Sosyal Medya

Reel Sektör

Perakende Güven Endeksi (TEPE) Ocak ayı verileri açıklandı

TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) tarafından açıklanan Perakende Güven Endeksi (TEPE) verilerine göre, Ocak ayında endeks yıllık bazda gerileme gösterirken, bir önceki aya göre artış kaydetti. TEPE, Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,0 puanlık azalışla -11,9 puan değerine ulaştı. Ancak, bir önceki aya göre ise 1,3 puanlık artış gösterdi.

Perakende Güven Endeksi (TEPE) Ocak ayı verileri açıklandı

TEPE’nin anketine katılan perakendecilerin değerlendirmelerine göre, geçtiğimiz üç ay içinde işlerin kötüleştiğini belirtenlerin oranı Ocak 2024’te yüzde 62,7’den yüzde 59,2’ye geriledi. Önümüzdeki üç ayda işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 45,5’ten yüzde 45’e düştü. Satış fiyatında artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 71,4 oldu.

TEPE değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 2,0 puan azalırken, bir önceki aya göre ise 1,3 puan artış kaydetti. Değerlendirmelerde işlerin durumuna yönelik kötüleşme ve gelecek üç aydaki satış beklentisindeki zayıflamanın etkili olduğu belirtilirken, mevcut stok düzeyindeki değişimin endekse olumlu yansıdığı ifade edildi.

Perakendecilerin önümüzdeki üç aydaki satış beklentileri, Ocak 2024’te bir önceki aya göre 0,3 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre ise 2,0 puan azaldı. Katılımcıların yüzde 45’i işlerinde kötüleşme beklediğini belirtirken, iyileşme beklentilerinde mevsimsel ve sezonluk etkilerin, kötüleşme beklentilerinde ise yükselen maliyetlerin etkili olduğu bildirildi.

Bölgeler bazında incelendiğinde, Ocak ayında perakende güveninin en fazla Batı Karadeniz’de gerilediği görüldü. Sektörel bazda ise “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe perakende güveninin arttığı belirlendi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler