Sosyal Medya

Genel

Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

‘19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.

Di-En Anket Araştırma Şirketi, “19 Mart Protestoları Sonrası Gençlerin Eğilimi” başlıklı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Anket, 18-20 Nisan tarihleri arasında 16 il merkezi ve kırsal alanda, toplamda 2 bin 426 gencin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Araştırmada, “Bu Pazar milletvekilliği seçimleri olursa oyunuzu hangi partiye vermeyi düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltildi.

Kararsızların dağıtılmasıyla oluşan sonuçlara göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı.

 

AKP’yi 12.6 ile DEM Parti, 9.4 ile MHP, 7.1 ile Zafer Partisi takip etti. Sonuçlara göre, Türkiye İşçi Partisi ise yüzde 2.5 oy alıyor.

 

 

Area Nisan anketi:  AKP oy kaybediyor,  Mansur Yavaş Erdoğan’ı yenebilir mi?

 

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasından bugüne gelen tüm anketlerde birinci parti hiç değişmiyor. Ancak, oy oranlarında ise büyük bir değişim gözleniyor.

Area Araştırma, Nisan ayı anketini yayınladı. CHP yüzde 35 ile birinci parti çıkarken AKP ise yüzde 30,6 ile ikinci sıradaki yerini korudu.

 

 

“Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunun yöneltildiği ankette sonuçlar şöyle:

 

“CHP: %35.0

AK Parti: %30.6

DEM Parti: %8.6

MHP: %7.6

İYİ Parti: %6.6

Zafer Partisi: %4.2

YRP: %2.2

TİP: %2.0

A Parti: %1.5

Diğer: %1.9

 

Katılımcılara yöneltilen “Cumhurbaşkanı adayı olursa kazanma ihtimali en yüksek isim kim?” sorusuna verilen yanıtlarda Mansur Yavaş, yüzde 55,8 ile ilk sırada yer aldı. Bu oran, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 55,5’lik oranını da az farkla geride bırakırken, mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 42,7’de kaldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kazanma potansiyeli ise yüzde 29,7 olarak ölçüldü.

 

İMAMOĞLU ADAY OLAMAZSA İLK SIRADAKİ ALTERNATİF YAVAŞ

Nefes Gazetesi Yazarı Aytunç Erkin’in köşesine taşıdığı AREA’nın anketinde yer alan bir diğer dikkat çekici başlık da İmamoğlu’nun herhangi bir nedenle aday olamaması durumunda CHP’nin alternatif adayının kim olacağına dair verilen yanıtlar oldu. Katılımcıların yüzde 42,3’ü Mansur Yavaş’ı öne çıkarırken, Özgür Özel diyenlerin oranı yüzde 11,4’te kaldı. CHP seçmenine özgü değerlendirmede ise Yavaş’ın destek oranı yüzde 59,4’e kadar yükseldi.

 

YAVAŞ’A OY VERİRİM DİYENLERİN ORANI YÜZDE 53,4

Seçmene yöneltilen “Aday olması halinde oy verir misiniz?” sorusunda da Mansur Yavaş güçlü bir destek gördü. Yüzde 53,4’lük oranla ilk sırada yer alan Yavaş’ı Ekrem İmamoğlu yüzde 47,8 ile takip ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 35,6’da kaldı. Özgür Özel ise yüzde 34’lük oranla dördüncü sırada yer aldı.

 

 

 

 

Çeşitli basın kaynakları

BAKMADAN GEÇME

  • Enflasyon yolu sisli! Fed’den belirsizlik uyarısı

    Fed'in gözü enflasyonun yönünde ve ticaret politikalarının etkisinde. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, son enflasyon verilerinin yüzde 2’lik hedefe giden yolda ilerleme sağlandığını gösterdiğini söyledi. Ancak ithalata getirilen yeni tarifelerin fiyatları yukarı çekme olasılığı nedeniyle ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

  • Rusya-Ukrayna Savaşı Küresel Ekonomik Dengeleri Altüst Etti

    Dördüncü yılına giren Rusya-Ukrayna savaşı, tarımdan turizme, enerjiden ulaştırma ve lojistiğe kadar pek çok sektörü derinden etkileyerek küresel ekonomik dengeleri sarsmış durumda. Yarın imzalanacak bir ateşkes, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında pozitif şok yaratabilir..

  • Fitch’ten Bankacılığa Uyarılar

    Fitch, Türk bankalarına yönelik yayınladığı raporda, "Piyasa oynaklığının devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" şeklinde değerlendirdi.

  • TCMB güncesi: Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Konut Talebini Tetikledi

    TCMB'nin yayımladığı son analiz, Eylül 2023'ten itibaren hızla yükselen altın fiyatlarının, konut ve otomobil piyasasında talebi artırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre, jeopolitik belirsizliklerin ve merkez bankalarının yoğun altın alımlarının etkisiyle altının dolar bazında fiyatı yaklaşık %77 artış gösterdi. Bu yükselişin Türkiye’deki bireysel tasarruf sahipleri için ciddi bir servet artışı anlamına geldiği değerlendiriliyor.

  • Fitch: Tarife Savaşı bitmedi, dünya durgunluk eşiğinde

    Fitch Ratings’e göre, 12 Mayıs’ta yayımlanan ABD-Çin Ekonomik ve Ticaret Görüşmesi Ortak Açıklaması, iki ülke arasındaki ticaret savaşında önemli bir yumuşama sinyali veriyor. Ancak kalıcı bir anlaşma olmadığı sürece, gümrük tarifelerinin nihai seviyesinin ne olacağı ve mevcut tarifelerin etkisi, küresel ekonomik öngörülerde belirleyici olmaya devam edecek. Fitch, küresel büyüme tahminini de  resesyon kabul edilen %1.9'a aşağı revize etti.

  • E-Ticarette eğlence patlaması: Oyunlar, yayın platformlarını solladı

    Ticaret Bakanlığı’nın e-Ticaret raporuna göre, dijital eğlence ve içerik tüketimi alanında 2024’te yaklaşık 19,6 milyar liralık işlem gerçekleşti. En yüksek harcama oyunlara yapılırken, sepet ortalaması 377 lirayı buldu.

  • 5 Milyar dolarlık zeka: Amazon’dan Ortadoğu’ya teknoloji çıkarması

    Amazon Web Services (AWS) ve Humain, Suudi Arabistan’da küresel ölçekte yapay zeka projelerini hızlandıracak “AI Zone” için dev bir yatırım planlıyor. Proje, krallığın teknoloji alanında küresel liderlik hedefini destekliyor.

  • Bakan Şimşek’ten Londra’da kritik mesajlar: “PKK’nın silah bırakması kredi notu için olumlu”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, EBRD toplantısında yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin siyasi ve ekonomik gündemine dair önemli mesajlar verdi. “PKK’nın dağılması ve silah bırakması, ekonomik büyüme ve reformların önünü açacaktır” dedi.

  • Arçelik’in fabrikaları 1.100 futbol sahasına ancak sığıyor

    Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticilerinden Arçelik 70. yaşını özel bir toplantıyla kutladı. Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer toplantıda yaptığı konuşmada 70 yıllık yolculuğun sadece şirketin değil, Türkiye'nin de başarı hikayesi olduğunu belirtti.

  • Asgari ücrette yeni gelişme: Bakan Işıkhan’dan net mesaj!

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM’de yaptığı açıklamada asgari ücrete ara zam beklentilerine ilişkin konuştu. Işıkhan, “Asgari ücrete ara zammı konuşmak için çok erken” dedi.

  • Tarihi zirve: Erdoğan, Trump ve Selman Suriye lideriyle bir araya geldi!

    Trump’ın Orta Doğu turu sürerken Riyad’da tarihi bir diplomasi trafiği yaşandı. Erdoğan, Trump ve Veliaht Prens Bin Selman, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile ilk kez aynı masaya oturdu. ABD, Suriye yaptırımlarını kaldırma kararı aldı.

  • İhracat şampiyonları açıklandı: ÇCSİB 2024 yılı ödüllerini dağıttı!

    Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörlerinde 2024 yılında yaklaşık 4,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren ÇCSİB, yılın en başarılı firmalarını ödüllendirdi. Birlik Başkanı Erdem Çenesiz, 2025’in toparlanma yılı olması için finansal destek ve kur politikasında iyileştirme beklediklerini vurguladı.

  • Emeklilere bankalardan promosyon yağmuru!

    2025 yılı itibarıyla emeklilere yönelik banka promosyonları rekabeti zirveye taşıdı. Bazı bankalar, fatura talimatı ve kart harcamaları gibi ek koşullarla toplamda 27.000 TL’ye kadar nakit avantajı sunuyor.

Benzer Haberler