Ocak’ta yangın var

 

ANALİZ:  TL’nin kaderi 4 Ocak 2022 günü belli olur

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler