Sosyal Medya

Reel Sektör

İş Dünyası Noel Baba’dan finansman istemiş

2024 yılında finansmana erişim, ihracat pazarlarının artırılması ve nitelikli iş gücü yetiştirilmesi konularının öncelikli olacağını ifade eden sanayiciler ve ihracatçılar; sürdürülebilirlik yatırımlarını ve Ar-Ge çalışmalarını artırmayı hedefliyor.

İş Dünyası Noel Baba’dan finansman istemiş

İş dünyasının 2024’ten beklentisi finansman odaklı

 

Makroekonomideki gelişmelerin ve ekonomi yönetiminde alınan yeni kararların yansımalarının, 2024 yılında çok daha etkin şekilde görülmesi bekleniyor. 2024 yılında finansmana erişim, ihracat pazarlarının artırılması ve nitelikli iş gücü yetiştirilmesi konularının öncelikli olacağını ifade eden sanayiciler ve ihracatçılar; sürdürülebilirlik yatırımlarını ve Ar-Ge çalışmalarını artırmayı hedefliyor. İş dünyası ayrıca sektörel teşviklerin artırılması konusunda da ekonomi yönetiminden yeni adımlar bekliyor.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir:

 

Türkiye’de katma değerli ihracat yapan ve dış ticaret açığı vermeyen sektörlerden biri konumunda bulunan ambalaj sektörümüzün 2024 yılında da aynı ivme ile yoluna devam edeceğine inanıyoruz. Türkiye ekonomisinin de yakalanan istikrarın devamı için kararlı bir şekilde adımlarını sürdüreceğini ve orta vadede de beklentilerin karşılanacağını düşünüyoruz. Ambalaj sektörümüz istihdam odaklı çalışan bir sektör olduğundan 2024 yılında da çalışmalarına bu şekilde devam edecek. Tüketici bilinci artıkça ambalajlı ürünlere yönelim arttığından sektörün hep yükselen bir trend içerisinde olacağını düşünüyoruz. Özellikle pandemi ile hızlanan e-ticarette de satılan ürünlerin gönderimi sırasında çok iyi ambalajlanması gerekliliği sektörümüzü daha çok yatırım yapmaya itiyor. O sebeple biz 2024 yılında da sektör için yatırımların devam edeceğine inanıyoruz.

 

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan:

2024 yılında sektörümüzün pazar payını arttıracak proje ve çalışmalar içinde olacağız. 2024’te de 15 milyon tonluk ihracat hedefliyoruz. Yerli üreticimizin rekabet edebilme şansının elinden alınmaması için dampingli ithalatın engellenmesine yönelik önlemlerin alınmasını talep ediyoruz. Bunlarla birlikte üretimde enerjiyi yoğun kullanan bir sektör olarak enerji maliyetlerinin üretim maliyetlerimiz içerisindeki payı çok yüksek bir yer tutuyor. İngiltere’de ve Avrupa Birliği’nde olduğu gibi enerjide teşvik paketleriyle destek bekliyoruz. Hammaddede de farklı yatırımlar gerçekleştirilmesi adına devletimizin desteğiyle sağlanacak açılımların takipçisi olacağız. Sektörümüzde ihtiyaç duyulan kalifiye elemanların yetiştirilmesi Birlik olarak bizim de önceliklerimiz arasında bulunuyor. Bu doğrultuda sanayimizin gelişmiş olduğu illerde meslek liseleri yapılmasına destek vermeye devam edeceğiz.

 

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz

 

Türk tekstil sektörü olarak 2023 yılının sonunda ihracatı bir önceki yıl da olduğu gibi 13 milyar dolarla tamamlamayı hedefliyorduk ancak, küresel ticaret dar bir koridordan geçiyor. Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinden tekstil sektörümüz oldukça etkilendi. Tekstil sektörümüzün güzide şehri Kahramanmaraş merkezli depremin yarattığı büyük yıkım sebebiyle 2023 yılını, kayıp yıl olarak değerlendiriyoruz. Tekstil sektörü ihracatımızdaki gerileme yüzde 10 seviyelerinde. Ancak, en büyük ihracat pazarımız olan AB ve ABD’nin dünya genelinden yaptıkları tekstil ithalatlarındaki düşüş oranı çok daha yüksek. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD, tekstil ithalatında yüzde 20’lik bir gerileme yaşamasına rağmen biz, bu pazarlarda paylarımızı koruyabildiğimiz için mutluyuz. 2024 yılında çok daha güçlü bir ihracat atağı gerçekleştirerek, özellikle yılın ikinci yarısından itibaren kayıplarımızı telafi edebileceğimizi öngörüyoruz.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu

