Sosyal Medya

Genel

YORUM: Aşı bitti, turizm gitti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli ve çok üzücü açıklamalar yaptı. İşin özeti şu. Aşı bitiyor.…

YORUM:  Aşı bitti, turizm gitti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli ve çok üzücü açıklamalar yaptı. İşin özeti şu. Aşı bitiyor. Yeni sipariş bağlantıları var, ama vatandaşa erişmeleri zaman alacak. Türkiye’de Hint varyantı da teşhis edildi.

Söylenmeyenleri de biz ekleyelim:  Çin’den gelecek Sinopharm aşısının akibeti karanlıkta.  Turizmi büyük ölçüde kaybettik.

 

Sağlık Bakanı Koca şunları anlattı:

-Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayıs ayı içinde gerçekleşecektir. Ayrıca bu aşının ülkemizde üretilmesi için de teknoloji transferi yapılacaktır.

-Bakan Koca,  Biontech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak belirlendiğini de duyurdu.

-Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor. Aşı üreticisi sayısı her geçen gün artmaktadır. Üretilen aşıların üretim kapasiteleri de artıyor.

-Şu an ülkemizde en çok görülen mutasyon türü İngiltere varyantıdır. Bunun yanında Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görülmüştü. Son olarak İstanbul’da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı da gözlendi. Ülkemizde bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip edilmektedir.

 

 

YORUM

 

17 Mayıs’ta kapanma sona erince, hızlı bir aşılama kampanyası gerekecekti, aksi halde epidemi yeniden hızlanacaka.  Görülüyor ki, elde halihazırda bu çabayı hayata geçirecek miktarda aşı yok. Siparişler konusunda verilen tarih ve miktarlar yinr muğlak. Mesela, Mayıs’ta Rusya’dan kaç doz Sputnik V aşısı gelecek?

Maalesef yurdumuza da erişen  Güney Afrika, Brezilya ve henüz kesin tanı konulmasa da, Hint türleri hakim varyant olan İngiliz türüne nazaran çok daha bulaşıcı. Ayrıca, mRNA aşılarına bile dirençli olabilirler.  Ya da bu aşıları olanların taşıyıcılığı sürebilir. Özet olrak, kapanmadan sonra çok yavaş ve kontrollü bir normalleşme gerekecek. Toplu gösteriler, düğünler, toplu namazlar, yüzyüze eğitim  gibi etkinliklere kademeli olarak izin verilmesi gerekecek.

Tüm bunların ekonomide ek çıktı ve gelir kayıplarına neden olacağı kesin. Maalesef, hükümet büyük bir inatla bütçeden nakit yardımı vasıtasıyla işsiz ve çaresiz kalanları doyurmuyor. Yine KFG devreye sokularak, zaten herşeyini teminat vermiş, var olan kredilerini ödeyemeyen KOBİ’lere yeni kredi imkanı sağlıyor.

Sorunlar burada bitmiyor. Turizm çalışanlarının Mayıs sonuna kadar aşılanacağı vadedilmişti. Yeterli aşı yoksa, bu nasıl gerçekleşecek. Kolay değil, en az 1.5, belki 2 milyon çalışanın aşılanmasından bahsediyoruz.

 

Eğer aşılama yapılamazsa, tesislerde virüsün bulaşması nasıl engellenecek?  Geçen sene “güvenli” diye turizm tesislerine gidenler, dönüşte ikinci dalgaya katkı verdiler.

Zaten, eğer aşıların büyük kısmı Haziran-Temmuz gibi Sağlık Baknlığı’na erişecekse, Türkiye’yi sürü bağışıklığına taşıyacak aşılama Ağustos sonundan önce bitmez.

 

Nihayetinde, Fahrettin Koca’nın şu sözleri de durumu tüm vahametiyle ortaya koyuyor:

“Kısıtlamaların işe yaraması da tamamen hayatımızdan çıkması da onlara ne kadar uyacağımızla ilgili. Eğer bir defada bu kısıtlardan ve hastalıktan kurtulmak istiyorsak hep birlikte tedbir ve kısıtlamalara uymalıyız. Bunun ne kadar zor bir talep olduğunun farkındayım. Aşı programı ile toplumsal bağışıklığı elde etmeden eski günlerimize dönmek kolay olmayacak. Bu süreci kısaltmak için yapmamız gereken kısıtlama ve tedbirlere uymaktır”.

 

FÖŞ yazdı: Kapanmanın ekonomik ve politik maliyeti

 

DİSK-AR: “Tam Kapanmada” 16 milyon kişi dışarda çalışıyor olacak!

 

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Kapananlar ve açılanlar’

BAKMADAN GEÇME

  • Moody’s’in Not İndirimi Piyasaları Sarstı: Wall Street Stratejistlerinden İlk Tepkiler

    Bloomberg: ABD’nin kredi notunun Moody’s tarafından düşürülmesi sonrası Wall Street’te hisse senetleri gerilerken, tahvil getirileri yükseldi. Moody’s, artan borç yükü ve faiz maliyetlerini gerekçe göstererek ABD’nin notunu “Aaa”dan “Aa1”e düşürdü.

  • CHP/Karatepe: Düşen İşsizlik Değil, Umut!

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hazine ve Maliye Politikalarından Sorumlu Yalçın Karatepe, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Karatepe, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 28,5 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Sessizliğe başarı süsü vermek, yoksulluğa istihdam demek, halkla alay etmektir” dedi.

  • İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?

    Yabancı Sermaye Girişi Artarken Yerli Yatırımcı Dövizden Uzaklaşıyor 9 Mayıs haftası itibarıyla finansal piyasalarda sermaye akımlarına ilişkin olumlu işaretler değerlendirilmektedir.…

  • Yabancı alacaklılara  yapılan ödemeler rekor kırıyor

    Yeterli döviz girişi sağlanamadığında ya da herhangi bir nedenden ötürü dış sermaye ülkeden çıkmaya başladığında TL değer kaybeder, çıkışın boyutuna göre ekonomi krize sürüklenebilir.

  • ANALİZ: Borsa İstanbul Görünümü – Satışlar Devam Edebilir mi?

    Piyasalarda Belirsizlik ve Sert Satışlar Borsa İstanbul’da 16 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan sert satış dalgası, özellikle kritik 9.500 puan seviyesinin…

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

Benzer Haberler