Sosyal Medya

Ekonomi

Memur maaş zammında hükümetin ilk teklifi belli oldu

PARA ANALİZ- Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı pazarlığında ilk teklif belli oldu. Hükümet 2026 yılının ilk altı ayı için…

Memur maaş zammında hükümetin ilk teklifi belli oldu

PARA ANALİZ- Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı pazarlığında ilk teklif belli oldu. Hükümet 2026 yılının ilk altı ayı için yüzde 10, ikinci altı için yüzde 6’lık bir zam teklif etti. Ayrıca 2027 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4 maaş zammı teklif edildi.

2026-2027 dönemini kapsayan memur ve memur emeklilerinin maaş zammı görüşmelerinde hükümetin ilk teklifi beli oldu.

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2 milyon emekliyi doğrudan etkileyen 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında ilk teklif verildi.

Hükümetin memur maaş zammı görüşmelerinde ilk teklifi 2026 yılının ilk altı ayı için yüzde 10, ikinci altı için yüzde 6 oldu. Hükümet ayrıca 2027 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4 zam teklif etti.

”Ciddiyetsiz teklifi reddediyoruz”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın açıklama sonrası kameraların karşısına geçerek hükümetin teklifine yanıt verdi.

Yalçın, “Bu teklifte enflasyon gerçekliği yok. Bu teklifte emekli yok. Bu teklifin akılla, vicdanla, hakkaniyetle alakası yok. İşveren hayal kırıklığı üretmiştir. Bu oranlar geçmiş kayıplarımızı telafi etmez. Bu ciddiyetsiz teklifi reddediyoruz. İşveren 19 gün bu teklif için mi bekledi? Bu rakamlar pazardaki, marketteki fiyatlarla uyuşuyor mu? Ortada pazarlık yapacak bir teklif görmüyoruz. Bu teklif kamu çalışanları arasındaki ücret adaletsizliğini gidermez” dedi.

Memur-Sen’in Teklifi Ne Olmuştu?

Memur-Sen 2026’ın ilk altı ayında, taban aylığa 10 bin lira zam yapılmasını, yüzde 10 refah payı ve yüzde 25 zam verilmesini istiyor. İkinci altı ayda ise yüzde 20 zam talep ediyor. 2027 için ise ilk 6 ayda taban aylığına 7 bin 500 lira ve yüzde 20 zam, ikinci altı ayda ise yüzde 15 zam talep ediliyor.

Memur-Sen’in teklifi, 2026 için kümülatif yüzde 88, 2027 için kümülatif yüzde 46 oranında zamma denk geliyor. Bu teklife göre, sendika üyesi bekar bir kamu görevlisinin net maaşı 47 bin 500 liradan, 2026 Ocak ayında 74 bin 930 liraya çıkacak.

NE OLMUŞTU?

6 milyondan fazla memur ve memur emeklisinin 2026-2027 dönemindeki maaş artışlarını belirleyecek 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde kritik aşamaya gelindi. Kamu işveren heyeti, ilk zam teklifini bugün saat 14.00’te sunacak.

Geçen hafta başlayan genele ilişkin tekliflerin ön müzakere sürecinin ardından bugün toplu sözleşme müzakerelerine geçiliyor.

İLGİLİ HABERMemur-Sen’den Toplu Sözleşme Uyarısı: “Müzakereler Başlamadan Süre Bitiyor”Memur-Sen’den Toplu Sözleşme Uyarısı: “Müzakereler Başlamadan Süre Bitiyor”

 

Bakan Işıkhan, Ali Yalçın’ı Aradı
Memur-Sen’den yapılan açıklamaya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ı arayarak, kamu işveren heyetinin zam teklifini bugün saat 14.00’te sunacağını bildirdi.

Teklifin açıklanmasının ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, saat 14.30’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda basın açıklaması yapacak.

Ayrıntılar gelecek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler