Sosyal Medya

Gündem

Erdoğan: Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylama sürecini başlatıyoruz

Finlandiya Cumhurbaşkanı ile görüşmesi sonrası açıklama yapan Erdoğan, “Finlandiya’nın NATO üyeliği için Meclis’teki süreci başlatmaya karar verdik” dedi. Resmi temaslarda…

Erdoğan: Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylama sürecini başlatıyoruz

Finlandiya Cumhurbaşkanı ile görüşmesi sonrası açıklama yapan Erdoğan, “Finlandiya’nın NATO üyeliği için Meclis’teki süreci başlatmaya karar verdik” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Anıtkabir’e yaptığı ziyaretin ardından Cumhurbaşkanlığı’na geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Niinistö’yü resmi törenle karşıladı.

Törenin ardından ikili görüşmeye geçen Erdoğan ve Niinistö, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusuna ilişkin olarak, “Finlandiya’nın NATO üyeliği için Meclis’teki süreci başlatmaya karar verdik” dedi. İsveç’in üyelik süreciyle ilgili de açıklamada bulunan Erdoğan, “İsveç’le görüşmelerimizi ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

KARŞILAMANIN ARDINDAN BAŞ BAŞA GÖRÜŞMEYE GEÇTİLER

AA’nın aktardığına göre, Anıtkabir’in ardından Erdoğan ile görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı’na gelen Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö’nün bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı’nın önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Niinistö’yü külliyenin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Niinistö’nün tören alanındaki yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı ‘merhaba asker’ diyerek Türkçe selamladı.

Yağmur altında gerçekleşen karşılama törenin ardından Erdoğan ve Niinistö, merdivenlerde Türkiye ve Finlandiya bayrakları önünde gazetecilere poz verdi. Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Niinistö, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile çalışma yemeğinde de bir araya gelecek.

ERDOĞAN ‘VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, 15 Mart’ta yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ülkesinin NATO üyeliği talebine onay almak adına Türkiye’ye ziyarette bulunacağını söylemişti. Reuters’a demeç veren Niinistö, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamaya karar verdiğinde liderler düzeyinde görüşmek isteyeceğini biliyorduk” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 15 Mart’taki grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamış, Finlandiya’nın NATO üyeliği ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün Türkiye ziyaretine ilişkin bir soruya, “Süreç neyse o süreci işleteceğiz. Üstümüze düşen görevi yapacağız. Verdiğimiz sözü tutacağız. Cuma günü gelsin Sayın Cumhurbaşkanı ile bir görüşüp verdiğimiz sözün gereğini yerine getireceğiz” yanıtını vermişti.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya’nın üyelik sürecinin tamamlanabilmesi için tüm NATO üyelerinin onay vermesi gerekiyor. Fakat Türkiye ve onay verilmesine ilişkin meclisteki görüşmelerin başladığı Macaristan henüz gerekli onayı vermiş değil.

Duvar

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler