Sosyal Medya

Gündem

Erdoğan: Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylama sürecini başlatıyoruz

Finlandiya Cumhurbaşkanı ile görüşmesi sonrası açıklama yapan Erdoğan, “Finlandiya’nın NATO üyeliği için Meclis’teki süreci başlatmaya karar verdik” dedi. Resmi temaslarda…

Erdoğan: Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylama sürecini başlatıyoruz

Finlandiya Cumhurbaşkanı ile görüşmesi sonrası açıklama yapan Erdoğan, “Finlandiya’nın NATO üyeliği için Meclis’teki süreci başlatmaya karar verdik” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Anıtkabir’e yaptığı ziyaretin ardından Cumhurbaşkanlığı’na geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Niinistö’yü resmi törenle karşıladı.

Törenin ardından ikili görüşmeye geçen Erdoğan ve Niinistö, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusuna ilişkin olarak, “Finlandiya’nın NATO üyeliği için Meclis’teki süreci başlatmaya karar verdik” dedi. İsveç’in üyelik süreciyle ilgili de açıklamada bulunan Erdoğan, “İsveç’le görüşmelerimizi ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

KARŞILAMANIN ARDINDAN BAŞ BAŞA GÖRÜŞMEYE GEÇTİLER

AA’nın aktardığına göre, Anıtkabir’in ardından Erdoğan ile görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı’na gelen Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö’nün bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı’nın önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Niinistö’yü külliyenin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Niinistö’nün tören alanındaki yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı ‘merhaba asker’ diyerek Türkçe selamladı.

Yağmur altında gerçekleşen karşılama törenin ardından Erdoğan ve Niinistö, merdivenlerde Türkiye ve Finlandiya bayrakları önünde gazetecilere poz verdi. Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Niinistö, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile çalışma yemeğinde de bir araya gelecek.

ERDOĞAN ‘VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, 15 Mart’ta yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ülkesinin NATO üyeliği talebine onay almak adına Türkiye’ye ziyarette bulunacağını söylemişti. Reuters’a demeç veren Niinistö, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamaya karar verdiğinde liderler düzeyinde görüşmek isteyeceğini biliyorduk” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 15 Mart’taki grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamış, Finlandiya’nın NATO üyeliği ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün Türkiye ziyaretine ilişkin bir soruya, “Süreç neyse o süreci işleteceğiz. Üstümüze düşen görevi yapacağız. Verdiğimiz sözü tutacağız. Cuma günü gelsin Sayın Cumhurbaşkanı ile bir görüşüp verdiğimiz sözün gereğini yerine getireceğiz” yanıtını vermişti.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya’nın üyelik sürecinin tamamlanabilmesi için tüm NATO üyelerinin onay vermesi gerekiyor. Fakat Türkiye ve onay verilmesine ilişkin meclisteki görüşmelerin başladığı Macaristan henüz gerekli onayı vermiş değil.

Duvar

BAKMADAN GEÇME

  • Sürücüler Dikkat: 2026 Trafik Sigortası Fiyatları Açıklandı

    2026 yılı trafik sigortası primleri belli oldu ve milyonlarca araç sahibini doğrudan ilgilendiriyor. Ocak ayından itibaren geçerli olacak tarifede, aylık maksimum artış oranı yüzde 0,66 olarak belirlendi. Yeni tarifede, araç sahibinin hasar geçmişi, araç tipi ve bulunduğu il prim tutarlarını önemli ölçüde etkiliyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral’dan “Gümrük Düzenlemesi” Açıklaması

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral, ‘gümrük düzenlemesine’ dair bir paylaşım yaptı. Saral, “Devletin aldığı her kararın merkezinde millet olmalıdır. Uygulama vatandaşın omzuna yük bindiriyorsa, orada durup samimiyetle hesap yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

  • Restoran Zincirlerinde Büyük Hamle: Tavuk Dünyası ve Dürümle’nin Hisseleri Kime Satıldı?

    Tavuk Dünyası ve Dürümle markalarının hisselerinin yüzde 44’ü, çeşitli yatırım şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma devredildi. Konsorsiyum, bu satın almayla her iki markanın büyüme potansiyelini artırmayı ve operasyonel verimliliğini geliştirmeyi hedefliyor.

  • 2026 Henley Pasaport Endeksi Açıklandı: Türkiye Kaçıncı Sırada?

    2026 Henley Pasaport Endeksi, küresel seyahat özgürlüğünde yeni dengeleri ortaya koydu. Listenin zirvesinde, 192 ülkeye vizesiz erişim imkânı sunan Singapur yer alırken, Türkiye 113 ülkeyle 46. sırada konumlandı. Endekste en güçlü ve en zayıf pasaportlar arasındaki fark 168 ülkeye çıkarak tarihi bir rekora ulaştı. Avrupa ülkeleri ise ilk 10 sırada ağırlıklarını hissettirdi.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne Yeni Soruşturma: 18 Kişi Hakkında Gözaltı Kararı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında yeni bir operasyon gerçekleştirildi. Tutuklu bulunan Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in de aralarında olduğu 18 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

  • Borlease Oto 3’ten Finansman Bonosu Ödemelerine İlişkin Açıklama

    Borlease Oto 3, mevcut finansal koşullar nedeniyle finansman bonosu kapsamındaki ödemelerin vadesinde gerçekleştirilemeyeceğini öngördüğünü açıkladı.

  • Dış Ticaret Haddinde Güçlü Artış: Kasımda 92,8’e Yükseldi

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2025 dönemine ait Dış Ticaret Endeksleri verilerini yayımladı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11,7 artarken, ithalat birim değer endeksi yüzde 2,2 yükseldi. Aynı dönemde ihracat miktar endeksi yüzde 9,3 düşüş gösterirken, ithalat miktar endeksi yüzde 0,4 arttı.

  • TSPB Başkanı Karagöz: Faiz İndirimleriyle Sermaye Piyasalarına İlgi Artacak

    Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim sürecini sürdüreceğini, buna bağlı olarak yerli yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisinin yeniden güç kazanacağını ifade etti. Karagöz, “Kredi notunda olası iyileşmeler ile halka arzlarda yeniden ivme görülecek. Küresel risk iştahındaki toparlanma ile de yabancı yatırımcı girişleri hızlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

  • Küresel Emtia Piyasalarında Bakır ve Kalay Arz Kaygılarıyla Tarihi Zirvede

    Küresel emtia piyasalarında bakır ve kalay fiyatları, arz tarafındaki sıkıntıların derinleşeceğine yönelik beklentilerle birlikte tarihi seviyelere ulaştı. Doların güçlü görünümünü sürdürmesine karşın, artan jeopolitik riskler ve ABD’nin gündemindeki olası ticaret tarifeleri metal fiyatlarındaki yükselişi destekleyen temel unsurlar arasında yer aldı.

  • CBS: İran’daki protestolarda 12 binden fazla kişi ölmüş olabilir 

    İran’da iki haftayı aşkın süredir devam eden rejim karşıtı protestolara yönelik güvenlik güçlerinin müdahalesinin, bugüne kadar açıklanan rakamların çok ötesinde bir can kaybına yol açmış olabileceği iddia ediliyor. CBS News’e konuşan kaynaklar, ölü sayısının en az 12 bin, hatta 20 bine kadar çıkmış olabileceğini öne sürüyor...

  • Çin’in Ticaret Fazlası  1,2 Trilyon Dolar, ABD ile Yeni Gerilim Endişesi

    Çin’in ihracat performansı 2025’te beklentileri aşarken, ülkenin yıllık ticaret fazlası 1,2 trilyon dolar ile tarihi rekor kırdı. Ancak ABD ile ticaret hacmindeki sert daralma ve Donald Trump’ın yeni tarife tehditleri, küresel ticaret dengeleri açısından yeni gerilim risklerini gündeme taşıyor. Uzmanlar, Çin’in büyüyen dış fazlasının dünya ticaret sistemi üzerinde yıkıcı etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuyor. Trump'ın Iran yaptırımları  da yeni bir ticaret savaşı başlatabilir.

  • Aracı kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?

    Hisse Senedi Piyasası Strateji Raporu: Küresel Fırtınada BIST'in Rekor Sınavı

  • SABAH Raporu: Kral kaybediyor: Altın ve gümüş rezerv para rolünü devralıyor

    Ekonomi yönetiminin yurtdışı yatırımcı toplantıları olumlu olarak yorumlanırken, hisse senedi cephesinde ise ana endeks yıla %10 yükselişle başladı. TCMB'nin altın dâhil net yabancı para pozisyonu, 12 Ocak valörlü işlemlerde 62,8 milyar dolar ile rekor düzeye ulaştığını görüyoruz. Daha basit bir anlatımla, yılın ilk yedi gününde rezervler altının ya da ons rallisinin büyük yardımı ile 10 milyar dolar yükselerek rekor kırdı.

Benzer Haberler