Sosyal Medya

Reel Sektör

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye rekor yatırım

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), geçen yıl Türkiye’deki yatırımlarını 2,5 milyar avro ile tarihi bir seviyeye çıkardı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye rekor yatırım

EBRD’nin Türkiye’deki yatırımları 2022 ve 2021’de sırasıyla 1,63 milyar ve 2 milyar avro idi. Şubat ayında Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler sonrasında, Banka hızla toparlanma ve yeniden yapılanma ihtiyaçlarına yanıt verdi ve 2023’teki toplam yatırım hacmi 2,48 milyar avro ile rekor bir seviyeye ulaştı.

EBRD, deprem bölgesinin ekonomik toparlanmasını, yeniden inşasını ve yeniden entegrasyonunu desteklemek amacıyla çok yıllık 1,5 milyar avroluk bir yatırım planı oluşturdu. Bu plan, yerel ortak bankalar aracılığıyla uygulanan 600 milyon avroluk Afet Müdahale Çerçevesi’ne ek olarak, altyapı yatırımlarını ve KOBİ’ler için özel sektör desteğini de içeriyor.

Plan kapsamında, bölgeye 800 milyon avro üzerinde kaynak sağlandı ve bu, EBRD’nin 2023’teki Türkiye yatırımlarının %30’unu oluşturdu. EBRD’nin Türkiye’deki yatırımlarında yeşil ve kapsayıcı projeler öne çıktı ve Türkiye, 2023’te EBRD’nin yatırım yaptığı tüm ekonomiler arasında en yüksek yatırım hacmine sahip ülke oldu.

EBRD, geçen yıl Türkiye’de 48 projeyi finanse etti ve yatırımların %91’i ülkenin özel sektörüne sağlandı. Yatırımların yaklaşık %58’i yeşil ekonomiye geçişe katkı sağladı ve projelerin %60’ı toplumsal cinsiyet bileşenleri içerdi.

EBRD Türkiye Genel Müdürü Arvid Tuerkner, depremlerin yol açtığı hasarın büyüklüğü göz önüne alındığında 2023’ün Türkiye ve halkı için çok zorlu bir yıl olduğunu belirtti. Tuerkner, EBRD’nin Türkiye’ye olan bağlılığını sürdürdüğünü ve etkilenen kapsamlı bir deprem müdahale planını hızla uygulamaya koyduğunu vurguladı.

Tuerkner, EBRD’nin Türkiye’deki yeşil ve ekonomik kapsayıcılık odaklı girişimlerinin 2023’teki yatırımların rekor seviyeye ulaşmasında ivme yarattığını belirtti. “Bu yıl aynı zamanda ülkedeki yeşil ve toplumsal cinsiyetle ilgili projeler için de önemli bir yıl oldu. EBRD, Türkiye’nin daha yeşil, daha dirençli ve daha kapsayıcı bir ekonomiye doğru yolculuğunda kilit bir destekçi oldu ve olmaya devam edecek.” dedi.

EBRD, 2009’dan beri Türkiye’de 439 projeye 19 milyar avro üzerinde yatırım yaptı. Yatırımların %93’ü özel sektöre yapıldı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler