Sosyal Medya

Ekonomi

Seçim sonuçlarını yine TUIK Tüketici Güven Endeksi tahmin etti

Son 20 yılın seçim sonuçları ile TÜİK'in tüketici güven endeksi karşılaştırıldığında dikkat çekici bir sonuç ortaya çıkıyordu.

Seçim sonuçlarını yine TUIK Tüketici Güven Endeksi tahmin etti

 

2023 Mayıs seçimlerinde seçmene büyük hayal kırıklığı yaşatan ve itibar kaybeden anket firmaları bu kez başarılı bir sınav verdi.  Seçimden 2 hafta önce veri açıklayan KONDA, Metropoll, PanaromaTR gibi kuruluşlar İstanbul seçim sonuçların hata payına yakın doğru tahmin etti. Üç büyük kentte anket ortalamaları hedeften şaşmadı.

 

Seçim sonuçlarını tahmin konusunda yanılmayan bir gösterge daha var, o da TUIK’in aylık olarak yayınladığı Tüketici Güven Endeksi.

 

SÖZCÜ’nün haberine göre, TÜİK yaptığı ‘aylık tüketici eğilimleri anketi’ başarısını bir kez daha ispat etti.

 

TÜİK bu anket ile “tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimlerini” ölçüyor.

 

Son 20 yılın seçim sonuçları ile TÜİK’in tüketici güven endeksi karşılaştırıldığında dikkat çekici bir sonuç ortaya çıkıyordu.

 

AKP’nin son 20 yılda istediğini aldığı seçimlerin hepsinde tüketici güveni endeks değeri 90 ve üzerinde idi. AKP’nin bu dönemde istediğini alamadığı dört seçimde ise bu değer hep 90’ın altında oldu.

 

Seçim ayı olan mart ayında da tüketici güven endeksi 79,4 oldu ve kritik değer olan 90’ın çok altında kaldı. AKP de kesin olmayan sonuçlara göre 31 Mart’ta ciddi bir yara aldı.

İşte 20 yılda yapılan seçimlerde AKP’nin oy oranları ve seçimin yapıldığı aydaki tüketici güveni endeks değerleri…

 

28 Mart 2004 yerel seçimleri:

AKP’nin oy oranı: % 41,67

Mart 2004 tüketici güveni endeks değeri: 104,9

 

AKP bu seçimde İstanbul ve Ankara dahil birçok büyükşehir belediyesini kazandı.

 

22 Temmuz 2007 genel seçimleri:

AKP’nin oy oranı: %46,66

Temmuz 2007 tüketici güveni endeks değeri: 93,9

 

AKP bu seçim sonucu ile tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağladı.

 

29 Mart 2009 yerel seçimleri:

 

AKP’nin oy oranı: %38,39

Mart 2009 tüketici güveni endeks değeri: 76,9

 

Dünyada ve Türkiye’de ekonomik kriz yaşanan 2009’daki seçimde AKP’nin oylarında 2007’deki genel seçime göre 8,27 puan, 2004’teki yerel seçime göre ise 3,28 puanlık düşüş oldu.

 

12 Haziran 2011 genel seçimleri:

 

AKP’nin oy oranı: %49,83

Haziran 2011 tüketici güveni endeks değeri: 98,0

 

AKP 2011’deki seçimde oy oranını, bir önceki genel seçime göre 3,25 puan, bir önceki yerel seçime göre 11,44 puan artırdı.

 

30 Mart 2014 yerel seçimleri:

 

AKP’nin oy oranı: %42,87

Mart 2014’te tüketici güveni endeks değeri: 92,4

 

AKP bu seçimde İstanbul ve Ankara dahil birçok büyükşehir belediyesini kazandı ve bir önceki yerel seçime göre oy oranını yükseltti.

 

10 Ağustos 2014 cumhurbaşkanlığı seçimi:

 

Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı: %51,79

Ağustos 2014’te tüketici güveni endeks değeri: 93,6

 

AKP Genel Başkanı Erdoğan bu seçimi kazanıp cumhurbaşkanı seçildi.

 

7 Haziran 2015 genel seçimleri:

 

AKP’nin oy oranı: %40,87

Haziran 2015 tüketici güveni endeks değeri: 89,6

 

AKP bu seçimde tek başına hükümet kuracak meclis çoğunluğunu kaybetti ve 1 Kasım’da seçimler tekrarlandı.

 

1 Kasım 2015 genel seçimleri:

 

AKP’nin oy oranı: %49,50

Kasım 2015 tüketici güveni endeks değeri: 95,2

 

AKP bu seçimle birlikte tek başına hükümet kuracak çoğunluğu tekrar elde etti.

16 Nisan 2017 anayasa değişikliği referandumu:

 

AKP ve MHP’nin istediği evet oyu oranı: %51,4

Nisan 2017 tüketici güveni endeks değeri: 92,0

 

AKP ve MHP’nin istediği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi teklifi kabul edildi.

 

24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı seçimi:

 

Recep Tayyip Erdoğan: %52,6

Haziran 2018 tüketici güveni endeks değeri: 91,1

 

Erdoğan ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi.

 

31 Mart 2019 yerel seçimleri:

 

AKP’nin aldığı oy oranı: %44,33

Mart 2019 tüketici güveni endeks değeri: 81,1

 

AKP bu seçimde İstanbul ve Ankara dahil birçok büyükşehir belediyesini kaybetti.

 

23 Haziran 2019 İstanbul seçimi (tekrar):

 

AKP’nin adayının oy oranı: %44,98

Haziran 2019 tüketici güveni endeks değeri: 80,1

 

AKP bu seçimde İstanbul’u bir kez daha kaybederken oy farkı 13 binden 806 bine yükseldi.

 

14 Mayıs 2023 genel seçimi:

 

AKP’nin aldığı oy oranı: %35,6

Mayıs 2023’te tüketici güven endeks değeri: 91,1

 

Haziran 2022’de 63,4 olan tüketici güven endeks değeri, kur ve faizin baskılandığı, seçim ekonomisi uygulamalarının devreye sokulduğu süreç sonunda Mayıs 2023’te 91,1’e kadar yükseldi. Seçimlerde Tayyip Erdoğan bir kez daha Cumhurbaşkanı seçilirken, AKP’nin başını çektiği Cumhur İttifakı da TBMM’de çoğunluğu elde etti.

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

  • Gençler işsizlik sarmalında: Kadınlar en büyük kaybeden! Türkiye Avrupa’da birinci sırada

    Gizli İşsizlik Patladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025’in ilk çeyreğine ait istihdam raporunu yayımladı. Türkiye'de çalışma çağındaki 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor. Yani toplumun çoğunluğu çalışıyor gibi görünse de ya kayıt dışı ya da güvencesiz işlerde.

  • TİM Başkanı net konuştu! Yüzde 50 ile çarklar dönmez

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek faiz oranlarının sanayiye darbe vurduğunu belirterek, "Yüzde 50 faizle üretim yapılmaz. Paranızı faize koyun, uğraşmadan kazanın. Ama biz üretimi, ihracatı seçiyoruz" dedi.

  • FÖŞ’ten Günün Analizi:  Gelişen Piyasalara para girecek mi?

    Bu ikinci tecrübemde Gelişen Piyasalara bu yıl para girecek mi sorusuna cevap aradım.  Çünkü, Türkiye açısından döviz kuru ve dış finansman bağlamında en kritik soru bu.  Doğal olarak, Türkiye’nin kendine özgü şartları, örneğin Erdoğan’ın Kürtlerin sorunlarını çözen bir anayasaya CHP’yi de dahil edip etmeyeceği sorusu ve enflasyonun seyri de sıcak para girişini etkileyecek. Ama, benim tecrübeme göre, para girişlerini öncelikle o varlık sınıfına gösterilen küresel ilgi belirler.

  • Türkiye’nin market devi gençliğe göz kırptı! İndirim mağazasının ismi değişiyor

    Türkiye’nin dört bir yanındaki 4 bin 500 satış noktasıyla hizmet veren Tarım Kredi Marketleri, sürpriz bir kararla ismini değiştiriyor. Yeni dönemde açılacak mağazalar "KOOP" adıyla faaliyet gösterecek. Bu hamleyle sadece tabelalar değil, hedef kitle de değişecek. Mağaza gençlere göz kırptı.

  • İstanbul’dan sonra ilk! Şehire metrobüs geliyor

    Sakarya, İstanbul’dan sonra metrobüse kavuşan ikinci şehir olmaya hazırlanıyor. Şehir hastanesi ile gar meydanı arasında hizmet verecek 19,5 kilometrelik ve 13 duraktan oluşan metrobüs hattında çalışmalar hız kesmeden sürüyor.

  • Gözler o günde! Kritik rapor 22 Mayıs’ta açıklanacak

    Merkez Bankası yeni enflasyon tahminlerini açıklıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025’in ikinci Enflasyon Raporunu 22 Mayıs Perşembe günü kamuoyuna sunacak. Toplantı, İstanbul Finans Merkezi’nde saat 10.30’da başlayacak.

  • Masadan barış sinyalleri geldi! Rusya ve Ukrayna bin esiri takas edecek

    İstanbul Dolmabahçe’de gerçekleşen ve yaklaşık 1,5 saat süren kritik Rusya-Ukrayna görüşmesi sona erdi. Taraflar, bin kişiye karşılık bin kişi esir değişimi konusunda anlaşmaya vardı.

  • Büyük yatırım göçü başlıyor mu? Altın kan kaybetti bitcoin tahtı zorluyor

    Altın fiyatları, Kasım 2024'ten bu yana en kötü haftasını geçirirken; yatırımcı gözünü yeniden Bitcoin'e çevirdi. Altında son 6 ayın en sert düşüşü piyasaları sarstı.

  • Yatırımcı çıkmazda! Konut mu mevduat mı? Tek tek cevap verdiler

    Konut fiyatları dalgalı seyrini sürdürüyor. Merkez Bankası’nın faiz artışları sektörde yeniden durgunluğa neden oldu. Mevduat faizlerinin yüzde 50 seviyelerine çıkması, konuta olan talebi düşürdü. 7 milyon TL’lik bir konutu kiraya vermek yerine aynı parayı mevduata koymak, yaklaşık 3.5 milyon TL getiri sağlayabiliyor. Bu tablo yatırımcıları mevduata yönlendirdi. Peki, mevduat mı konut mu? Uzmanlar yanıtladı.

  • Fed de kemer sıkacak! Görev odaklı bütçeleme dönemi başlıyor

    ABD Merkez Bankası (Fed), kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasını hedefleyen kapsamlı bir yeniden yapılanma planını devreye alacak. Financial Times'ın ortaya çıkardığı iç yazışmalara göre, Fed Başkanı Jay Powell, önümüzdeki birkaç yıl içinde sistem genelinde iş gücünün yüzde 10 oranında azaltılacağını açıkladı. 

Benzer Haberler