Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Hisseden tahtımı geri verin çağrısı…’

Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) sonuçlarına göre piyasa profesyonelleri hisse senedi ile ilgili kararsızlıklarını bir kenara bırakıyor gibi görünüyor...

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Hisseden tahtımı geri verin çağrısı…’

Spinn Danışmanlık tarafından düzenlenen ve Kasım ayında 102 piyasa profesyonelinin katıldığı Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) sonuçlarına göre piyasa profesyonelleri hisse senedi ile ilgili kararsızlıklarını bir kenara bırakıyor gibi görünüyor. Mevduat ve uzun vadeli tahvil ise yine ön planda.

7 aylık ağırlığı artır tavsiyesinin ardından Ekim ve Kasım’da nötr kal tavsiyesine maruz kalan yurtiçi hisse senetleri Aralık ayında piyasa profesyonelleri tarafından yeniden ağırlığı artır tavsiyesi ile öne çıktı. Hisse senedi piyasasındaki düzeltmenin sona ermesi ile ilgili öncü bir sinyal niteliği taşıyabilecek bu gelişmeye göre piyasa profesyonellerinin %42.2’si yurtiçi hisse senetlerinde ağırlığı artır tavsiyesinde bulundu. Buna karşılık nötr kal diyenlerin oranı %33.0’ten %29.4’e geriledi.

Mevduat faizlerinin %40’ların üzerine çıkmasına ve alınan çeşitli likidite önlemlerine karşılık bankacılık sisteminin fonlama ihtiyacı içerisinde olmaması ve Merkez Bankası’nın faiz artışlarının sonuna yaklaşıyor olması mevduatta ağırlığı artırdan nötr kala dönüşleri başlatmış görünüyor. Aralık’ta TL mevduat ile ilgili ağırlığı artır tavsiyesi %63.6’dan %54.9’a gerilerken nötr kal tavsiyesi %16.9 dan %24.5’e yükseldi.

Geçtiğimiz ay itibarıyla ağırlığı artır tavsiyesine dönülen uzun vadeli tahvillerde ağırlığı artır diyenlerin oranı %41.5’ten %44.1’e yükseldi. Bu artış tahvil faizlerinin artışı ile birlikte uzun vadeli tahvillere giriş için uygun seviyeler oluştuğu sinyalini verirken %33.0’ten %38.2’ye yükselen nötr kal tavsiyesi önemi bir kesimin halen daha iyi seviyelerin görülebileceği beklentisini yansıtıyor. Kısa vadeli tahvillerle ilgili ise piyasa profesyonelleri nötr kal tavsiyesinde bulunuyor. Kasım’da profesyonellerin %41.5’i nötr kal derken bu oran Aralık’ta %46.1’e yükseldi.

Ankete katılan piyasa profesyonellerinin çoğu altında ağırlığı artır tavsiyesi verirken ağırlığı artır diyenlerin oranı %43.2’den %47.1’e yükseldi. Anketimizin başladığı Ocak 2023’ten bu yana Haziran ayı hariç ağırlığı artır tavsiyesi ön plana çıkıyor.

Aralık itibarıyla döviz bazlı enstrümanlarda (USDTRY, DTH, yurtdışı hisse senetleri, yurtdışı borçlanma araçları) önümüzdeki 3 ay için nötr kal tavsiyesi ağır basıyor. USDTRY, DTH ve yurtdışı borçlanma araçları için geçtiğimiz ay da en yüksek paya sahip tavsiye nötr kaldı. Yurtdışı hisse senetlerinde ise geçtiğimiz ay anketi yanıtlayan piyasa profesyonellerinin %41.5’i ağırlığı artır derken Aralık’ta %46.1’i nötr kal tavsiyesinde bulunuyor.

Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde geçen ay olduğu gibi bu ay da yurtiçi hisse senedi ilk sırada yer alırken hisse senedinin tüm katılımcıların yanıtlarından oluşturduğumuz portföydeki payı %25.8’den %27.0’ye yükseldi. Kasım ayında portföylerde ortalama %25.1 oranında yer verilen mevduata ise Aralık’ta %24.8 pay verildi. Aralık’ta ayında portföylerde USDTRY, DTH, TL mevduat, uzun vadeli borçlanma araçları ve eurobondun payları önceki aya göre düşürülürken yurtdışı hisse senedi, kısa vadeli borçlanma araçları ve altının payları yükseldi.

Aralık ayında eklediğimiz bonus soru ile piyasa profesyonellerine Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını ne kadar daha sürdürmesi gerektiği ile ilgili bir soru sorduk. Soruya verilen yanıtlara göre piyasanın büyük çoğunluğu (%32.6) 2024 ilk yarı sonuna kadar sürdürmesi gerektiğini belirtirken %29.5’i 2024’ün üçüncü çeyrek sonu, %22.1’i 2024 yılsonuna kadar sürmesi gerektiğini belirtti. 2025’te de devam etmesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise %15.8 oldu.

Anket Kasım ayının son haftasında whatsapp ve e-mail üzerinden link paylaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Ankete 102 piyasa profesyoneli katılmıştır. Ankete katılım
kişisel bilgiler alınmadan yapılmakta, verilen yanıtların kimlere ait olduğu görülmeden toplanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler