Dünya Ekonomisi
İpek Yezdani: Kapımızdaki felaket – Küresel Isınma | Mesele Ekonomi
Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü? Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin…

Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü?
Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin ortak noktası nedir desem, herhalde aklınıza ilk “Akdeniz” gelir. Ancak şu anda bu ülkelerin ortak noktası, geçen hafta hepsinde büyük orman yangınlarının çıkmış olması. Suçlu belli: Küresel ısınma ve bunu yaratan insanoğlu.
Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere tüm bu ülkeler orman yangınlarıyla kavrulurken, 9 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin 6’ıncı Değerlendirme Raporu yayınlandı. Bugüne kadar yazılmış en kapsamlı ve en ciddi uyarıların yer aldığı rapor, Dünya ve insanlık için tam anlamıyla “kırmızı alarm” veriyor.
Raporun ilk taslağı için çeşitli uzman ve hükümet temsilcilerinden 23 binden fazla hakem görüşü, ikinci taslağı içinse 50 binden fazla uzman ve hükümet temsilcisinin yorumu alındı. Raporun altını çizdiği en önemli mesajlardan biri de şu: Felakete doğru giden küresel ısınmanın tek sebebi insan aktiviteleri!
İnsanoğlu 19. yüzyılın sonundan itibaren her şeyi o kadar hızlı tüketti ki, 21. yüzyıla geldiğimizde, dünyadaki yeraltı ve yer üstü kaynaklarının da bir son kullanma tarihi olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Dünyadaki önde gelen gelecek bilimcilerin neredeyse tamamı, dünyanın ayakta kalabilmesi için 2040’a kadar eski kapitalist düzenin yerine sürdürülebilir kalkınmanın ve kaynaklardan herkesin eşit faydalanmasını esas alan yeni bir ekonomik sistemin benimsenmek zorunda olduğunu söylüyor.
Küresel kalkınmanın önde gelen isimlerinden olan Raj Kumar’la ‘Dünyayı değiştirirken nasıl para kazanılır?’ konusunu konuştum.
Raj Kumar’a göre sürdürülebilir kalkınma ve insani yardım endüstrisi artık kökten bir şekilde değişime uğramış durumda. Özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, vs. gibi aygıtlarla ‘kalkınma ve insani yardım’ konusuna hep devletler ya da devletlerarası kuruluşlar öncülük etti.
Şu anda bizim aşina olduğumuz kalkınma ve insani yardım dünyasında, Dünya Bankası, UNICEF, Bill Gates Vakfı, vs. gibi kuruluşların hepsini yan yana koyduğunuz zaman 200 milyar dolarlık bir endüstri ortaya çıkıyor. Ancak özellikle son 10 yılda bu durum büyük bir değişim ve dönüşüme uğradı. Artık dünyadaki çok uluslu şirketler ve ülkelerdeki büyük şirketler; bizzat kendi sosyal sorumluluk, kalkınma ve insani yardım kampanyalarını yürütüyorlar. Artık bütün dünyada şirketlerin kurduğu ve yeni yeni ortaya çıkan o kadar çok kalkınma ajansı, vakıf, insani yardım kuruluşu, vs. var ki küresel kalkınma piyasasının önümüzdeki yıllarda çok daha fazla bir ivme kazanacak gibi görünüyor.
Peki çok uluslu ve büyük şirketler, nasıl oldu da ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye ve kalkınma ajandasına katkı sunmaya başladı? Bu anlayış ve felsefe, nasıl oldu da iş dünyasının bir parçası haline geldi? Dahası bu durum, mevcut kapitalist sistemde bir şablon değişikliğine mi işaret ediyor?
Yazının tamamı burada.
BAKMADAN GEÇME
-
Genel
/ 5 Temmuz 2025AKOM Uyarıyor; 5-9 Temmuz arasına dikkat!
AKOM, İstanbulluları yeni bir sıcak hava sıcaklığına karşı uyardı. 5-9 Temmuz tarihlerine ilişkin ayrıntılara dikkat...
