Sosyal Medya

Para-banka-finans

Bankacılık sektörü Şubat Sonuçları: Karlılıkta sınırlı toparlanma

Bankacılık sektörünün Şubat net kârı 43 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakam aylık %34 artış gösterirken, yıllık olarak ise %63…

Bankacılık sektörü Şubat Sonuçları: Karlılıkta sınırlı toparlanma

Bankacılık sektörünün Şubat net kârı 43 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakam aylık %34 artış gösterirken, yıllık olarak ise %63 artış gösterdi. Ocak/Şubat ortalama net kar, 4Ç23 ortalamasına göre %38 düşüş gösterdi. Şubat özkaynak karlılığı %24 seviyesinde gerçekleşti (2A24: %21).

 

Aylık bazda net kar artışında net faiz marjında iyileşme ana etken. Ocak/Şubat aylarında TL mevduat faizlerinde düşüş gözlemlemiştik ve bu sayede bankaların Şubat marjlarında artış var. Komisyon gelirleri aylık bazda %3 artarken yıllık bazda ise geçen senenin depremler kaynaklı düşük bazı da kaynaklı olarak oldukça güçlü seyretti. Diğer faaliyet gelirleri (ağırlıklı karşılık iptalleri) ise aylık bazda %14 azaldı. Toplam gelirler aylık %3 arttı. Alt detaylara baktığımızda net faiz gelirleri aylık %25 artarken, komisyonlar ise aylık %3 artış (yıllık %214 artış) gösterdi. Ticari/kur/swap sonuçları ise aylık bazda zayıfladı ve karlılığı bir miktar aşağı çekti. Toplam karşılıklar aylık olarak %31 gerilerken, yıllık bazda ise %51 artış kaydetti. Faaliyet giderleri ise aylık olarak %3 artış gösterirken, yıllık olarak ise %67 artış gösterdi.

Aylık olarak net faiz marjında 96 baz puan artış gözlemliyoruz. Bu artışın ana etkeni TL kredi-mevduat makasında iyileşme ve TL menkul kıymetlerden daha yüksek katkı. TL kredi-mevduat makası 178 baz puan artış gösterdi. Bu artışta TL mevduat faizlerinde 12 baz puan düşüş ve TL kredi faizlerinde ise 167 baz puan artış ana etkenler. Şubat sonunda TL mevduat faizlerinde yükseliş trendi başladı ve bu nedenle Mart’ta TL kredi-mevduat makasında düşüş öngörüyoruz

Karşılıklar aylık %31 azaldı. Sektörün takipteki kredi oranı %1.6 ile önceki aya göre 5 baz puan düşüş gösterdi. Takipteki kredi hacmi önceki aya göre yatay seyrederken, toplam kredi hacmi ise aylık %4 arttı.

Sektörün sermaye yeterlilik ve çekirdek sermaye oranları ise aylık yaklaşık 20 baz puan azalarak %16.6 ve %13.3 seviyelerindedir.

Açıklanan veriyi mevduat bankaları hisseleri için nötr, TSKB için ise sınırlı olumlu olarak değerlendiriyoruz. Mevduat bankalarının çeyreklik karlılık gelişimlerini yüksek seyreden TL mevduat faizleri kaynaklı zayıf gelişmesini bekliyoruz. Yatırım bankaları (TSKB bu grupta) ise TL mevduat fonlamaları olmaması sayesinde hem çeyreklik hem de yıllık bazda en güçlü net kar gelişimine sahip gözüken banka grubu.

Sürdürülebilir makroekonomik politikaların devam etmesiyle özel bankaları beğenmeye devam ediyoruz. AKBNK ve TSKB için AL tavsiyemiz mevcut ve Model Portföyümüzde yer alırken, GARAN ve ISCTR için de AL tavsiyemiz mevcut.

 

 

 

 

 

Yapı Kredi Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler