Ekonomi
İlaç Krizi: Novartis 14 ilacın satışını durdurdu
İlaçta kriz giderek büyüyor. Novartis firması, koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı kritik 14 ilacın satışını durdurdu. Sözcü’ye…

İlaçta kriz giderek büyüyor. Novartis firması, koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı kritik 14 ilacın satışını durdurdu. Sözcü’ye konuşan Novartis yetkilisi, yüksek kur farkını gerekçe gösterdi ve 9 ay önce bakanlığı bilgilendirdiklerini açıkladı.
Türkiye’de ilaç krizi giderek büyüyor. İsviçre merkezli Novartis firması, ecza depolarına gönderdiği açıklamayla 14 ilacın satışını tamamen sonlandırdığını duyurdu.
Açıklamada, “Aşağıda isimleri belirtilen ürünlerimizin satışları Aralık 2023 tarihi itibarıyla tamamen sonlandırılmıştır. Novartis Türkiye olarak, bahsi geçen ürünlerin stokları bulunmadığı için talepleriniz 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karşılanamayacaktır” denildi.
Satışı sonlandırılan ilaçlar arasında koah, göz tansiyonu, alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi ilaçları bulunuyor. İlaçlardan bazılarının Türkiye’de bir eşdeğeri de bulunmuyor.
Konuyla ilgili Sozcu.com.tr’ye açıklama yapan Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, “Exelon, Trileptal ve Desferal isimli ürünlerimizin ülkemizdeki fiyatlarına bağlı olarak uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşamaktayız” dedi ve “mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.
Güner ayrıca, “Transdermal Flaster, Kapsül ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Exelon’un Transdermal Flaster ambalajlarının teminini Ağustos 2023’ten itibaren; Film Kaplı Tablet ve Oral Solüsyon formlarında piyasaya sunulan Trileptal’in Film Kaplı Tablet ambalajlarının teminini Temmuz 2023’ten; Desferal’in teminini ise Şubat 2024’ten itibaren olmak üzere devam ettirememekteyiz” bilgisini paylaştı.
“Bu kararı alırken, alternatif tedavilerin mevcut olması ve/veya ürünlerimizin farklı formlarının erişimde kalması bizim için önemli bir kriter olmuştur” diyen Güner, “Yaşanan süreçte karşılaşılan problemler ülkemiz sağlık otoriteleri ile paylaşılmış, ilgili başvurular yapılmış ve nihayetinde bahsi geçen ürünlerimizin tedariğinin devam ettirilemeyeceği bilgisi 4 Nisan 2023 tarihinde yetkili devlet kurumlarına iletilmiştir” ifadelerini kullandı.
Söz konusu ilaçların satışının durdurulacağı bilgisinin 9 ay önce bildirilmesine rağmen Sağlık Bakanlığı’nın herhangi bir önlem almaması dikkat çekti.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, Novartis’in satışını durdurduğu ilaçlar arasında Türkiye’de eşdeğeri olmayan ilaçların da bulunduğunu belirterek, hastalar için ciddi risk ortaya çıkabileceğine işaret etti.
Novartis’in yeni yıl itibarıyla satışını durdurduğu ilaçlara zaten uzun süredir zorlukla ulaşabildiklerini, başka firmaların da benzer şekilde ya satışı tamamen durdurma ya da çok sınırlı arz gibi adımlar attığını belirten Özcan, ilaç krizinin giderek büyüdüğüne dikkat çekti.
Euro kurunun şu an 33 lira olduğunu ancak ilaçta geçerli kurun 17,55 TL olduğunu belirten Özcan, ilaç firmalarının son açıklanan yüzde 25’lik zamdan memnun kalmadığını ve birçok ilacın temininde zorluk yaşandığını söyledi.
İlaç firmalarının ayrıca ödeme vadelerini kısaltma yoluna gitmeye başladığını aktaran Özcan, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 90 gün vadeyle ödeme alan eczanelerin 30 gün vadede firmalara ödeme yapmasının mümkün olmadığı, bu gelişmenin de ilaç krizini büyüteceği uyarısında bulundu.
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Genel
/ 19 Temmuz 2025AKOM Uyardı: Afrika kökenli sıcak hava dalgası geliyor!
İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM tehlikeli hava sıcaklığı uyarısı yaptı...
Genel
/ 19 Temmuz 2025Özel okullardaki fiyat çılgınlığına KDK freni!
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), özel eğitim kurumlarındaki aşırı fiyat artışlarına karşı harekete geçti...
Genel
/ 19 Temmuz 2025İstanbul’da son 65 yılın en kurak haziranı yaşandı!
Yazı kurak geçiren Marmara Bölgesi'nde bulunan İstanbul, geçen ay son 65 yılın en düşük haziran yağışını aldı...
Borsa
/ 18 Temmuz 2025İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?
Yabancı Sermaye Akımları Zayıf Seyrini Koruyor 7-11 Temmuz haftasına ait verileri değerlendiren İş Yatırım Ekonomisti Dağlar Özkan, “Para Nereye Gidiyor?”…
Borsa
/ 18 Temmuz 2025ABD’de Bilanço Sezonu Hız Kazandı: SP500 Nereye?
ABD’de Bilanço Sezonu Hız Kazandı: Bankalar ve Havacılık Sektörü Öne Çıktı ABD’de 2025 yılı ikinci çeyrek bilançolarının açıklanmaya başlamasıyla birlikte,…
Borsa
/ 18 Temmuz 2025ANALİZ: BIST Yeni Hedefi Nedir?
Faiz ve Bilanço Gelişmeleri Belirleyici Olacak Son haftalarda Borsa İstanbul’da yaşanan hareketlilik yatırımcıların dikkatini çekerken, 15 Temmuz tatili nedeniyle kısa…
Genel
/ 18 Temmuz 2025Kripto Varlıkların Piyasa Değeri 4 Trilyon Doları Aştı: Bitcoin 150 Bin Dolara mı Gidiyor?
ABD’de tarihi stablecoin yasasının kabul edilmesinin ardından, kripto para piyasasının toplam değeri 4 trilyon doları aşarak yeni bir rekora imza attı. Altcoin rallisinin öncülüğünde gelen yükseliş, yatırımcıları opsiyon piyasasında daha da yüksek seviyelere bahis yapmaya yöneltti.
Borsa
/ 18 Temmuz 2025Tacirler Yatırım 2Y25 Strateji Raporu: Dövizde İstikrar, Faizde Belirsizlik, Borsa’da Potansiyel
Tacirler Yatırım, 2025’in ikinci yarısına girerken döviz kurlarında ılımlı değer kaybı, faizlerde yukarı yönlü revize edilen patika ve Borsa İstanbul’da yılın ikinci yarısında toparlanma öngörüyor. Model Portföyde önemli değişiklikler yapılırken, 12 aylık BIST 100 hedefi %36 yükseliş potansiyeli taşıyor.
Genel
/ 18 Temmuz 2025Atilla Yeşilada & Semih Sakallı: Kimse rahatlama beklemesin! İçi boş ekmek 15 TL & Z kuşağının tek kurtuluşu sandık|
Atilla Yeşilada ve Semih Sakallı, Merkez Bankası’nın faiz kararını, Yeni Şafak’ın manşetini, ekmek ve kiraz fiyatlarını, Kerim Rota’nın yazısını ve siyasetteki son gelişmeleri konuştu.
Genel
/ 18 Temmuz 2025CATS/Ragıp Soylu: Türkiye’nin Güney Kafkasya’daki Rolü AB İçin Stratejik Bir Sınav
Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki artan etkisi, Avrupa Birliği (AB) açısından hem bir fırsat hem de bir meydan okuma anlamına geliyor. Ankara ve Brüksel, bölgesel istikrar, Rusya ve İran etkisinin dengelenmesi ve Orta Koridor üzerinden Doğu-Batı bağlantısının güçlendirilmesi gibi ortak hedeflere sahip olsa da, bu hedeflere yönelik politikaları çoğu zaman uyumsuz. Zengezur Koridoru ve Orta Koridor gibi projelerin hız kazandığı bir dönemde, AB Türkiye ile iş birliği yapıp yapmayacağına karar vermek zorunda.
Ekonomi
/ 18 Temmuz 2025Castrol’den Devrim Niteliğinde Program: Atık Yağ Getirene Bedava Yeni Yağ
Castrol Türkiye, çevre dostu ve sürdürülebilir enerji kullanımına öncülük eden “Daha Döngüsel” programını hayata geçirdi. Bu yenilikçi girişimle, kullanılmış motor…
Ekonomi
/ 18 Temmuz 2025Banka Kartı Olan Herkesi İlgilendiriyor: Yeni Şifre Zorunluluğu Geliyor
Kredi ve banka kartlarının kullanım oranı her geçen yıl artarken, dolandırıcılık yöntemleri de dijital mecralara kayıyor. Mobil bankacılık ve internet…
Ekonomi
/ 18 Temmuz 2025Kamu İşçisi İçin Zamda Son Teklif: Yüzde 24’e Yükseldi, Gözler Son Turda
Yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren 2025–2026 dönemi toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin üçüncü ve son zam teklifi açıklandı. Yeni teklife…
Benzer Haberler