Güldem Atabay
Güldem Atabay: Trump’ın Makro Ekonomik Popülizmi Küresel Dengeleri Yeniden Bozacak
Temmuz ayının başında Avrupa’da iki önemli seçimin sonucunu izledik. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin şoke edici sonuçlarının ardından aniden erken seçim kararı…

Temmuz ayının başında Avrupa’da iki önemli seçimin sonucunu izledik. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin şoke edici sonuçlarının ardından aniden erken seçim kararı alan Fransa’daki seçim maratonunda ilk turda kazanan aşırı sağa ikinci turda Fransız seçmen solun soluna işaret ederek blok çekti. Kıta Avrupası’nda yükselen radikal sağ dalgasına karşılık İngiltere, merkez sola yaklaşan İşçi Partisi’ni 14 yıl aradan sonra güçlü bir şekilde hükümete taşıdı.
Her üç seçimin de ana dinamik olarak arka planında toplumların belkemiğini oluşturan geniş kitlelerin fakirleşmesiyle artan ekonomik problemleri yatıyor. Küreselleşmenin yarattığı değerden giderek daha az pay alan bu kesimlere radikal sağ partilerin önermesi daha kapalı bir ekonomiyle daha fazla refah. Sol ve daha sol partiler ise neo-liberal politikalar yıllarında daraltılan kamu sektörünün ekonomik aktör olarak yeniden yükselişiyle gelir dağılımı sorununu çözme vaatleri ile aynı ekonomik problemlere odaklanıyorlar.
Paul Krugman NY Times’daki makalesinde “makroekonomik popülizm” deyince hemen ilk akla gelen Latin Amerika’daki 1970’lerin yönetimleri boyunca izlenen enflasyonist salgınlara işaret ediyor. Arjantin’in hem solcu hükümetleri hem de 1976-1983’te on binlerce solcuyu “kaybederken” sorumsuz ekonomi politikalarıyla ülkeyi ödemeler dengesi krizine ve hiperenflasyona götüren askeri diktatörlük dönemlerinin gerisinde hep aynı ekonomik popülizm yatmaktaydı. Bugünlerin makroekonomik popülizmine en canlı örnekse kuşkusuz Türkiye’den. Düşük faizin enflasyona ilaç olduğu fikrinde ısrar ederek Türkiye ekonomisini 2023 seçimleri öncesi ödemeler dengesi krizi ve hiperenflasyonla ile burun buruna getiren sağcı milliyetçi Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin yakın tarihli politikaları. Türkiye 2023-2024 seçimleri arasında ağır sorumsuz makroekonomik politikalardan ağır ezici neo-liberal politikalara geçişle makro ekonomik popülizmde seviye atlamış görünüyor.
Küreselleşmiş bir ekonomide pandemi sonrası oluşan dinamiklerin yarattığı enflasyon dalgasına Ukrayna işgalinin eklenmesi fiyat artış hızını ateşlemişti. Tam işler rayına girmeye yaklaşmış görünürken sene başında en büyük jeopolitik risk olarak işaret edilen ikinci bir Trump dönemi ufukta belirmiş görünüyor. İlk Biden-Trump münazarasında dünya dört sene daha ABD’yi yönetmeye talip mevcut Başkan’ın azalmış bilişsel kapasitesine dikkat kesilirken, Trump’ın bir kez daha başkanlığı elde etmesiyle küresel ölçekte felakete yol açabilecek nasıl bir makroekonomik popülizm izleyebileceği geri planda kaldı.
25 Haziran’da her biri çeşitli ekonomi politikalarının ayrıntıları hakkında farklı görüşlere sahip Nobel Ödüllü 16 ekonomist ortak bir bildiri yayımlayarak Trump’ın Kasım ayında kazanması halinde devreye sokacağını ilan ettiği ekonomi planlarının enflasyonu yeniden alevlendireceğini ve küresel ekonomiye kalıcı zarar vereceğini ilan etti. Biden’ın bilişsel kapasitesi tartışmasına hiç girmeden, Biden’ın ekonomi gündeminin Trump’tan çok daha üstün olduğu konusunda hemfikir olduklarını açıkladılar.
Biden’ın Trump’tan aldığı ekonomik mirasın en önemli faktörlerinden biri, COVID-19 mücadelesinde geç kalan Trump’ın ABD iş gücü piyasasında yarattığı kalıcı hasar oldu. Trump dönemindeki milyarderler için yapılan keskin vergi indirimleri vadedilen yatırım artışını hiçbir şekilde gerçekleştirmezken, Biden dönemine hızla artan bir borç sorunu ve bütçe açığı bıraktı.
Biden’ın dönemine damga vuran önemli adımları oldu. Hızla kabul edilen “Amerikan Kurtarma Planı” sayesinde ABD’nin pandemi sonrası toparlanması diğer tüm gelişmiş ülkelerden daha güçlüydü. Neredeyse 50 yıllık ihmalin ardından ABD ekonomisinde eskiyen altyapıyı yenilemek için devreye soktuğu İki Partili Altyapı Yasası ile finansman sağladı. ABD ekonomisinin gelecekteki dayanıklılığını ve rekabet gücünü artıracak şekilde yeni bir sanayi politikası dönemi başlatan 2022 CHIPS ve Bilim Yasası’nı geçirdi. 2022 Enflasyonu Düşürme Yasası ile ABD iklim değişikliği ile mücadelede ve geleceğin teknolojilerine yatırım yapmada uluslararası topluma entegre oldu. Yeni bir virüs olasılığına karşı ekonomik sigorta sağlayan Amerikan Kurtarma Planı ile bir yıl içinde çocuk yoksulluğu oranını yarıya indirdi. Dönemi boyunca siyasi felakete neden olabilecek Fed faiz artışlarına seçim dönemine girmesine rağmen ses çıkarmadı. Para politikasına müdahale etmedi.
ABD Kasım 2024 Seçim Anketleri
Kaynak: The Economist
Trump’ın Kasım 2024’te iktidarı halinde ekonomik planları içinde gümrük tarifelerini yükseltmek var. Tüm ithalatlara yüzde 10 asgari gümrük vergisi ve Çin’den gelen tüm mallara yüzde 60 vergi uygulanmasını öneriyor. ABD pazarını kaybetmemek için Çin’in fiyatları düşüreceği varsayımının enflasyonu artırmayacağını iddia ediyor. Bu ekonomi dışı beklenti tam aksine artan maliyetlerin ABD’li tüketicilere ürün fiyatları olarak yansımasına ve daha yüksek enflasyona neden olacak.
Trump’ın bir diğer planı da ABD’ye yönelen göçü kısıtlamak. ABD’li olmanın ruhuna aykırı olan bu tercihi sonucunda zaten katılaşmış iş gücü piyasasının daha da sıkılaşarak ücretler kaynaklı enflasyon baskıları yaratması kaçınılmaz görünüyor.
Yazının tamamı burada.
BAKMADAN GEÇME
-
Genel
/ 5 Temmuz 2025Türkiye’nin Suriye Stratejisinde Yeni Dönem: Neo-Osmanlıcılık Etiketi Gerçekleri Yansıtmıyor
Anıl Can Özgün'ün analizine göre, Türkiye’nin Suriye politikası Neo-Osmanlıcılıktan çok Realpolitik ekseninde ilerliyor. Erdoğan hükümetinin bölgesel hamleleri ideolojik değil, stratejik çıkarlarla şekilleniyor.
Gündem
/ 5 Temmuz 2025Trump, Türkiye’yi F-35 programına döndürmek için İsrail-Suriye normalleşmesini teşvik edebilir
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’yi yeniden F-35 savaş uçağı programına dahil etme karşılığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsrail ile Suriye arasındaki normalleşme sürecine destek vermesini isteyebileceği öne sürüldü. Bölgesel dengeleri yeniden şekillendirebilecek bu girişim, Ankara’nın Rus S-400 sistemlerinden vazgeçmesini de kapsayan geniş bir diplomatik paketin parçası olabilir.
Ekonomi
/ 5 Temmuz 2025Morgan Stanley: Temmuz’da 250 Baz Puan İndirim Gelebilir
Haziran ayında açıklanan enflasyon verileri manşet TÜFE'de aşağı yönlü sürpriz yaratırken, hizmet kalemindeki artış çekirdek enflasyonu yukarı taşıdı. Morgan Stanley'e göre Temmuz’da 250 baz puanlık temkinli faiz indirimi ihtimali güçleniyor.
Reel Sektör
/ 5 Temmuz 2025Küresel iflas dalgası Türkiye’ye sıçradı: İflaslar 12 yılın zirvesinde, konkordatolar patladı
Dun & Bradstreet’in 2024 Küresel İflas Raporu'na göre, dünya genelinde şirket iflasları son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye’de iflas oranı yüzde 23 artarken, 2025'in ilk 5 ayında konkordato ilan eden firma sayısı 2 bini aştı.
Gündem
/ 5 Temmuz 2025CHP’ye Yönelik Operasyonlar Seçmeni Etkilemiyor: Anketler İktidarın Aleyhine
CHP’li belediyelere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası kamuoyunda beklenen etkiyi yaratmıyor. Gündemar, SONAR ve PanoramaTR’nin son anketlerine göre seçmen bu operasyonları büyük oranda “siyasi” olarak değerlendiriyor; CHP ise birinci parti konumunu koruyor.
Gündem
/ 5 Temmuz 2025Özel’den Erken Seçim Çağrısı: “Birinci Partiysen 2 Kasım’da Seçime Gel”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda gündeme damgasını vurdu.
Dünya Ekonomisi
/ 5 Temmuz 2025Gelişen Piyasalar Borçlanmada Rekor Kırıyor: Jeopolitik Risklere Rağmen Talep Artıyor
2025’in ilk yarısında, Ortadoğu’daki saldırılar, ticaret savaşları ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar gelişen piyasaların borçlanma iştahını durduramadı. Küresel yatırımcılar hâlâ dolar dışı tahvillere akın ediyor.
Piyasa
/ 5 Temmuz 2025Wall Street’ten Çıkıp Yeni Fırsatlara mı Yelken Açmalı? Gelişen Piyasalar Şimdi Neden Cazip
Donald Trump’ın tarifeleri ABD borsasında endişeleri artırırken, yatırımcılar Latin Amerika, Asya ve Avrupa’daki gelişen piyasalara yöneliyor. 2025'in ilk yarısında bu piyasalara sermaye akışı hız kazandı.
Genel
/ 5 Temmuz 2025Kiralık Konut Piyasasında Sezonluk Dalga: Daireyi Kiraya Vereceksen Ağustos, Tutacaksan Şubat!
Ekonomist Dr. Ahmet Büyükduman, konut ilan kiralarındaki mevsimsel hareketleri analiz etti: İstanbul’da ortanca kira Temmuz sonunda 32.500 TL’yi bulabilir. Almanya merkezli Deutsche Bank ise son beş yılda dünyada kira artışının en yüksek olduğu şehrin İstanbul olduğunu açıkladı.
Piyasa
/ 5 Temmuz 2025OPEC+’tan Petrol Üretiminde Artış Kararı
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, ağustos ayında petrol üretimini temmuz ayına kıyasla günlük 548 bin varil artırma kararı aldı.
Gündem
/ 5 Temmuz 2025Erdoğan’dan CHP’ye: “Algılarla değil, gerçeklerle yüzleşin”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP’nin siyasetini “karşılıksız” olarak nitelendiren Erdoğan, Ekrem İmamoğlu’na destek çağrılarını eleştirerek, "Sokak eylemleriyle suçluları aklamaya çalışıyorlar" dedi.
Ekonomi
/ 5 Temmuz 2025MB’ndan 4 Yıl Sonra İlk Müdahale: 1,1 Milyar Dolar Satıldı
PARA ANALİZ- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yaklaşık dört yıl aradan sonra döviz piyasalarına ilk kez doğrudan müdahalede bulundu. Müdahalelerin,…
Gündem
/ 5 Temmuz 2025Yerel Yönetimlere Şafak Operasyonu: CHP’li Başkanlar Gözaltında
stanbul ve Antalya merkezli yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında, CHP’li üç büyükşehir belediye başkanı ile bir başkan vekili sabah saatlerinde gözaltına alındı.
Benzer Haberler