Sosyal Medya

Reel Sektör

Reel sektörden imdat çığlıkları: konkordatolar hortladı

Konkordato ve akabinde iflas dalgası, daha fazla işsizlik ve bankaların sermaye kalitesinin erozyonu anlamına geliyor. Türkiye Erdoğan’ın  akıldışı nas politikaları yüzünden acı bir bedel öderken, kabak yeni ekonomi kurmaylarının kafasında patlayabilir.  

Reel sektörden imdat çığlıkları: konkordatolar hortladı

Konkordato ilan eden şirketlere yenileri eklenmeye devam ediyor! Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun vahametini gözler önüne seren listeye göre geçen hafta 8 şirket konkordato ilan etti. ParaAnaliz editörlerinin basın taramasına göre, değişik işkollarında 3 şirket daha hafta bitmeden konkordato, yani iflas erteleme yargıcının yolunu tutmuştu.  ParaAnaliz’e göre, gittikçe zorlaşan ekonomik konjünktür, binlerce şirketin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanarak işszliğin yeniden artışa geçmesine neden olabilir.

 

Bir günde 8 şirket

Ekonomist Turhan Bozkurt, X hesabı üzerinden yaptığı son paylaşımla korkutan tabloyu gözler önüne serdi. Bozkurt, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun vahametini gözler önüne seren listede bir günde konkordato ilan eden sekiz şirketi sıraladı. Konya’daki iş dünyası, son dönemde artan ekonomik zorluklar karşısında konkordato ilan eden şirketlerle sarsıldı.

Osmanlı Yaşam Destek ve Medikal Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Nuri Koçyiğit-Osmanlı Medikal gibi medikal alanda faaliyet gösteren firmalar yer alıyor. Ayrıca İbrahim İlaslan-Ereğli, DAĞ-Tur Turizm İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Ereğli Bereket Tarım, Damsa Süt ve Süt Ürünleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi gibi çeşitli sektörlerdeki şirketler de konkordato ilanında bulundu. Yeme-içme sektöründen Asuman Kebapçı ve güzellik sektöründen Cuma Kozmetik de mali zorluklar nedeniyle konkordato sürecine giren diğer firmalar arasında.

 

Dostkar Dış Ticaret ve Dostkar Yapı yeni yıla konkordato ile girdi

Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Bursa merkezli perakende yapı market sektörünün öncülerinden ve en köklü kuruluşlarından biri olan 45 yıllık aile şirketleri Dostkar Dış Ticaret ve Dostkar Yapı Market, yeni yıla konkordato kıskacında girdi.  Konkordato  sürecine giden yolda, anılan firmaların borçları haberde yer almıyor.

 

Turizmden de konkordato haberi

Turizm Güncel’e  göre, Antalya merkezli Maya Turizm Taşımacılık Ticaret Limited Şirketi, 2023 yılının Ekim ayında konkordato başvurusunda bulunmuştu.

Belek’te 183 odalı Maya World Park isimli bir de oteli bulunan Maya Turizm Taşımacılık’ın konkordato davası sonuçlandı.

Akdeniz Gerçek’te yer alan habere göre mahkeme tarafından alınan kararla, Maya Turizm Taşımacılık Limited Şirketi’nin konkordato talebi kabul edildi.

Konkordato projesi, İcra ve İflas Kanunu’na uygun olarak tasdik edilerek kayıt altına alındı. Bu proje kapsamında tüm adi alacakların 30 Haziran 2024 tarihinden itibaren 36 ay boyunca eşit taksitler halinde ödenmesi kararlaştırıldı.

Haberde konkordatoya yol açan borçların tutarı belirtilmedi.

Özel güvenlik sektörü de mi alarm veriyor?

Yeni Çağ Gazetesi’nin haberine göre, sektörün lider firmalarından Kral Özel Güvenlik, iflas ettiğini duyurdu. Şirket, 2023 yılında konkordato istemiş ancak mahkeme tarafından reddedilmişti.

Türkiye, küresel ekonomik krizin yarattığı zorluklarla mücadele ederken, konkordato ilan etmek zorunda kalan veya iflas eden şirketlerin sayısı artıyor.

Bunlardan biri de Şanlıurfa’da güvenlik sektöründe faaliyet gösteren Kral Özel Güvenlik. Şirket, 2023 yılında borçlarını ödeyemeyince konkordato istedi, ancak bu talep Şanlıurfa Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından kabul edilmedi.

 

Şanlıurfa Asliye Ticaret Mahkemesi, şirketin iflasına karar verdi. Bu kararla birlikte, şirkette çalışan yüzlerce kişi işini kaybetti.

 

 

Analiz:  Şirketler üçlü kıskaçta

Pandemiden önce ekonomik konjonktürün zorlaşmasıyla binlerce küçük ve orta ölçekli firma konkordato yani iflas erteleme, ve iflasa gitmişti.  Pandemide özellikle hizmet sektöründe binlerce firma daha yaşam şansını kaybetti. Ancak, hükümetin iflas ve konkordatoları dondurması, bankalara vadesi gelen kredileri uzatma konusunda telkini ve kısıtlı olsa mali destek sayesinde, zorlanan şirketler  yarın işler düzelir umuduyla yollarına devam ettiler.

Bugün, reel sektör daha da zorlu bir ekonomik ortamda hayatta kalmaya çalışıyor. İlkin, enflasyon muhasebesi binlerce şirketin yüksek ciroya rağmen aslında karsız çalıştığını ortaya koyacak. İkincisi, TCMB’nin en azından bu yıl faiz indirmeyeceği genel kabul görmüş durumda. Yüksek seyreden ticari kredi faizleri ve  sıkılaşan krediye erişim koşulları ucuz krediyle işini döndürenleri zorlayacak.

En son olarak da, Maliye Bakanlığı ve TCMB tarafından açıkça beyan edilmese de, Ekonomik İstikrar Programı’nın başarıya ulaşması için iç talebin, yani ciroların yavaşlatılması gerekiyor. Şirketler ihracata yönelerek de sorunlarını çözmekte zorlanacak, çünkü TL’nin reel olarak değer kazanması emek yoğun sektörlerde dış rekabeti güçleştiriyor.

Konkordato ve akabinde iflas dalgası, daha fazla işsizlik ve bankaların sermaye kalitesinin erozyonu anlamına geliyor. Türkiye Erdoğan’ın  akıldışı nas politikaları yüzünden acı bir bedel öderken, kabak yeni ekonomi kurmaylarının kafasında patlayabilir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler