Dünya Ekonomisi
Tarife Gerilimi Sonrası ABD ve Çin Paris’te Görüşüyor
ABD ile Çin arasında son dönemde karşılıklı gümrük tarifeleriyle tırmanan ticaret geriliminin çözümüne yönelik yeni müzakere turu Fransa’nın başkenti Paris’te…
ABD ile Çin arasında son dönemde karşılıklı gümrük tarifeleriyle tırmanan ticaret geriliminin çözümüne yönelik yeni müzakere turu Fransa’nın başkenti Paris’te başladı.
Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmelerin iki ülke liderlerinin geçen yıl Busan’da gerçekleştirdiği temaslarda varılan mutabakat çerçevesinde yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada, tarafların karşılıklı endişe duyulan ekonomik ve ticari konular başta olmak üzere çeşitli başlıklarda istişarelerde bulunacağı ifade edildi.
Müzakerelerde Çin heyetine ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı He Lifeng başkanlık ederken, ABD heyetine Scott Bessent liderlik ediyor. Taraflar bu yıl ekonomi ve ticaret başlıklarında ilk kez resmi olarak bir araya geliyor.
ABD Hazine Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, Bakan Bessent’in 15-16 Mart tarihlerinde Paris’te Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng ile görüşeceğini duyurmuştu.
Ticaret gerilimi sürüyor
Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ilişkiler, son dönemde Washington yönetiminin uyguladığı ek tarifeler ve teknoloji alanındaki kısıtlamalar ile Çin’in küresel tedarik zincirlerinde kritik öneme sahip nadir toprak elementlerine yönelik kontrol adımları nedeniyle gerilimli bir seyir izliyor.
İki ülke heyetleri, gerilimi azaltmak amacıyla geçen yıl farklı başkentlerde bir dizi görüşme gerçekleştirmişti. Bu kapsamda mayıs ayında Cenevre, haziranda Londra, temmuzda Stockholm, eylülde Madrid ve ekimde Kuala Lumpur’da görüşmeler yapılmıştı.
Ayrıca Donald Trump ile Xi Jinping, 30 Ekim 2025’te Busan’da bir araya gelmişti.
Beyaz Saray ise Trump’ın 31 Mart–2 Nisan tarihleri arasında Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini açıklamıştı. Bu ziyaretin, iki ülke arasındaki ticaret geriliminin azaltılması açısından kritik öneme sahip olabileceği değerlendiriliyor.
