Sosyal Medya

Emre Balıca

Emre Balıca Yazdı: “Ben kısaca YZ…”

Parliament sinema kulübünü bilenleriniz bilir. Aynı dönemin insanlarında bu satırları okurken o efsane jenerik müziği kulaklarında çalıyordur bile...

Emre Balıca Yazdı: “Ben kısaca YZ…”

Buyurun buradan yakın sevgili okurlar,

Parliament sinema kulübünü bilenleriniz bilir. Aynı dönemin insanlarında bu satırları okurken o efsane jenerik müziği kulaklarında çalıyordur bile. Daha çocuğum haliyle merakla o malum filmi bekliyorum. Bilim kurgunun o zaman için zirvesi belki de. Efektleri, görselliği, konusu zamanın ilerisinde.

Gelecekten gelen insan görünümlü bir makine günümüzdeki bir kadını öldürme peşinde. Öldürürse gelecekteki makinelerin savaşı kazanmasına sebep olacak.

Hangi filmden bahsettiğimi anladınız. Terminatör.

Makinelere ya da zekalandırılmış makinelere karşı insanlığın savaşı. Tabi ondan sonra zekası olan makinelere karşı insanlığın savaşını anlatan çok film çıktı. Ama zamana damga vuran filmlerin başında geliyordu ve devamında gelecekteki makinelerin zekası ile ilgili insanlığı bekleyen tartışmaların da neredeyse başlangıcı oldu.

Yahu Emre diyeceksiniz. Sen ekonomi yazıyordun. Hangi ara sinema anlatmaya döndün. İyice alkolü abarttın diyeceksiniz. Safra yapacak sende. Ama ondan değil.

Sayın Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada tasarruf tedbirleri genelgesini daha ileri bir noktaya taşındığını, kamu harcamalarını yapay zeka desteği ile daha verimli hale getireceklerini, bürokratik sürecin yapay zeka desteği ile azaltılacağını ve etkin kullanım sağlanacağından bahsetti.

İşte o gün bugündür aldı beni bir korku. Rüyalarıma giriyor takım elbiseli, hafif badem bıyıklı, insan görünümlü yapay zekalı makineler.

Diyorlar ki, borsadan da vergi alacağız kriptodan da hatta tasarrufun kralı bizde diye sırıtıyorlar. Tam sırtımı sıvazlamaya çalışırken kan ter içinde uyanıyorum.

Ya bu yapay zeka dediğin bizde, özellikle kamuda tasarruf alanında oturur mu?

Yapay zeka dediğine önce doğal zekalı biri giriyor verileri. Yapay zekada o verilere ve geliştirdiği yorumlama yeteneğine göre sistemini kuruyor. O sistemi kurduktan sonra mevcut süreç içerisinde güncellemelere göre ilerliyor.

Yani önce bir doğal zekalının veri girmesi lazım. İşte o doğal zekalı verileri girerken yanlışlıkla belirli bakanlıkları görme ya da yahu idare et bu harcamayı, ya sen biraz buradaki bütçeyi arttır derse…

Bak şöyle düşün, daha önce benzeri bir sistem başka pakette vardı. Yazmıştım hatta okumadıysan senin ayıbın.

Gıda fiyatlarına karşı erken uyarı sistemi vardı. Tesadüfe bak o zaman da bu tanıtımı yapan Sayın Şimşek’ti.

Sistem öyle bir çalıştı ki erkenden uyarmak yerine vatandaşın bir yerlerini uyarıp uyarıp durdu. Ama tam işte aklınızdan geçen o fesat anlamda. Valla ben demedim siz düşündünüz. Yıl 2016’ydı nasıl uyarıldığınızı siz düşünün.

Şimdi başka bir sistem kamudan tasarruf üzerine bürokratik çözüm ve kaynakların etkin kullanımı için söyleniyor.

Biraz ürperti içinizde olmadıysa siz Türkiye’de yaşayan elit kesimsiniz.

Sayın Şimşek’in tasarruf tedbirleri açıklamasından sonra kamuda yapılan tasarruf tedbirlerine şahit olanınız var mı?

Ben daha ziyade devam eden otel buluşmalarını, konvoy görüntülerini, ekstradan alınan ödenek ve gezileri, huzur hakkı maaşlarını ve süregelen verimsiz harcamaları görüyorum.

Ama bunun dışında yapılmayacağı söylense bile gündeme gelen vergi artışlarını, yatırımcıları biraz daha yastık altına itmek için planlanan ek vergileri, açıklanan ama inandırıcı olmayan enflasyon rakamlarını, açlık sınırının asgari ücretin üzerine çıktığını, gıda enflasyonun da dünyada lider konumda olduğumuzu ve giderek girdabın dibine dibine çekildiğimizi de görüyorum.

Bir de gündeme gelen erken seçim tedirginliğinin piyasaları nasıl allak bullak edeceğini,

Carry Trade in keyif kısmının kaçmaya başlamasının yakın olduğunu,

Bol keseden verilen derecelendirme kuruluşları notlarının nasıl tersine dönebileceğini de.

Yazının sonunu da çok sevdiğim bir filmin klişe repliği ile bitireyim.

“I have a bad feeling about this”

“Bu konuda içimde kötü bir his var.”

Emre Balıca

 


İLGİLİ HABEREmre Balıca Yazdı: Emre Balıca Yazdı: “Baz…”

İLGİLİ HABEREmre Balıca Yazdı: Emre Balıca Yazdı: “pembiş”

İLGİLİ HABEREmre Balıca Yazdı: Emre Balıca Yazdı: “Fikko..”

İLGİLİ HABEREmre Balıca Yazdı: Emre Balıca Yazdı: “integral tasarruf”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler