TBB Başkanı Çakar’dan fon mesajı: Bankacılık sektöründe negatif etki beklemiyoruz
TBB Başkanı Alpaslan Çakar, fonlardan çıkan paranın bankacılık sistemine yöneldiğini belirterek sektörde negatif etki beklemediklerini söyledi.
3 Ekim 2026

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, fonlarda yaşanan hareketliliğin bankacılık sektörünü olumsuz etkilemesini beklemediklerini söyledi. Çakar, fonlardan çıkan paranın bankacılık sistemine yöneldiğine dikkat çekerek sürecin kısa sürede çözüleceğini belirtti.
TBB Başkanı Alpaslan Çakar, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol’un katılımıyla düzenlenen “Dönüşümün Finansmanı: COP31 Yolunda Türkiye” başlıklı basın buluşmasında fon piyasasındaki gelişmeleri değerlendirdi.
Çakar, fonlarda söz konusu olan tutarların bankacılık sektörünün büyüklüğü açısından önemli bir seviyede olmadığını belirterek, gelişmelerin sektör üzerinde negatif bir etki yaratmasını beklemediğini söyledi.
“Para sistemin içinde kalıyor”
Fonlardan çıkan paranın bankacılık sistemine yöneldiğini vurgulayan Çakar şöyle konuştu:
“Oradan çıkan para nereye gidiyor? Bankacılık sektörüne geliyor. Dolayısıyla sistemin içinde kalmış para. Bu nedenle bankacılık sektörünün negatif etkilenmesi söz konusu değil.”
Çakar, fonlarda yaşanan hareketliliğin kısa sürede çözüleceğini öngördüğünü de ifade etti.
Zorunlu karşılık adımı fonlarla bağlantılı değil
Çakar ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son dönemde attığı zorunlu karşılık adımının fon piyasasındaki gelişmelerle bağlantılı olmadığını söyledi.
Söz konusu düzenlemeyi bir süredir beklediklerini belirten Çakar, özellikle KOBİ kredileri açısından bu yönde bir adım beklentileri bulunduğunu kaydetti.
DÜNYA
Piyasalarda yalnız değilsiniz
Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.




