Ekonomi
Nisan dış ticaret açığı: Güçlü TL tüketim malı ithalatını patlattı
İç talebe yönelik önemli göstergelerin başında gelen dayanıklı tüketim malı ithalatı mart ayında 724,4 milyon dolardan 1,1 milyar dolara yükselirken, binek otomobil ithalatı ise 1,3 milyar dolardan 1,9 milyar dolara tırmandı.

TÜİK dış ticaret verilerine göre mart ayında ihracat yıllık %3,4 artarak 23,4 milyar dolar, ithalat ise %2,2 artarak 30,6 milyar dolar oldu. Böylelikle dış ticaret açığı mart ayında 7,7 milyar dolardan 7,2 milyar dolara gerilerken, yıllık açık ise 84,6 milyar dolardan 84,5 milyar dolara sınırlı bir düşüş kaydetti. Çekirdek verilere baktığımızda enerji ve altın harici ihracat martta %3,3 artarak 21,5 milyar dolara, ithalat ise %1,4 yükselişle 23,1 milyar dolara yükseldi. Enerji ve altın harici dış ticaret açığı ise 1,2 milyar dolardan 1,6 milyar dolara çıktı.
Aylık altın ithalatı mart ayında 2,1 milyar dolardan 1,6 milyar dolara inerken, yılın ilk üç ayındaki kümülatif altın ithalatı 5,2 milyar dolar oldu. 12 aylık altın ithalatı ise 18,5 milyar dolar ile yatay seyretti.
Tüketim malı ithalatı mart ayında 4,2 milyar dolardan 5,2 milyar dolara yükselirken, yıllık tüketim malı ithalatı ise bu dönemde 55,1 milyar dolardan 55,7 milyar dolara çıkarak tarihi zirveye ulaştı. İç talebe yönelik önemli göstergelerin başında gelen dayanıklı tüketim malı ithalatı mart ayında 724,4 milyon dolardan 1,1 milyar dolara yükselirken, binek otomobil ithalatı ise 1,3 milyar dolardan 1,9 milyar dolara tırmandı.
Cari işlemler dengesinin mart ayında 4,5 milyar dolar açık vereceğini tahmin ediyoruz. Mart ayında hizmetler dengesi fazlasının 3 milyar dolara doğru yükselmesini, birincil gelir dengesinden kaynaklanan çıkışın ise mevsimsellik etkisi ile birlikte artacağını hesaplıyoruz. Bununla birlikte cari açığın mart ayında, şubat ayından sınırlı bir artış göstereceğini tahmin ediyoruz. 2025 yıl sonu cari açık tahminimiz ise 22 milyar dolar (GSYİH’nın %1,5’i) seviyesinde bulunuyor.
Dış ticaret verileri, sanayi üretimi tahminlerimiz açısından da yol gösterici nitelikte. Mart verilerinde altın ve enerji harici ara malı ithalatı aylık bazda %6,7 artış gösterirken, yıllık bazda ise %3 düşüş kaydetti.
Hatırlanacağı üzere mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi şubat ayında aylık %1,6 oranında gerilerken, takvim etkilerinden arındırmış sanayi üretimi ise yıllık %1,9 daralma kaydetmişti. Şubat ayında çalışma günündeki azalma ile birlikte sanayi üretiminde negatif bir değer görülmesi beklentimiz dahilindeydi. Mart ayında altın ve enerji harici ara malı ithalatında görülen artış ve şubat ayındaki çalışma günündeki azalmanın ardından martta görülebilecek düzeltmenin etkisi ile birlikte mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık sanayi üretiminin martta pozitif bölgeye geçmesi beklenebilir.
2024 yılının son çeyreğinde ortalama 47,73 seviyesinde oluşan imalat PMI, 2025 yılının ilk çeyreğinde ise ortalama 47,87 ile önceki çeyreğe göre önemli bir değişim göstermedi. Bu görünüm altında, 2025 yılı ilk çeyreğinde sanayi üretiminin ana eğiliminde önceki çeyreğe göre önemli bir değişim beklemiyoruz.
2025 yılı büyüme tahminimiz %3,1 seviyesinde bulunmakla birlikte, tahminimiz üzerindeki aşağı yönlü risklerin artmakta olduğunu değerlendiriyoruz. İçeride son yaşanan gelişmeler ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın ikinci çeyrek sanayi üretimi aktivitesi üzerinde risk yaratmakta olduğunu değerlendiriyoruz.
Tacirler Yatırım