Sosyal Medya

Ekonomi

2025 bütçesi TBMM’nde kabul edildi

Bütçede faiz giderleri can yakıyor,

2025 bütçesi TBMM’nde kabul edildi

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin oylamasında 567 oy kullanıldı; teklife 317 kabul, 249 ret ve bir çekimser oy verildi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bütçe hazırlığında emeği geçenlere teşekkür etti.

Kurtulmuş, birleşimi, 24 Aralık Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.

 

2025 bütçesi önceki yıla göre yüzde 33 arttı

Medyascope analizine göre,  2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar TL, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar TL öngörüldü.

 

2024 bütçesinde 8 trilyon 437 milyar TL gelir, 11 trilyon 89 milyar TL gider olarak belirlendi. 2025 yılı bütçesi, bir önceki yıl bütçesine göre yüzde 33 oranında bir artışa karşılık geliyor.

Bütçede en büyük pay Millî Eğitim Bakanlığı’nın

2025 bütçesinde en çok pay alan bakanlıklar sırasıyla Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı oldu. 2025 yılı bütçesinde Millî Eğitim Bakanlığı’na 1 trilyon 452 milyar TL ayrıldı. Ancak 2025 yılı için MEB’e ayrılan bütçenin 1 trilyon 30 milyarı personel giderlerine, 131 milyar 441 milyonu da sigorta primi ödemelerine gidiyor.

 

Geçen yıl 732,5 milyar TL olan Sağlık Bakanlığı’na bu yıl 1 trilyon 20 milyar TL belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi için ise 6 trilyon 598 milyar TL öngörüldü.

 

Cumhurbaşkanlığı külliyesinin mal ve hizmet harcamaları 9 milyar 857 milyon

2024 bütçesinde 31,4 milyar TL ödenek ayrılan Dışişleri Bakanlığı’na bu yıl 39 milyar TL belirlendi. 2025 yılı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı toplam bütçesi 45 milyar 332 milyon TL, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ise 479 milyar 273 milyon TL ayrıldı.

 

Cumhurbaşkanlığı’na 2025 yılı merkezi bütçesinden 16 milyar 928 milyon 146 bin TL ayrıldı. Bu rakam, 2024 yılında 12 milyar 284 milyon TL, 2023 yılında ise 7 milyar 858 milyon TL’ydi. Cumhurbaşkanlığı personel giderleri 2 milyar 784 milyon TL, cumhurbaşkanlığı külliyesinin mal ve hizmet alım harcamaları ise 9 milyar 857 milyar TL olması tahmin ediliyor.

 

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı için 130 milyar 119 milyon TL, MİT için 28 milyar 986 milyon TL ve İletişim Başkanlığı için 6 milyar 155 milyon TL bütçe öngörülüyor.

Faiz giderleri can yakıyor

NEFES Gazetesi analizine göre, bütçede öne çıkan gider kalemlerinin başında ise, tüm bakanlıkların bütçesini aşan faiz giderleri geliyor.

2025 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz giderlerinin tam 1 trilyon 950 milyar TL olması bekleniyor.

 

2022’de 311 milyar TL, 2023’te 675 milyar TL, 2024’te 11 ayda 1 trilyon 195 milyar TL olan faiz giderleri, 2025’te neredeyse 2 trilyon TL’ye dayanacak.

 

Faiz giderleri sadece iki yılda neredeyse üçe katlanmış olacak.

 

2024 yılı bütçesinde faiz giderlerinin 1 trilyon 254 milyar TL olması öngörülmüştü ancak aralık ayı ile birlikte bu rakamın aşılması bekleniyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Emekliye “Rekor” Ödeme Müjdesi! Bankalar Arasında Savaş Çıktı: Hesaplara Tam 30.000 TL Yatacak…

    Emekli maaş promosyonlarında beklenen "büyük kapışma" başladı! Bankalar müşteri kapmak için kesenin ağzını sonuna kadar açtı. Rakamlar 30.000 TL seviyesini görürken Yapı Kredi, ING ve TEB'in açıkladığı yeni tarifeler emeklinin yüzünü güldürecek. İşte en yüksek promosyonu veren bankalar ve başvuru detayları..

  • KRİTİK VİRAJ | Ocak Enflasyonunda “Korkutan” Senaryo: JP Morgan Çıtayı Yükseltti, Vatandaş %52’de Israrcı!

    3 Şubat Pazartesi günü açıklanacak kritik veri öncesi piyasa nefesini tuttu. AA Finans anketine göre %4,29 artış beklenirken, ABD’li dev…

  • NAKİT ARAYANLARA MÜJDE | En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Ocak 2026: Hangi Banka Daha Ucuz? İşte “Sıfır Faizli” Liste!

    Yüksek enflasyon ve sıkı para politikasına rağmen bazı bankalar kredi musluklarını açtı! Ocak 2026 itibarıyla ihtiyaç kredisi faizlerinde %3'ün altı görüldü. Yeni müşterilere özel 90.000 TL'ye varan %0 faiz fırsatları ise dikkat çekiyor. İşte Paraanaliz.com'un banka banka güncellediği "En ucuz ihtiyaç kredisi" rehberi.

  • Fed Faiz Kararını Açıkladı

    ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 3,50–3,75 aralığında sabit tuttu. ABD Merkez Bankası (Fed), yılın ilk…

  • Altın Fiyatları: Tarihi Zirve ve Gelecek Tahminleri

    2026 Küresel Finansal Paradigma Değişimi: Jeopolitik Stagflasyon, Altın Piyasasında Yapısal Kırılma ve Türkiye Ekonomisi Üzerindeki 'Ödeme Gücü Düğümü' Etkileri

  • Wall Street Kaygılı: Yeni Fed Başkanı Trump’a Rağmen Bağımsız Kalacak mı?

    ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed üzerindeki baskısı artarken, Wall Street yeni atanacak Fed başkanının göreve geldikten sonra siyasi değil veriye dayalı hareket edeceği beklentisine tutunuyor. Bankacılar, kısa vadede daha güvercin bir para politikası riskini kabul ederken, Fed’in kurumsal bağımsızlığının korunmasının piyasa istikrarı için hayati olduğunu vurguluyor.

  • Türkiye “Vatandaşlık Maaşı” Dönemine Geçiyor: Gelir Tamamlayıcı Destek Sistemi Hakkında Her Şey Burada

    Kamuoyunda "Vatandaşlık Maaşı" olarak bilinen Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi (GETAD) için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 2026 yılını işaret ettiği bu devrim niteliğindeki sosyal yardım reformu, hanelerin gelirini belirli bir eşiğe tamamlayacak. Peki, sistem nasıl işleyecek, bütçeye maliyeti ne olacak? İşte merak edilen tüm detaylar.

  • İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: “Sistemin Yenilenmesi Daha Fazla Ertelenmemelidir”

    İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin Ocak 2026 toplantısında kürsüye çıkan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayi dünyasının karşı karşıya olduğu temel sorunlara dikkat çekti. Bahçıvan, sanayicinin omuzlarındaki en ağır yüklerden birinin Gümrük Birliği olduğunu ifade ederek mevcut yapının rekabet gücünü zayıflattığını dile getirdi. Küresel ölçekte kalıcı hale gelen "yeni normal" belirsizlik ortamına karşı kapsamlı yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

  • Konut ve Dövizde Hiç Yanılmadım – Atilla Yeşilada ve Perihan Tantuğ video

    Emtialardaki çılgınlık nereye kadar devam edecek? Borsadaki rallinin esas sebebi ne? Borsada düşüşler alım fırsatı mı? Konut ve döviz neden bir yere gitmez? Yurt dışı piyasalarında neler oluyor? Altın mı bitcoin mi? Hepsi ve çok daha fazlası, Atilla Yeşilada ve Perihan Tantuğ'un katıldığı Piyasanın Efendisi'nde…

  • TÜROB: Uluslararası Turizm Platformlarına Yasak Değil, Düzenleme Gerekli

    Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) Airbnb ve Expedia’nın da aralarında yer aldığı yabancı turizm platformlarına yönelik açtığı yasaklama davasını değerlendirdi. Eresin, uluslararası online seyahat platformlarının erişime kapatılmasının Türkiye turizmi açısından ciddi riskler barındırdığını ifade ederek, turizm ile teknolojinin artık küresel bir yapı içinde ilerlediğini dile getirdi. Tartışmanın yalnızca “kapatılsın mı, kapatılmasın mı” çerçevesine sıkıştırılmaması gerektiğini belirten Eresin, doğru yaklaşımın yasaklama yerine düzenleme ve entegrasyon olduğunu vurguladı.

  • S&P 500  Trump’ı Takmadı, Tarihi 7.000 Eşiğini Aştı 

    Küresel teknoloji hisselerindeki güçlü ralli, S&P 500 endeksini tarihinde ilk kez 7.000 seviyesinin üzerine taşıdı. Yapay zekâ yatırımlarına yönelik iyimserlik ve güçlü şirket bilançoları hisse piyasalarını desteklerken, yatırımcıların gözü Fed’in faiz kararları ve mega teknoloji şirketlerinin bilanço açıklamalarına çevrildi.

  • Trump İran’ı tehdit etti, Brent 4 aylık zirve yaptı

    ABD Başkanı Donald Trump, İran’a nükleer program konusunda açık bir ültimatom verdi. “Ya masaya gelirsiniz ya da bir sonraki saldırı çok daha yıkıcı olur” diyen Trump’ın tehditleri, Tahran’dan sert karşılık gördü. Artan askeri tansiyon, Orta Doğu’da arz kesintisi riskini yeniden gündeme taşırken petrol fiyatları dört ayın zirvesine yakın seyrediyor.

  • UPS’te Maliyet Freni: 30 Bin Çalışanla Yolları Ayırmaya Hazırlanıyor

    United Parcel Service Inc. (UPS), giderleri düşürerek kârlılığını artırma hedefi doğrultusunda bu yıl 30 bine varan pozisyonu azaltmayı planladığını duyurdu. Şirketin Mali İşler Direktörü Brian Dykes, söz konusu küçülmenin ağırlıklı olarak doğal iş gücü kaybı ve tam zamanlı sürücüler için sunulacak gönüllü ayrılık programlarıyla hayata geçirileceğini belirtti.

Benzer Haberler