Ekonomi
/ 5 Temmuz 2025TÜFE Düşerken Kiralar Yükseldi, Konut Yeniden Yatırım Aracı…
TÜİK tarafından yürütülen Tüketici Fiyat Endeksi, Haziran 2025'e göre yıllık enflasyon yüzde 35'e geriledi...
Ekonomi
/ 5 Temmuz 2025Tatil Yerleri Sessiz, Tüketici Temkinli… 2025 Yazı Durgun Geçiyor!
Plajlar boş, otellerde yer var ama rezervasyonlar sınırlı. Yaz aylarına girilmesine rağmen Türkiye’nin tatil bölgelerinde bu yıl beklenen yoğunluk yaşanmıyor...
Borsa
/ 5 Temmuz 2025TAV İşletme Hizmetleri New York JFK Havalimanı’nda üçüncü yolcu salonu açıldı
TAV İşletme Hizmetleri, John F. Kennedy Havalimanı Terminal 4'te alan Capital One Lounge'un açılışını gerçekleştirdi. Amerika Birleşik resimlerinin en büyük bankalarından biri olan Capital One ile Washington'da işbirliğini New York'a taşımış oldu...
Borsa
/ 5 Temmuz 2025Körfez Bölgesi’nde güçlü bir ivmeyle büyüyen Koton, Umman’da ilk mağazasını açtı
Türkiye'nin öncü moda markası Koton, küresel moda arenasındaki hızı kesmeden sürüyor...
Ekonomi
/ 5 Temmuz 2025Türklerin emlak yatırım hacmi Dubai’de 3 milyar dolara yükseldi!
Türkiye'deki yatırımcıların yurt dışından yaptığı alım için ödediği tutar, 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 2 milyar 513 milyona ulaştı...
Ekonomi
/ 5 Temmuz 2025İstanbul’da yaşamanın maliyeti aylık 93.465 lira oldu!
İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre %47,13 arttı...
Ekonomi
/ 5 Temmuz 2025Güldem Atabay: Demokratik zemin daralırsa ekonomi nefes alamaz
Türkiye’de siyaset sadece sandıkla yapılmıyor. CHP kurultayı davası 8 Eylül’e ertelendi ancak konu kapanmış değil. Türkiye’nin 100 yıllık ana muhalefet partisi CHP’nin varlığı çok partili rejimin, demokratik kontrol mekanizmasının temel unsurlarından. Bu nedenle konu artık yargının tarafsızlığı tartışmasından çıkarak siyasetin bütününe yönelmiş bir müdahale tartışması.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025İstanbul’da rayiç bedeller 10 kat arttı! Tapu harcı ikiye katlanacak
Yeni rayiç bedelleri piyasayı karıştırdı. Ev sahipleri endişeli, alıcılar ise gergin. Tapu masrafı ikiye, vergi yükü katlandı. İşte detaylar...
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025Bu Hafta Kazandıran Yatırımlar Belli Oldu
Temmuzun ilk haftasında Borsa İstanbul yatırımcısını sevindirdi; en çok hisse senedi fonları kazandırdı. Dolar kaybettirdi, altın yine güvenli limandı.
Dünya Ekonomisi
/ 4 Temmuz 2025ANALİZ: ABD Ekonomi Verileri Ne Diyor?
ABD Ekonomisinde İstihdam Habercisi Ne Diyor? ABD’nin özel sektör istihdam raporu, istihdam piyasasında henüz güçlü bir soğuma sinyali göstermiyor. ADP…
Borsa
/ 4 Temmuz 2025ANALİZ: Borsa İstanbul’da Yükseliş Devam Eder mi?
Faiz Kararı Beklentisi Ne Yönde? Borsa İstanbul’da son haftalarda gözlenen yükseliş ivmesi, piyasalardaki beklentilerin yeniden şekillendiğini gösteriyor. Endeks 10.000 seviyesi…
Gündem
/ 4 Temmuz 2025Atilla Yeşilada – Semih Sakallı: Biz bu savaşı kaybettik! & Dolar talebi: Bir şeyler yanlış gidiyor, tedirginlik var
Atilla Yeşilda ve Semih Sakallı Haziran ayı enflasyon verisini, zamları, orman yangınlarını ve Azerbaycan-Rusya gerilimini konuştu.
Benzer Haberler