Ekonomi
İlaç Krizi: Novartis 14 ilacın satışını durdurdu
İlaçta kriz giderek büyüyor. Novartis firması, koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı kritik 14 ilacın satışını durdurdu. Sözcü’ye…

İlaçta kriz giderek büyüyor. Novartis firması, koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı kritik 14 ilacın satışını durdurdu. Sözcü’ye konuşan Novartis yetkilisi, yüksek kur farkını gerekçe gösterdi ve 9 ay önce bakanlığı bilgilendirdiklerini açıkladı.
Türkiye’de ilaç krizi giderek büyüyor. İsviçre merkezli Novartis firması, ecza depolarına gönderdiği açıklamayla 14 ilacın satışını tamamen sonlandırdığını duyurdu.
Açıklamada, “Aşağıda isimleri belirtilen ürünlerimizin satışları Aralık 2023 tarihi itibarıyla tamamen sonlandırılmıştır. Novartis Türkiye olarak, bahsi geçen ürünlerin stokları bulunmadığı için talepleriniz 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karşılanamayacaktır” denildi.
Satışı sonlandırılan ilaçlar arasında koah, göz tansiyonu, alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi ilaçları bulunuyor. İlaçlardan bazılarının Türkiye’de bir eşdeğeri de bulunmuyor.
Konuyla ilgili Sozcu.com.tr’ye açıklama yapan Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, “Exelon, Trileptal ve Desferal isimli ürünlerimizin ülkemizdeki fiyatlarına bağlı olarak uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşamaktayız” dedi ve “mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.
Güner ayrıca, “Transdermal Flaster, Kapsül ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Exelon’un Transdermal Flaster ambalajlarının teminini Ağustos 2023’ten itibaren; Film Kaplı Tablet ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Trileptal’in Film Kaplı Tablet ambalajlarının teminini Temmuz 2023’ten; Desferal’in teminini ise Şubat 2024’ten itibaren olmak üzere devam ettirememekteyiz” bilgisini paylaştı.
“Bu kararı alırken, alternatif tedavilerin mevcut olması ve/veya ürünlerimizin farklı formlarının erişimde kalması bizim için önemli bir kriter olmuştur” diyen Güner, “Yaşanan süreçte karşılaşılan problemler ülkemiz sağlık otoriteleri ile paylaşılmış, ilgili başvurular yapılmış ve nihayetinde bahsi geçen ürünlerimizin tedariğinin devam ettirilemeyeceği bilgisi 4 Nisan 2023 tarihinde yetkili devlet kurumlarına iletilmiştir” ifadelerini kullandı.
Söz konusu ilaçların satışının durdurulacağı bilgisinin 9 ay önce bildirilmesine rağmen Sağlık Bakanlığı’nın herhangi bir önlem almaması dikkat çekti.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, Novartis’in satışını durdurduğu ilaçlar arasında Türkiye’de eşdeğeri olmayan ilaçların da bulunduğunu belirterek, hastalar için ciddi risk ortaya çıkabileceğine işaret etti.
Novartis’in yeni yıl itibarıyla satışını durdurduğu ilaçlara zaten uzun süredir zorlukla ulaşabildiklerini, başka firmaların da benzer şekilde ya satışı tamamen durdurma ya da çok sınırlı arz gibi adımlar attığını belirten Özcan, ilaç krizinin giderek büyüdüğüne dikkat çekti.
Euro kurunun şu an 33 lira olduğunu ancak ilaçta geçerli kurun 17,55 TL olduğunu belirten Özcan, ilaç firmalarının son açıklanan yüzde 25’lik zamdan memnun kalmadığını ve birçok ilacın temininde zorluk yaşandığını söyledi.
İlaç firmalarının ayrıca ödeme vadelerini kısaltma yoluna gitmeye başladığını aktaran Özcan, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 90 gün vadeyle ödeme alan eczanelerin 30 gün vadede firmalara ödeme yapmasının mümkün olmadığı, bu gelişmenin de ilaç krizini büyüteceği uyarısında bulundu.
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025İkinci el araçlarda hareket başlıyor! O tarihe dikkat
VavaCars’tan ikinci el araç fiyatları için dikkat çeken analiz geldi.
Dünya Ekonomisi
/ 12 Mayıs 2025Japonya’da kurumsal alarm! Şirket iflasları 11 yılın zirvesinde
Japonya'da hizmet ve inşaat sektörü alarm veriyor, KOBİ’ler personel bulamıyor.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Silahlar sustu gözler ekonomiye döndü! Mehmet Şimşek’ten yeni Türkiye yorumu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, PKK'nın fesih kararı sonrası sosyal medya hesabından çarpıcı bir açıklama yaptı.
Gündem
/ 12 Mayıs 2025Belediyelere ya da mahkeme kararı olmadan şirketlere kayyum atanabilir mi?
Son günlerde tartışma yaratan kayyum söylentilerine TMSF’den net yanıt geldi. "Belediyelere ya da mahkeme kararı olmadan şirketlere kayyum atanamaz."
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Yeni evlenecekler için süreç oldukça basit! İndirim kodu nasıl alınır?
Nikah masası yolunda dev kampanyalar başladı. Yeni evleneceklere alışverişte altın çağ başlıyor. Beyaz eşyadan mobilyaya, çeyizden yatak odasına evlilik hazırlığı yapan çiftlere e-Devlet üzerinden özel indirim kodları dağıtılmaya başlandı.
Gündem
/ 12 Mayıs 2025Türkiye’de banka hesabında 1 milyon TL veya daha fazla parası olan kişi sayısı kaç?
Türkiye’de ekonomik uçurum her geçen gün daha da belirginleşiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayımladığı son veriler, servetin kimde biriktiğini ve kimlerin sistemde yalnızca isim olarak kaldığını çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi.
Döviz
/ 12 Mayıs 2025Atilla Yeşilada video: Yüksek faizden en çok kazanan kim? & Fed faiz indiremez!
Pazar günü yayınlanan bu söyleşimin zamanlaması cuk oturdu. ABD-Çin arasında tarife savaşının biteceğine inanmıyorum. Piyasanın Fed faiz indirim beklentileri çok abartılı. Yatırımcılar kuytuda yatan ABD bütçe pazarlıklarını ve sonucunun dolar ve tahvil getirileri üzerindeki yıkıcı etkisini fiyatlamıyor. Ekonomik İstikrar Programı'ndan geriye bir tek güçlü TL politikası kaldı. Ne Erdoğan, ne de ekonomi yönetimi bu politikadan vazgeçemez. Ben yaz aylarını TL'de geçireceğim.
Borsa
/ 12 Mayıs 2025Gelişen Piyasa hisseleri coştu, ancak belirsizlik sürüyor
ABD ve Çin arasında gerçekleşen son ticaret anlaşması, küresel piyasalarda olumlu bir hava estirdi. İki ülke, karşılıklı olarak uyguladıkları yüksek gümrük vergilerini 90 gün süreyle önemli ölçüde azaltma kararı aldı. Bu gelişme, özellikle gelişmekte olan piyasalarda yatırımcı güvenini artırarak, hisse senedi ve döviz piyasalarında yükselişe neden oldu.
Borsa
/ 12 Mayıs 2025ABD-Çin Ateşkesiyle Borsalar Uçuşa Geçti, Dolar, Tahvil getirileri yükseliyor
ABD ile Çin arasında tarifeler konusunda varılan üç aylık ateşkesin küresel ticaret savaşının sona ereceği umudunu doğurması, dünya genelinde borsalarda güçlü bir yükselişe neden oldu. Riske karşı koruma sağlayan yatırım alanlarından çıkış yaşanırken, yatırımcılar hisse senetlerine yöneldi. Altın satış yerken, dolar ve ABD tahvil faizleri yükseliyor.
Dünya Ekonomisi
/ 12 Mayıs 2025Nissan 20 bin çalışanı ile yollarını ayıracak
Yapısal krizdeki Japon otomotiv devi Nissan, küresel daralma ve zayıf satışlar nedeniyle daha önce açıkladığından iki kat fazla çalışanını işten çıkaracak.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Fitch uyardı: Borçlanma büyüyor, yabancı yatırımcı payı düşüyor
Fitch Ratings, Türkiye’nin iç siyasi baskılar ve küresel ekonomik belirsizliklere rağmen borçlanma piyasasında istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü açıkladı. 2025-2026 döneminde piyasanın büyüklüğünün 500 milyar doları aşması bekleniyor.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Bankacılıkta faiz riski alarmı: BDDK sınırı %15’e çekti
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riskine ilişkin yeni yönetmeliğini yayımladı. Konsolide ve konsolide olmayan faiz riski standart rasyosu yüzde 20’den yüzde 15’e indirildi.
Genel
/ 12 Mayıs 2025Otomobilde büyük yarış: 1,5 Milyon TL’ye varan faizsiz kredi fırsatları!
BMW, Fiat, MG, Chery ve daha birçok marka faizsiz ya da düşük faizli kredi kampanyalarıyla araç alımını kolaylaştırıyor. Bazı modellerde 1,5 milyon TL’ye kadar sıfır faizli kredi imkânı sunuluyor.
Benzer Haberler