Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr. Fulya Gürbüz: Gün içi makro gelişmeler

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Ocakta aylık bazda değişmedi, yıllık %1,1 artış kaydetti. Sermaye ve ara mal üretiminde önceki aya göre…

Dr. Fulya Gürbüz: Gün içi makro gelişmeler

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Ocakta aylık bazda değişmedi, yıllık %1,1 artış kaydetti. Sermaye ve ara mal üretiminde önceki aya göre kaydedilen düşüş, tüketim ve enerji malı üretimindeki artışla dengelendi. Dün açıklanan Ocak ayı perakende satışlardaki aylık hızlanmanın sanayi üretimini desteklediği anlaşılıyor. Şubat ayında ise üretim artışını ortaya koyan OSD (Otomotiv Sanayi Derneği) verileri sanayi üretimini destekleyecek.

Bugün ekonomim.com’da yer alan bir habere göre Reuters’a konuşan kaynaklar “bankaların, kredi büyümesini sınırlama önlemleri kapsamında birey ve kurumların nakit avans limitlerini ve taksit sayılarını düşürdüğü belirtildi.” Söz konusu gelişme Mart ayıyla birlikte ekonomik aktivitede zayıflamaya sebep olacaktır. Talep tarafının frenlenmesiyle enflasyonda aylık artışlarda zayıflama göreceğiz ancak yeterli olmayacak. Enflasyonda sürdürülebilir bir iyileşme için merkezi yönetim bütçe giderlerine de tasarruf tedbirleri gerekli.

Dolar/TL’nin aylık %3,4 yükseldiği Ocak ayında inşaat maliyet endeksi aylık %15,7 sert yükseldi, yıllık artış %67,9 oldu. Buna talep enflasyonu demek yanlış olmaz çünkü deprem kaynaklı inşaat sektöründeki hareketlilikle birlikte döviz kurundaki artış, fiyat artışlarını da beraberinde getiriyorİnşaat sektöründe ciro aylık bazda son 5 aydır, yıllık bazda ise 14 aydır reel olarak en yüksek pozitif artış kaydeden tek sektör. Temmuz’dan bu yana tüm sektörler pozitif reel artış kaydediyor. Dolayısıyla enflasyondaki yapışkanlığın azalması sadece TCMB’nin sıkı para politikasıyla değil beklentileri aşağı çekecek ikna gücü gerektiriyor.

Türkiye’nin döviz ödeme ve edinimlerini gösteren cari işlemler dengesi Ocak ayında aylık 0,46 milyar dolar düşüşle 2,56 milyar dolar açık verdi. Son 12 aylık toplam cari açık 37,5 milyar dolara geriledi. Ocakta turizmde artış, dış ticaret açığında düşüş beklentimize istinaden cari açığın 1,9 milyar dolara gerilemesini tahmin ediyorduk. Ancak ek faktör olarak cari işlemler tablosunda yer alan ve finansal yatırımları içeren birincil gelir dengesi kalemindeki düşüşü tahmin edemediğimizi ekleyelim.

TSİ1530’da ABD TÜFE verileri açıklanacak.

Dr. Fulya Gürbüz – www.vegaportfoy.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler