Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel Piyasalar Trump’ın Gümrük Tarifelerini Ciddiye Almıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın 14 ülkeye yönelik yeni gümrük tarifesi kararı, küresel piyasalarda beklenen etkiyi yaratmadı. Asya ve Avrupa borsaları yükselişle ya da yatay seyrederken, yatırımcılar Trump’ın bu kez de geri adım atacağına inanıyor. Uzmanlar, “TACO” (Trump Always Chickens Out – Trump her zaman geri adım atar) stratejisinin yeniden sahnede olduğunu belirtiyor. Ancak belirsizlik artıyor; stagflasyon riski ise ABD için ciddi bir tehdit haline geliyor.

Küresel Piyasalar Trump’ın Gümrük Tarifelerini Ciddiye Almıyor

Özet

ABD Başkanı Donald Trump’ın 14 ülkeye yönelik yeni gümrük tarifesi kararı, küresel piyasalarda beklenen etkiyi yaratmadı. Asya ve Avrupa borsaları yükselişle ya da yatay seyrederken, yatırımcılar Trump’ın bu kez de geri adım atacağına inanıyor. Uzmanlar, “TACO” (Trump Always Chickens Out – Trump her zaman geri adım atar) stratejisinin yeniden sahnede olduğunu belirtiyor. Ancak belirsizlik artıyor; stagflasyon riski ise ABD için ciddi bir tehdit haline geliyor.


Trump’tan 14 Ülkeye Mektup, Ancak Piyasalar Tepkisiz

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü Japonya, Güney Kore, Malezya, Kazakistan, Güney Afrika, Laos, Myanmar, Bosna-Hersek, Tunus, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya ve Tayland liderlerine birer mektup göndererek bu ülkelerden ithal edilen ürünlere yönelik yüzde 25 ila 40 arasında değişen yeni tarifelerin 1 Ağustos itibariyle yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Ancak bu agresif adım, piyasalarda bir panik yaratmadı.

  • Japonya’nın Nikkei 225 endeksi: %0,3 artış

  • Güney Kore KOSPI endeksi: %1,8 artış

  • Avrupa’da FTSE 100, DAX ve CAC 40 gibi büyük endekslerde de hafif yükselişler görüldü.

  • ABD vadelileri de Salı günü seans öncesinde pozitifti.

Nisan ayında benzer bir tarife duyurusuyla yaşanan küresel satış dalgası bu kez tekrarlanmadı.


Piyasalar Neden Sakin? “TACO” Stratejisi Devrede

AJ Bell yatırım analisti Dan Coatsworth, piyasalardaki rahatlığın nedenini şöyle açıklıyor:

“TACO (Trump Always Chickens Out) yeniden sahnede. Trump yönetiminin tarifelerde daha esnek tavrı, piyasaları rahatlattı.”

Trump, Pazartesi günü “1 Ağustos tarihi kesin ama yüzde 100 değil” diyerek geri adım sinyali vermişti. Ancak Salı günü sosyal medyadan yaptığı açıklamada geri adım olmayacağını ilan etti. Bu tutarsızlık, yatırımcılar için hem belirsizlik hem de beklenti yönetimi anlamına geliyor.


Avrupa Cephesinde Umut: AB’ye Mektup Gitmedi

Avrupa piyasalarında da iyimserlik hakim. Zira Avrupa Birliği liderlerine henüz Trump’tan resmi bir mektup ulaşmadı. Bu da bir çerçeve anlaşmanın yolda olduğu şeklinde yorumlandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Trump’ın hafta sonu “olumlu bir temas” gerçekleştirdiği bildirildi. AB diplomatları, bu hafta içinde gelebilecek bir mektubun anlaşma için zaman kazanma amacı taşıyacağını söylüyor.

UBS Stratejisti Kiran Ganesh de şu yorumu yapıyor:

“Tarifeler, genel anlamda yüzde 15’lik efektif seviyede kalacak gibi görünüyor. Ancak bazı sektörlerde — örneğin ilaç, yarı iletkenler, mineraller — ülke bazlı değil, sektör bazlı tarifeler artabilir.”


ABD’de Yatırımcılar Giderek Daha Tedirgin

Trump yönetiminin tarife mektupları, ABD hazinesinde de etkisini gösterdi:

  • 10 yıllık tahvil faizi: %4,423

  • 30 yıllık tahvil faizi: %4,961

  • 2 yıllık tahvil faizi: %3,911

Yatırımcılar, ABD enflasyonu üzerindeki yukarı yönlü baskıyı ve yatırım ortamındaki belirsizliği fiyatlıyor.

Julius Baer Başekonomisti David Kohl’a göre, yüksek tarife tehdidi:

  • Stagflasyon riskini artırıyor

  • AB’yi iç talebi teşvik etmeye zorluyor

  • Ticaret kanalında kırılmalara neden oluyor


90 Günde 90 Anlaşma Mümkün mü?

BRI Wealth Management yatırım yöneticisi Toni Meadows, piyasaların “90 günde 90 anlaşma” fikrine zaten başından beri şüpheyle yaklaştığını söylüyor:

“Kapsamlı bir ticaret anlaşması aylar, hatta yıllar alır. Piyasa, Trump’ın tehditlerine artık oyun gibi yaklaşıyor. Ama bu, tarifelerin ekonomik etkilerinin hafife alınması anlamına gelmemeli.”

Meadows’a göre, kısa vadede piyasa Trump’ın inişli çıkışlı söylemlerine alışmış durumda. Ancak bu durum sonsuza kadar süremez.

“1 Ağustos sonrasında yeni bir belirsizlik dönemi başlayacak. Ardından klasik borç tavanı krizi geliyor. Bu dalgaların etkisi daha büyük olabilir.”


Sonuç: Piyasa Şimdilik Umursamıyor, Ama Risk Artıyor

Trump’ın ticaret politikasındaki agresif hamleleri karşısında küresel piyasalar şimdilik sakinliğini koruyor. Ancak:

  • Belirsizlik uzuyor

  • Faiz ve enflasyon riskleri büyüyor

  • Yatırımcılar henüz verilerde doğrudan bir etki görmedikleri için tepki vermiyor

Uzmanlar, bu sükunetin kırılgan olduğunu, herhangi bir sektörel şok ya da politik restleşmede hızlı biçimde tersine dönebileceğini belirtiyor.


Kaynak: CNBC

Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]

BAKMADAN GEÇME

  • Küresel Petrol Fazlası Trump’a Alan Açtı: Rusya’nın Enerji Devlerine Yaptırım Dönemi Başladı

    Küresel petrol arzındaki artış, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu hafta Washington’un temkinli enerji diplomasisini bir kenara bırakıp Rusya’nın iki büyük petrol devi Rosneft ve Lukoil’e yaptırım uygulamasının önünü açtı. Yeni yaptırımlar, Moskova’nın savaş bütçesini zayıflatmayı ve Kremlin’i Ukrayna’daki savaşı bitirmek için masaya oturtmayı hedefliyor.

  • Piyasalarda bahar havası ne kadar sürecek? | Borsa, döviz & altın | İris Cibre video

    Ekonomist İris Cibre, Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indirimini ve CHP kurultay davasının reddedilmesini değerlendirdi. Borsa rallisinin sürebileceğini belirten Cibre, bu kararı hukukun işlediğine dair "rahatlatıcı bir görüntü" olarak yorumladı. Ancak yüksek enflasyon ve TL'deki değerlenme nedeniyle kurun baskı altında tutulacağını, altın fiyatlarındaki hareketlerin ise küresel sistemik dönüşümden kaynaklandığını söyledi.

  • Bitcoin Madencileri Rotayı Yapay Zekâya Çevirdi: Kazanç kurtarmıyor

    Bir zamanlar tek odak noktaları dijital varlıkları çıkarmak olan Bitcoin madencilik şirketleri, artık devasa bilgi işlem güçlerini, enerjilerini ve hazır veri merkezlerini Yapay Zekâ (AI) iş yüklerine yönlendiriyor. Sektör uzmanları, kripto madenciliğinden elde edilen kâr marjlarının daralması ve AI hizmetlerinin sunduğu cazip getiri potansiyelinin bu köklü dönüşümü tetiklediğini belirtiyor. Yatırımcılar ise bu stratejik kararı hisseleri fırlatarak ödüllendiriyor.

  • Türkiye, Şampiyonlar Ligi Yolunda Dev Adım Attı! Opta’dan Dikkat Çeken Hesaplama

    Futbol veri analiz şirketi Opta, 2027-2028 sezonu için yaptığı UEFA Şampiyonlar Ligi tahmininde Türkiye adına dikkat çekici bir hesaplama paylaştı.

  • Altın Fiyatlarında Beklenen Çöküş: Küresel Yatırımcılar Düşüşü Alım Fırsatına Çevirdi

    Küresel piyasalarda aylardır beklenen “altın düzeltmesi” bu hafta sert şekilde gerçekleşti. Ons fiyatı haftalık bazda %6,3 düşerek 4.400 dolar seviyesinden 4.113 dolara gerilerken, dünya genelinde yatırımcılar düşüşü alım fırsatına çevirdi. Sosyal medyada altın dükkanları önünde uzayan kuyrukların görüntüleri paylaşılırken, profesyonel yatırımcılar ise satış baskısının “uzun vadeli yükseliş trendinde sağlıklı bir düzeltme” olduğuna inanıyor.

  • ‘Casusluk’ soruşturmasında savcılıkta ifade veren Merdan Yanardağ’ın ifadesine ulaşıldı

    ‘Casusluk’ suçlamaları kapsamında bugün savcılıkta ifadesi alınan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın ifadesine ulaşıldı. İtirafçı Hüseyin Gün’ün kendisine para verdiği iddialarına “Hüseyin Gün'den bu güne kadar hiçbir ad altında para almadım. Ya ben yanlış hatırlıyorum ya da kendisi yanlış hatırlıyor”  şeklinde cevap verdi. Gün’ün programda konuşulacaklar hakkında yönlendirme yaptığı iddiaları hakkında da konuşan Yanardağ, “Her ne kadar kendisi ile olan whatsapp konuşmalarımız soruşturma dosyasına kendisinden talimat emir aldığım şeklinde suçlamaya dönüşmüş ise de kendisi ile olan yazışmalarım normal bir izleyici ile olan aramdaki sıradan bir yazışmadır” diye söylemini sürdürdü. Son sözleri sorulan Yanardağ, “Ben sol görüşlü ve yurtsever bir gazeteciyim. Ülkemin aleyhine halkımızın aleyhine herhangi bir faaliyet içeresinde olmam düşünülemez bu bana yöneltilebilecek en çirkin suçlama olur bunu reddediyorum” şeklinde ifadesini tamamladı.

  • BÜTÇENİN KANAYAN YARASI: KDV AÇIĞI

    Türkiye ekonomisinin en büyük ve kronik sorunlarından biri olan Katma Değer Vergisi (KDV) Açığı, bütçe gelirleri üzerindeki baskıyı her geçen gün artırıyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında toplam vergi gelirlerinin yaklaşık %40’ını oluşturan KDV, teorik olarak toplanması gereken miktarın çok altında kalıyor.

  • Ekrem İmamoğlu’nun ‘casusluk’ soruşturmasında savcılık ifadesi ortaya çıktı

    ‘Casusluk’ suçlamaları kapsamında bugün savcılıkta ifadesi alınan CHP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu savcılıkta verdiği ifadesine ulaşıldı.

  • İngiltere Başbakanı Starmer Ankara’da: Milyarlarca Dolarlık Eurofighter Anlaşması Tamamlanıyor

    İngiltere Başbakanı Keir Starmer, göreve geldikten sonraki ilk resmi Ankara ziyaretinde Türkiye ile milyarlarca dolarlık Eurofighter Typhoon savaş uçağı anlaşmasını sonuçlandırmaya hazırlanıyor. Middle East Eye’ın haberine göre iki ülke, Temmuz ayında ön mutabakat imzaladıkları 40 uçaklık dev savunma anlaşmasında son aşamaya geldi.

  • Piyasalar cennet ile cehennem arasında gidip geliyor! | Atilla Yeşilada video

    Dr. Atilla Yeşilada, Bitlo sponsorluğundaki programda, Türkiye piyasalarındaki aşırı oynaklığın temelinde ekonomik verilerden çok, Ankara'daki siyasi ve hukuki gelişmelerin yattığını belirterek, mevcut durumu "cennet ile cehennem arasında" bir Araf'a benzetti.

  • Teknoloji Milyarderleri “Kıyamet Hazırlığında”: Gerçekten Endişelenmeli miyiz?

    BBC’nin kapsamlı haberine göre, Silikon Vadisi’nin önde gelen milyarderleri dünyanın sonuna hazırlanıyor gibi görünüyor. Mark Zuckerberg’den Sam Altman’a kadar birçok teknoloji devi, özel sığınaklar ve gizli mülklerle olası bir “felaket senaryosuna” karşı önlem alıyor. Ancak asıl soru şu: Biz de korkmalı mıyız?

  • Scope, ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü: “Mali Disiplin Zayıfladı, Yönetişim Geriledi”

    Avrupa merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, Amerika Birleşik Devletleri’nin uzun vadeli kredi notunu “AA”dan “AA-” seviyesine düşürdü. Kuruluş, kararına gerekçe olarak kamu maliyesindeki bozulma ve yönetişim standartlarındaki gerilemeyi gösterdi.

  • Cüneyt Akman – Zeynep Ece Ulukaya Video: Piyasaların Gündemi: Borsa Yükselecek mi, Altın Düşecek mi?

    Dr. Cüneyt Akman, PARA ANALİZ programında küresel ve yerel piyasaların güncel durumunu değerlendirerek, kısa vadede yükseliş potansiyeli olmasına rağmen, uzun vadeli görünümü etkileyen kronik siyasi ve hukuki gerilimlere dikkat çekti.

Benzer Haberler