Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Hisse yeniden sahnede…’

Ekim ve Kasım’da nötr kal tavsiyesine maruz kalan yurtiçi hisse senetleri Aralık ayında piyasa profesyonelleri tarafından yeniden ağırlığı artır tavsiyesi ile öne çıkmıştı...

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Hisse yeniden sahnede…’

Spinn Danışmanlık tarafından düzenlenen ve Ocak ayında 112 piyasa profesyonelinin katıldığı Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) sonuçlarına göre Aralık’ta tahtını geçtiğimiz aylarda mevduat ve uzun vadeli tahvillere kaptırma tehlikesi ile karşı karşıya kalan hisse senedi Ocak itibarıyla bu pozisyonunu geri almış gibi görünüyor.

7 aylık ağırlığı artır tavsiyesinin ardından Ekim ve Kasım’da nötr kal tavsiyesine maruz kalan yurtiçi hisse senetleri Aralık ayında piyasa profesyonelleri tarafından yeniden ağırlığı artır tavsiyesi ile öne çıkmıştı. Hisse senedi, Ocak ayında bu pozisyonunu güçlendirerek devam etti ve Aralık’ta piyasa profesyonellerinin %42.2’si yurtiçi hisse senetlerinde ağırlığı artır tavsiyesinde bulunurken Ocak’ta %48.2’si ağırlığı artır tavsiyesinde bulundu. Ağırlığı artır tavsiyesindeki 6.0 puanlık artışa karşılık ağırlığı düşür tavsiyesi 6.0 puan azaldı.

Mevduat faizlerinin %40’ların üzerine çıkmasına ve alınan çeşitli likidite önlemlerine karşılık bankacılık sisteminin fonlama ihtiyacı içerisinde olmaması ve Merkez Bankası’nın faiz artışlarını sonlandırması 5 aydır ağırlığı artır olarak verilen tavsiyeyi nötr kala döndürdü. Önceki ay piyasa profesyonellerinin %54.9’u önümüzdeki 3 ayda ağırlığı artır, %15.7’si ağırlığı çok artır tavsiyesinde bulunurken Ocak’ta piyasa profesyonellerinin %44.6’sı nötr kal tavsiyesinde bulundu.

Buna karşılık piyasa profesyonellerinin çoğu mevduat faizlerinde önümüzdeki 3 ayda artış bekliyor. Ocak ayında sorduğumuz bonus soruya verilen yanıtlara göre piyasa profesyonellerinin %32.1’i
önümüzdeki 3 ayda mevduat faizlerinin %48-%50 arasına yükselmesini bekliyor. %24.1’inin ise faizlerin %46-%48 arasında olacağına dair bir beklentisi bulunuyor. Katılımcıların sadece %2.68’i mevduat faizlerinin %40 veya altında olmasını bekliyor.

Diğer bir faiz getirili enstrüman olan ve Kasım ve Aralık’ta en yüksek oranlı tavsiyenin ağırlığı artır olduğu uzun vadeli tahvil faizlerinde Ocak’ta en yüksek paya sahip tavsiye nötr kal oldu. Uzun vadeli tahvillerde ağırlığı artır diyenlerin oranı önceki aya göre 8.4 puan düşüşle %35.7’ye gerilerken nötr kal diyenlerin oranı 5.5 puan artışla %43.75 oldu. Kısa vadeli tahvillerle ilgili ise nötr kal tavsiyesi 6. ayda da devam etti. Ancak nötr kal tavsiyesinde bulunan piyasa profesyonellerinin oranı 6.8 puan düşüşle %39.3 olurken ağırlığı düşür tavsiyesi 10.9 puan artışla %18.75 oldu.

Anketimizin başladığı Ocak 2023’ten bu yana Haziran ayı hariç ağırlığı artır tavsiyesinin ön plana çıktığı altında bu yıl Ocak’ta da ağırlığı artır en yüksek tavsiye oldu ancak ağırlığı çok artır tavsiyesi 5.2 puan gerilerken ağırlığı düşür 4.5 puan arttı. Ağırlığı artır diyenlerin oranı ise %48.2 ile geçen ayın %47.1’ine oranla daha yüksek gerçekleşti.

Ocak itibarıyla ons altın dışındaki döviz bazlı enstrümanlarda (USDTRY, DTH, yurtdışı hisse senetleri, yurtdışı borçlanma araçları) önümüzdeki 3 ay için nötr kal tavsiyesi ağır basıyor ancak ağırlığı artıra doğru bir yönelim gözlemliyoruz. USDTRY’de ağırlığı düşür tavsiyesi önceki aya göre 12.4 puan gerilerken ağırlığı artır tavsiyesi 11.4 puan yükseldi. DTH’ta da ağırlığı düşür tavsiyesi önceki aya göre 12.4 puan gerilerken ağırlığı artır tavsiyesi 9.1 puan yükseldi.

Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde geçen ay olduğu gibi bu ay da yurtiçi hisse senedi ilk sırada yer alırken hisse senedinin tüm katılımcıların yanıtlarından oluşturduğumuz portföydeki payı %27.0’den %31.4’e yükseldi. Aralık ayında portföylerde ortalama %24.8 oranında yer verilen mevduatta ise Ocak’ta bu oran %22.0’ye geriledi. Ocak’ta portföylerde USDTRY, TL mevduat, yurtdışı hisse senedi, uzun vadeli borçlanma araçları ve altının payları önceki aya göre düşürülürken hisse senedi, DTH, kısa vadeli borçlanma araçları ve eurobondun payları yükseldi.

Piyasa Profesyonelleri Anketi Portföy Dağılımı: Ocak 2024 (%)

Anket Kasım ayının son haftasında whatsapp ve e-mail üzerinden link paylaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Ankete 112 piyasa profesyoneli katılmıştır. Ankete katılım
kişisel bilgiler alınmadan yapılmakta, verilen yanıtların kimlere ait olduğu görülmeden toplanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler