Dünya Ekonomisi
Moody’s, İtalya’nın not görünümünü yükseltti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İtalya'nın kredi notunu teyit ederken, görünümünü yukarı yönlü revize etti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İtalya’nın kredi notunu teyit ederken, görünümünü yukarı yönlü revize etti.
Ülkenin uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden kredi notunun “Baa3” olarak doğrulandığı, Moody’s tarafından yapılan açıklamayla duyuruldu.
Moody’s, kredi notunun görünümünü 2022 yılı Ağustos ayında Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ve iç siyasi gelişmeler nedeniyle “negatif” olarak belirlemişti. Ancak 18 ayın ardından görünümü tekrar “durağan” seviyesine yükseltti.
Kuruluş, görünümün yükseltilme kararının ülkenin ekonomik gücüne, bankacılık sektörünün durumuna ve hükümetin borç dinamiklerine ilişkin beklentilerin istikrara kavuştu
BAKMADAN GEÇME
-
Genel
/ 13 Ocak 2026ABD “Büyük Türkiye” Olma Yolunda
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell hakkında açılan soruşturma, Washington’da teknik bir renovasyon tartışmasından çok daha derin bir kırılmaya işaret ediyor. Donald Trump’ın faiz indirmesi için Fed üzerindeki baskısı giderek sertleşirken, ABD’de kurumların bağımsızlığı tartışması alevleniyor. Türkiye’nin geçmişte yaşadığı deneyimlerle yapılan karşılaştırmalar ise dikkat çekici.
Borsa
/ 13 Ocak 2026Remzi Özdemir: Halka Arzın Vebali
Son dönemde Türkiye borsasında art arda gelen halka arzlar, küçük yatırımcı açısından ciddi kayıplara yol açarken, piyasanın denetim ve değerleme mekanizmaları sert biçimde sorgulanıyor. Gazeteci-yazar Remzi Özdemir, sorunlu ve borçlu şirketlerin yüksek değerlemelerle borsaya taşınmasını “vicdani bir vebal” olarak nitelendiriyor.
Ekonomi
/ 13 Ocak 2026Akaryakıt Fiyatları Güncellendi: Motorine Dev Zam Geldi
Motorin fiyatlarında 13 Ocak itibarıyla yeni bir artış gerçekleşti. Yapılan açıklamaya göre, motorinin litre fiyatına 1,08 TL zam yapıldı. Bu karar, 10 Ocak’ta uygulanan indirimin ardından gelmiş oldu. Böylece son zamla birlikte motorinin litre fiyatı 54,71 TL’ye yükseldi.
Atilla Yeşilada
/ 13 Ocak 2026FÖŞ-ANALİZ: Cari açıklar başlarken, finansman güçlü, TCMB rezervleri Ocak’ta da artıda
FÖŞ, kendi uslubuna göre Kasım cari açığı analiz etti
Ekonomi
/ 13 Ocak 2026TCMB Verileri Açıklandı: Kasım’da Cari İşlemler Açığı Yükseldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Kasım ayında cari işlemler hesabı 3 milyar 996 milyon dolar açık verdi ve bu rakam, piyasa beklentisi olan 3,5 milyar doları aştı.
Ekonomi
/ 13 Ocak 2026Kasım 2025’te Toplam Ciro Endeksi Yıllık Bazda Yüzde 37,3 Arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerini kapsayan toplam ciro endeksi, 2025 yılı Kasım ayında yıllık bazda yüzde 37,3 oranında artış kaydetti. Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre de söz konusu sektörlerin toplam ciro endeksi, Kasım 2025’te geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 37,3 yükseldi.
Ekonomi
/ 13 Ocak 2026Taşınmaz Alım Satımında Dolandırıcılığa Karşı Yeni Düzenleme: Güvenli Ödeme Sistemi 1 Mayıs 2026’dan İtibaren Zorunlu Olacak
Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araç satışlarında güvenliği artırmak amacıyla hayata geçirdiği Güvenli Ödeme Sistemi, 1 Mayıs’tan itibaren taşınmaz satışlarında da zorunlu hale getirilmeye hazırlanıyor. Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, taşınmaz alım satımlarında ödemeler çoğunlukla taraflar arasında doğrudan yapılıyor. Bu durum ise kayıt dışı işlemlerin artmasına, alıcı ve satıcıların dolandırıcılık ile sahtecilik riskleriyle karşı karşıya kalmasına yol açabiliyor. Ayrıca yüksek meblağların nakit olarak taşınması, hırsızlık gibi güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor.
Ekonomi
/ 13 Ocak 2026IIF Raporu: Aralıkta Türkiye’ye Yabancı Portföy Girişi Hızlandı
Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) yayımladığı verilere göre, aralık ayında gelişen piyasalara yönelik yabancı portföy akımlarında belirgin bir toparlanma yaşandı. Küresel ölçekte risk iştahının yeniden güç kazanmasıyla birlikte, özellikle tahvil ve hisse senedi piyasalarına yönelen sermaye girişleri dikkat çekti.
Ekonomi
/ 13 Ocak 2026Fitch’ten Bitcoin Teminatlı Borçlanma Araçlarına Yüksek Risk Uyarısı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Bitcoin teminatlı menkul kıymetlere yönelik yayınladığı analizde, bu enstrümanların yüksek risk profili nedeniyle “spekülatif”…
Ekonomi
/ 13 Ocak 2026Acı Gerçek! Ekonomi Kazandı, Halk Kaybetti! & Dikkat: Kriz Çıkartacak 2 Gelişme! | Atilla Yeşilada – Semih Sakallı video
Atilla Yeşilada ile ekonomideki sakinliğin mi yoksa insanların şikayetlerinin mi doğruyu yansıttığını konuştuk. Türkiye ekonomisi nasıl ve neden direnç kazandığını anlatan Yeşilada, bunun ne anlama geldiğini de yorumladı. Ayrıca, İran, Küba ve Grönland'deki gelişmeleri de değerlendirdi.
Reel Sektör
/ 13 Ocak 2026Almanya’da iflas alarmı: Şirket batışları son 11 yılın zirvesinde
Almanya’da şirket iflasları son 11 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), hükümetin acil ve somut destek adımları atmaması halinde iflas dalgasının durmayacağı uyarısında bulundu.
Borsa
/ 13 Ocak 2026Wall Street’e göre 2026’da enflasyon aşağı yönlü sürpriz yapabilir: Hisse senetleri için “çifte kazanç” senaryosu
Wall Street stratejistlerine göre 2026 yılı, enflasyonun beklenenden hızlı düşmesi, Fed’in faiz indirimleri ve vergi teşvikleri sayesinde hisse senedi piyasaları için güçlü bir zemin sunabilir. Düşen tahvil faizleri ve yapay zekâ kaynaklı verimlilik artışı, büyümeyi desteklerken borsalarda kazançların genele yayılması bekleniyor.
Borsa
/ 13 Ocak 2026Asya Borsaları Rekor Kırdı: Değerlemeler Öne Çıkarken Gümüş Geriledi
Asya borsaları, cazip değerlemeler ve güçlü kâr beklentilerinin desteğiyle tarihi zirvelere yükseldi. Yatırımcılar ABD piyasalarına bağımlılığı azaltırken, jeopolitik ve politik belirsizlikler güvenli limanlara olan ilgiyi sınırladı. Gümüşte kâr satışları görülürken, altın rekor seviyelerin ardından dengelendi.
Benzer Haberler