Alüminyum, Armatür, Bakır, Döküm, Mutfak, Hırdavat, Metal Ambalaj ve Yapı Malzemeleri olmak üzere 8 alt sektörün temsil edildiği İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) olarak 2024 yılında da sektörümüze fayda sağlayan çalışmalarımızı sürdürmeye devam ederken, sektöre itici güç oluşturacak yeni projelerin peşinden koşacağız. Böylece 2024 yılında da sektör olarak; üretim, ihracat ve istihdamla Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdüreceğiz. Ticaretin kuralları hızla değişirken; sektörümüzün bilgi ve teknoloji çağına ayak uydurması için ihracatçı firmalarımızın ürünlerine 7/24 ulaşım imkanı veren Trade365 projemizi gittiğimiz her fuar ve etkinlikte tanıtmaya devam edeceğiz. Katma değerli ihracatı artırmak adına yüksek teknolojili ürünlerin önem kazandığı bu dönemde sektörümüzün bu ürünlere adaptasyonuna odaklanacağız.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya

Maden sektörü olarak 2024 yılı öngörülerimiz şu an için çok pozitif değil. 2023 senesini yüzde 13 azalış ile kapatacağız. Burada birçok faktör var. Bu faktörler içerisinde hem metal fiyatlarının gerilemiş olması hem doğal taş noktasında önemli inşaat pazarı olan Çin ve ABD gibi ülkelerin büyümelerinin yavaşlıyor olması, bu anlamda inşaat piyasasındaki daralmalara etki etti. Bunun 2024’ün ilk yarısında da aynı şekilde süreceğinden neredeyse eminiz. Bütün umutlarımız 2024 yılının ikinci yarısına ilişkin. 2024’ün tamamında bir artış beklemiyoruz. 2024 yılında biz, ‘ihracattaki azalma yavaşlar mı?’ beklentisi içerisinde olacağız.

 

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca

 

İhracatta yeniden rekorlar kırdığımız, üretimde kapasitelerin yetmediği, ardı ardına yeni yatırımların devreye alındığı bir dönemin tekrar başlamasını umuyoruz. Ülkenin her bir ferdi gibi ihracatçılar olarak yüksek enflasyonun etkilerini biz de görüyoruz. Finansman maliyetleri ile ihracat veya ticaret yapmak imkansız. 2024 yılında, ekonomi yönetiminden farklı pozisyonlar ve farklı önlemler almalarını bekliyoruz. 2023 Nisan ayı itibarıyla doğrudan 75 bin kişiye yakın sigortalı çalışanımız var. Dolaylı çalışanlarımızla birlikte bu sayının en az 250 bin olduğunu değerlendiriyoruz. Hedeflerimize ulaşabilmek adına nitelikli insan gücüne büyük ihtiyaç duyuyoruz. Bu kapsamda, Deri Mühendisliği Burs Projesi, Mesleki Eğitim Merkezi Projesi, belgelendirme gibi hem kısa vadede hem de uzun-orta vadede sektöre teknoloji, inovasyon ve tasarım alanlarında katkı sağlayacak çalışmalar yürütüyoruz.

 

Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Başkanı Tayfun Koçak

 

2024 yılında, ülkemizin coğrafi ve jeopolitik konumundaki avantajlarını kullanarak Türkiye’yi madeni yağ üretimi konusunda dünyanın önemli bir üretim üssü haline getirmek amacıyla çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz. Piyasamızın desteklenmesi amacıyla madeni yağ ithalatına yüzde 15-20 vergi getirilmesinin peşinde olacağız. Savunma sanayiinde, İHA ve SİHA’larda da yerli madeni yağın kullanımının arttığını söyleyebiliriz. Savunma sanayindeki yerlileşme kapsamında biz de üzerimize düşeni yapıyoruz. İnsansız hava araçları, helikopter ve yeni üretilen silahların yağlarıyla ilgili tamamlanmış projelerimiz üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Doğada çözünebilir yağ üretimi konusunda Ar-Ge çalışmalarımızı 2024 yılında da artırarak sürdüreceğiz. MAPESAD olarak sektörümüzü 2024 yılında da farklı faaliyetler ile destekleyerek, büyüme ivmesini artırıp daha ileriye taşıma hedefinde olacağız.

 

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz

 

Türkiye mutfak ekipmanlarında dünyanın en büyük oyuncusu olma hedefiyle hem ihracatımızı hem de hedef pazarlarımızı geliştirmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Endüstriyel mutfak sektörü, esnek üretim yapısına sahip rekabetçi şirketleri ile 2024 yılında da ihracattaki iddiasını sürdürecek. İhracatının yüzde 56’sını AB ülkeleri ve İngiltere’ye gerçekleştiren endüstriyel mutfak sektörü, bu pazarlardaki resesyonun etkisini azaltmak için başta ABD olmak üzere uzak pazarlara olan konsantrasyonunu artırdı. ABD’nin endüstriyel mutfak da dahil genel mutfak sektöründe altıncı büyük pazarımız haline gelmiş olması bu çabaların en somut kanıtı. Pazar çeşitliliği bu anlamda 2024 yılında da gündemimizde olacak. Sektörümüz, 2024 yılında dünyanın farklı bölgelerindeki fuarlara katılmanın yanında çok sayıda Ur-Ge organizasyonu planlıyor. Tüm bu çalışmalarla 2024 yılında ihracatta 7 milyar dolara ulaşmayı amaçlıyoruz.

 

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu

 

PAGEV olarak hayata geçirdiğimiz çalışmaları karar vericilerle sürdürdüğümüz istişarelerle destekliyoruz. 2024 yılında iç piyasada diğer sektörlere göre daha şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü yüksek enflasyon ve durgunluk gibi nedenlerle cam, metal ve ahşap gibi alternatif ürünlerden daha ucuz bir ürün olduğu için plastiğe talep de artıyor. Türk plastik endüstrisi yıllık olarak orijinal polimerlerden 11 milyon ton plastik mamul üretimi gerçekleştiriyor. Bu üretim ciro olarak baktığımızda, yıllık 45 milyar doları aşıyor. 1,5 milyon ton geri dönüşüm hammaddelerden üretilen plastik mamulleri de hesaba kattığımızda, toplamda 50 milyar dolarlık bir ciroyu yakalıyoruz. Sektörümüz, doğrudan ve dolaylı 15 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sanayi kollarından biri konumunda. Bu bağlamda, 2024 yılında ihracatımızın artacağını öngörüyoruz ve çift haneli büyüme hedefliyoruz.

 

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı

 

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yılın 11 aylık döneminde yüzde 8,73 ‘lük büyüme gösterdi. 2024 yılında ise sektör olarak ihracatımızı 15 milyar dolarla kapatmayı hedefliyoruz. Fiyat rekabetinden ayrı olarak, yenilikçi ürünlerle, markalaşmayla ve doğru ürünlerimiz ile kur beklentisine gerek kalmadan ihracatımızı artırmayı planlıyoruz. İhracatta pazar çeşitliğini sağlamamız lazım. Gıda sektörüne yatırım yapabilecek ortam oluşturulursa önümüzdeki birkaç yıl içinde mevcuttaki ihracat rakamlarımızı daha çok artırdığımızı görebiliriz. Tarım üretimimizle ilgili otoritemizin almış olduğu kararlar son derece isabetliydi. Ekilmeyen alanların ekilmesi ve çiftçiye verilen destekler, üretimi daha da canlandırdı. İklim koşullarının olumlu ilerleyişi, sektörümüzün üretimini rekor seviyelere yükseltti. Son dönemde çiftçiye verilen destek politikaları aynı kararlılıkla devam ettirilmeli.

 

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger

 

Ev ve mutfak eşyaları sektöründe Türkiye çok ciddi bir üretici ve ihracatçı konumunda. Ev ve mutfak eşyaları sektörü olarak 2024 yılında mevut pazarlarımızda ihracatımızı koruyup, artırırken hedef pazarlarda da ihracatımızı daha da yükseltmeyi planlıyoruz. Panama, Avustralya, İtalya gibi ülkelere düzenleyeceğimiz etkinliklerle ve Avrupa, Asya ve Amerika’ada katılacağımız fuarlarla bu pazarlarda Türk ev ve mutfak eşyaları ürünlerini en iyi şekilde tanıtmayı amaçlıyoruz. Küresel ticarette yaşanan talep daralmalarına rağmen bu zor günleri atlatacağımıza inanıyoruz.  Global pazarlarda ‘Made in Türkiye’ kaliteli ülke markası algısını en iyi şekilde temsil ederek Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Sektörümüz için 2024 yılının en önemli gündem maddeleri arasında gerçekleştireceğimiz ticaret heyetleri, katılacağımız fuarlar, markalaşma konusu ve katma değerli üretim olacak.

 

 

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu

Türk yat ve tekne endüstrisinin yan sanayi ile birlikte ekonomik büyüklüğü 5-5,5 milyar doları aşıyor. Pazarın yıllık büyüme oranı ise ortalama yüzde 20’lerde. 2024 yılında da bu büyümenin, biraz hız kaybetse de süreceği anlaşılıyor. 2024 yılında YATED olarak ülkemizin ve sektörümüzün en önemli serveti olan denizlerimizi korumak, sürdürülebilirlik anlayışının bir parçası olmak ve üyelerimizi teşvik etmek amacıyla Atık Toplama Teknesi projesini hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında koylardaki yat ve teknelerden katı ve sıvı atık toplayacak teknelerin tasarlanması, inşa edilmesi ve işletilmesi süreçlerini dernek olarak yürüteceğiz. Özel olarak tasarlanan bir tekne, Mayıs 2024’te Göcek ve çevresinde dolaşmaya ve denizi temizlemeye başlayacak. Sektörümüzde çalıştıracak teknik personel bulma konusunda yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle meslek liseleriyle gerçekleştirdiğimiz projelerimiz de olacak.

 

 

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler

 

2023 yılı halı sektörü açısından iyi ve verimli geçti. 2022 yılının rakamını bu global kriz ortamında yakaladık. Gelecek yıl, düzenleyeceğimiz fuarın da etkisiyle ihracatımızı yüzde 20-25 civarında artırmayı planlıyoruz. Bu da 3 milyar 200 milyon dolar gibi bir rakama tekabül ediyor. Yapacağımız birçok projemiz ve etkinliklerimiz var. Bunlarda sektörümüze pozitif etkide bulunacak.

 

 

Foreks Haber Merkezi ( [email protected] )

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler