Genel
Sağlıkta yeni düzenleme, çalışanları nasıl etkileyecek?
TBMM'de kabul edilen ve sağlık alanında önemli değişiklikler içeren 29 maddelik yeni kanun teklifi, sağlık çalışanları için yeni sorumluluklar ve ücretler getirildi... 3

TBMM’de kabul edilen ve sağlık alanında önemli değişiklikler içeren 29 maddelik yeni kanun teklifi, sağlık çalışanları için yeni sorumluluklar ve ücretler getirildi. Sahim-Sen Genel Başkanı Özlem Akarken, yasayla taşınan “Sağlık Bakım Teknisyeni” gibi yeni unvanların ilave edilmesi bir türlü düzenlenmeyen görev tanımları, çalışma koşulları ve maaş skalalarının genel olarak belirlenmesinin dikkate alınmaması, “Aksi halde sağlık çalışanlarının temel hakları zarar görmesi” uyarısında bulundu.
TBMM Genel Kurulu’nda kenevirin kullanımı ile ilgili düzenlemeleri içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Saklanmasının Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. 29 maddeden oluşan tekliflerle, sistemlere takip sistemiyle uyum hedeflenirken, hekimlerin özel sağlık birimleri ve büyümede çalışma esasları düzenleniyor.
Kanunla lise seviyesiki ebe ve Resmi yardımcılarının “Sağlık Bakım Teknisyeni” adı altında birleştirilmesini değerlendiren Akarken, “Mesleki unvan, sağlık çalışanlarının kimliğidir. Uzun süreli görev tanımları günümüz şartlarına uygun olarak güncellenmedi. Sürekli olarak ertelendi. Üniversitelerde bölümler var ama görev tanımları yok. Sağlık yönetimi birimi büro personeli olarak alınıyor çalışan görev tanımına göre çalıştırılıyor. Daha fazla sayıda grubu bu durumda. Sertifikalar yüksek lisans ve sıcaklıklar görülebiliyor. ödemelerin sağlanması. tanımı yok Bu. unvana sahibi sağlık çalışanları her yerde işini yapıyor. Bu durumda sağlık sistemi de sağlık çalışanlarında tam hizmet veremiyor” dedi.
“Hekimlere ek kurum hakkı olumlu, ama iş yükü ve dinlenme hakkı da korunmalı”
Yasada yer alan bir diğer önemli değişiklik ise, özel sağlık dönemlerinde görev yapan hekimlerin iki sağlık sisteminde daha fazla çalışma hakkı kazanması oldu. Özlem Akarken, düzenlemede özel hastane kadrosunda çalışan hekimlerin iki sağlık sigortasıda daha fazla hizmet verebilmesine izin verilmesinin olumlu bir adım olduğunu, ancak bu durumun hekimlerin işlerinin çoğaltılabileceğini ifade ederek, “İş ücreti, dinlenme hakları ve dinlenme haklarının mutlaka yasal güvence kapsamında alınmasılı. Çalışma hakkı genişlerken, sağlık çalışanlarının sağlığı da korunmalı” dedi.
“Takip Sistemi sahteciliği önler ama sağlık çalışanına ek yük getirir”
“Takip Sistemi”nin devreye alınması, yanlış ve kaçak kullanım açısından önemli bir adım olduğunu vurgulayan Akarken, bu sistem sağlık insanlarına toplu ek sorumlulukların da göz ardı edilmemesi için dikkat edilmemesi, “Bu sistem, doktorlar, aile doktorları ve kayıtlıler olmak üzere sağlık işleri için ciddi bir ek iş yüküdür.
“Aile hekimliği uzmanlığının artması olumlu; eğitim süresi kısalırken kalite korunmalı”
Aile hekimliği düzenlemelerine de değinen Özlem Akarken, 2035 yılına kadar sözleşmeli aile hekimliği uzmanlarının çalışmalarını olumlu bir hedef olarak değerlendirdi. Bununla birlikte, bu hedefin, eğitimin dört yılda bir düşürülmesi gibi değişikliklerle ilerlemesi hatırlatılarak, “Eğitim sürelerinin kısaltılması, sayıyı artırmakken düşürülme riski de dayanıklı olabilir. Aile Hekimi ve çalışanları için geçerli yönetmelik hala düzenlenmedi. Sağlık çalışanları için yalnızca eziyet yönetmeliği ve bu nedenden dolayı en kısa sürede en fazla akımda görünür ve görüldü.