Sosyal Medya

Borsa

RAPOR: ‘Muhteşem 7’ Bilanço Açıklamaya Hazırlanıyor…

En büyük teknoloji şirketlerini tanımlamak için kullanılan Muhteşem 7 şirketlerinden geçtiğimiz hafta Tesla öncülüğünde ilk dördüncü çeyrek bilançosu paylaşıldı...

RAPOR: ‘Muhteşem 7’ Bilanço Açıklamaya Hazırlanıyor…

S&P 500 endeksinde, Magnificent 7 ya da bir diğer bilinen adı ile piyasa değerine göre en büyük teknoloji şirketlerini tanımlamak için kullanılan Muhteşem 7 şirketlerinden geçtiğimiz hafta Tesla öncülüğünde ilk dördüncü çeyrek bilançosu paylaşıldı. Bugünden başlamak üzere 1 Şubat’a kadar ise sırası ile Microsoft, Alphabet, Apple, Amazon.com ve Meta Platforms’dan sonuçlar takip edeceğiz.

Muhteşem yedili olarak adlandırılan toplam piyasa değerleri 10 trilyon $’ın üzerindeki şirketlerin 4Ç gelir tahminleri baz alındığında, bu şirketlerin F/K oranları endekse kıyasla %34 primli işlem görüyor. NVIDIA, Amazon.com, Meta Platforms, Alphabet, Microsoft ve Apple’dan gelecek olan sonuçlarla birlikte S&P 500’ün yıllık bazda gelir büyümesinin %53,7’ye ulaşması bekleniyor. Bu altı şirket hariç tutulduğunda ise endekste işlem gören kalan 494 şirket yıllık bazda %10,5 kârlılıkta düşüşe işaret ediyor. Muhteşem 7 olarak adlandırılan şirketlerden çeyrekte yalnızca Tesla’dan gelen sonuçlar endeksteki yıllık baz kâr büyümesini baskılar nitelikte. Hatırlatmamız gerekirse Tesla, 24 Ocak’ta yıllık bazda %3,50 artışla 25,17 milyar $ gelir üzerinden 0,71 $ hisse başına kâr bildirdi. Net kâr ise geçen yılın aynı dönemindeki 3,71 milyar $’a kıyasla 2,49 milyar $’a geriledi. Otomobil segmentindeki yetersiz büyüme, kısmen yılın ikinci yarısında dünya çapında yapılan fiyat indirimlerinin ardından ortalama satış fiyatının düşmesinden kaynaklandı. CEO Musk’ın 2024 teki araç satış hacmi büyümesinin geçen yılın büyüme oranından belirgin şekilde daha düşük olabileceğinin altını çizdi.

Microsoft’un bugün seans kapanışı ile birlikte paylaşacağı sonuçlarda şirketin yapay zeka ve bulut segment gelirinin cari çeyrekte de kârını desteklemesi bekleniyor. 2024 tüm yıl beklentileri de finansalların ardından yakından izlenecek. Alphabet, önceki çeyrekte bulut gelir büyümesinin beklenenden daha zayıf olduğunu bildirmişti. Net gelirin 2022 dördüncü çeyrekteki 13,62 milyar $’a kıyasla 21,67 milyar $’a yükselmesi bekleniyor. Şirket için temel metriklerden biri olan bulut gelir büyümesi yakından izlenecek. Google, Aralık 2023’te yapay zeka modeli Gemini’yi piyasaya sürerek yapay zeka alanındaki duruşunu 2023’ün son çeyreğinde güçlendirdi. İsteğe bağlı tüketim (consumer discretionary) sektörünün art arda üçüncü çeyrekte de %23,2 ile en yüksek gelir büyümesini kaydetmesi bekleniyor. Amazon.com’un ise tatil dönemini de kapsayan çeyrekte geçen yılın aynı dönemindeki 9,88 milyar $’a kıyasla 11,26 milyar $ net kâr bildireceği öngörülüyor. Apple tarafında ise, Çin satışları ve artan yerel markaların rekabeti çeyrekte satış büyümesini negatif etkileyen ana unsurlar oldu. Artan iPhone stok seviyeleri ve şirketin pahalı değerlemesi göz önüne alındığında 4Ç marjlarında baskı görebiliriz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Yatırım Finansman

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler