Fatih Birol: Körfez'de 40 tesiste hasar var
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), İran savaşı nedeniyle Orta Doğu’da en az 40 enerji tesisinin ağır hasar gördüğünü açıkladı. Petrol ve gaz akışındaki kesintiler, küresel arzı ciddi şekilde daraltırken, uzmanlara göre bu kriz 1970’lerin petrol şokları ve 2022 gaz krizinin toplamından daha büyük bir etki yaratıyor.
24 Mart 2026

İran savaşı enerji altyapısını vurdu: 40’tan fazla tesis ağır hasar aldı Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), İran savaşı nedeniyle Orta Doğu’da en az 40 enerji tesisinin ağır hasar gördüğünü açıkladı. Petrol ve gaz akışındaki kesintiler, küresel arzı ciddi şekilde daraltırken, uzmanlara göre bu kriz 1970’lerin petrol şokları ve 2022 gaz krizinin toplamından daha büyük bir etki yaratıyor.
40’tan fazla enerji tesisi ağır hasarlı Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, İran savaşı başladığından bu yana Orta Doğu’daki enerji altyapısının büyük darbe aldığını açıkladı.
9 ülkede 40’tan fazla enerji tesisi ağır ya da çok ağır hasar gördü Hasar gören tesisler arasında petrol sahaları, rafineriler ve boru hatları bulunuyor Birol’a göre bu altyapının onarımı uzun zaman alacak.
Küresel arzda tarihi daralma Savaşın en büyük etkisi enerji arzında yaşandı.
Küresel petrol arzından günlük 11 milyon varil kayıp LNG arzında yaklaşık %20 daralma IEA bu durumu, “küresel petrol piyasası tarihindeki en büyük arz şoku” olarak tanımlıyor.
“1970’lerden daha büyük kriz” Fatih Birol’a göre mevcut kriz: 1970’lerin petrol krizleri 2022 doğalgaz krizi ile birlikte düşünüldüğünde bile daha ağır sonuçlar doğuruyor.
Sadece enerji değil: Küresel ekonomi etkileniyor Kriz yalnızca petrol ve gazla sınırlı değil.
Kesintiye uğrayan kritik sektörler: Petrokimya Gübre Kükürt Helyum Bu ürünlerin ticaretindeki aksama, küresel üretim ve tarım üzerinde zincirleme etki yaratıyor.
Hürmüz Boğazı krizin merkezinde Enerji krizinin kalbinde Hürmüz Boğazı bulunuyor.
Küresel petrol ve gazın yaklaşık %20’si buradan geçiyor Savaş nedeniyle deniz trafiği neredeyse durma noktasına geldi Birol’a göre: 👉 “Krizin çözümü için en kritik adım Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması.”
ABD–İran restleşmesi sürüyor Krizi derinleştiren en önemli faktörlerden biri de ABD ile İran arasındaki karşılıklı tehditler.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın enerji tesislerini vurmakla tehdit etti İran ise Körfez’deki enerji altyapısını hedef alabileceğini açıkladı Bu durum, bölgedeki enerji sistemini doğrudan risk altına sokuyor.
IEA yeni petrol salımı hazırlığında IEA, piyasalardaki arz sıkıntısını azaltmak için adım atmaya hazır olduğunu açıkladı.
Mart ayında 400 milyon varil petrol rezervi piyasaya sürüldü Gerekirse yeni rezerv salımları da gündemde Ancak Birol, bu adımların yalnızca geçici rahatlama sağlayacağını vurguladı.
Asya en büyük darbeyi alıyor Krizin etkileri özellikle Asya’da daha sert hissediliyor.
Bölge, enerji ve gübre ithalatında Orta Doğu’ya bağımlı Alternatif tedarik kanalları sınırlı Bu nedenle ekonomik baskının en yoğun yaşandığı bölge olarak öne çıkıyor.
Petrol fiyatlarında sert dalgalanma Enerji piyasalarında volatilite sürüyor: Brent petrol 112 dolardan 99 dolara kadar geriledi Ardından yeniden 100 doların üzerine çıktı Uzmanlara göre: Savaş uzarsa fiyatlar yüksek kalmaya devam edecek Altyapı hasarı kalıcı maliyet artışı yaratabilir Sonuç: Enerji krizi küresel şoka dönüşüyor İran savaşı, enerji piyasalarında alışılmış dengeleri bozarak küresel bir şoka dönüştü.
Arz daralması Tedarik zinciri kırılması Jeopolitik riskler birlikte değerlendirildiğinde, kriz sadece enerji değil, küresel ekonomi için de ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Uzmanlara göre çözümün anahtarı Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması ve diplomatik gerilimin düşürülmesi olacak.
Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: istanbulanalytics@gmail.com



