Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD medyası: Hamas’ın tüm rehineleri bırakması karşılığı İsrail’in 2-4 ay saldırıları kesmesi planında ilerleme kaydedildi

NYT'ye konuşan ABD'li yetkililere göre İsrail-Hamas arasında 2 aşamalı 2 aylık ateşkes için ilerleme kaydedildi. WSJ'ye 4 aylık ateşkes planını aktaran Mısırlı yetkililere göre ABD, savaşın sona ermesini sağlayacak kapsamlı anlaşma için garanti sunacak.

ABD medyası: Hamas’ın tüm rehineleri bırakması karşılığı İsrail’in 2-4 ay saldırıları kesmesi planında ilerleme kaydedildi

İsrail’in Gazze katliamları hız kesmezken, CIA Başkanı William Burns, İsrail Dış İstihbarat Teşkilatı Mossad’ın Başkanı David Barnea, Katarlı ve Mısırlı arabulucuların geçici ateşkes pazarlığı buluşmasıyla ilgili haberler ABD medyasına düştü.

New York Times’a (NYT) konuşan ABD’li yetkililer, İsrail-Hamas ateşkes anlaşmasının yakın olduğunu, gelecek iki hafta içinde uzun süreli bir ateşkes anlaşmasına varma yolunda ilerlendiğini, ABD’nin aracılık ettiği anlaşmanın Gazze’deki çatışmaları 2 ay süreyle durdurabileceğini söyledi.

Haberde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını yaklaşık 2 ay durdurması karşılığı Hamas’ın elinde kalan İsrailli rehinelerin tümünü serbest bırakmasının mümkün olabileceği belirtildi.

TASLAK BUGÜNKÜ BULUŞMADA ELE ALINACAK

Kaynaklara göre her iki tarafın önerilerini bir araya getiren yazılı bir taslak son 10 gün içinde hazırlandı. Bu taslak bugün Paris’teki CIA-Mossad-Katar-Mısır görüşmesinde tartışılacak.

NYT: BİRER AYLIK İKİ AŞAMALI ATEŞKES

Yetkililer, yeni ateşkes anlaşmasının öncekine göre “kapsam açısından daha geniş” olacağını söyledi. Buna göre çatışmaların 1 aylığına durdurulacağı ilk aşamada Hamas, kadınlar, yaşlı ve yaralı rehineleri serbest bırakacak. Bu süre zarfında taraflar, İsrail askerlerinin ve erkek sivillerin serbest bırakılması karşılığında ateşkesi bir ay daha uzatacak ikinci aşama üzerinde anlaşmaya varmaya çalışacak. Anlaşma sayesinde Gazze’ye daha fazla insani yardım da ulaşacak.

İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak Filistinli esirlerin sayısı henüz müzakere edilmedi, ancak kaynaklar bunu “çözülebilir bir sorun” olarak niteledi.

‘İSRAİL SALDIRILARI DÜŞÜK YOĞUNLUĞA GEÇER, DİPLOMASİ HIZ KAZANIR’

Anlaşma, Hamas’ın talep ettiği kalıcı ateşkesi sağlamayacak, ancak yetkililer, 2 aylık aradan sonra İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının daha az yoğun hale geleceğine inandıklarını, ateşkesin aynı zamanda İsrail-Filistin ihtilafının daha geniş bir çözümünü kolaylaştırabilecek diplomasi için pencere açacağını söyledi.

‘GAZZE İÇİN ARAP BARIŞ GÜCÜ ÖNERİLDİ’

NYT’ye konuşan üst düzey diplomatlar, çatışmaların sona ermesinin ardından Filistin Yönetimi’nin asayişi sağlamasına yardımcı olmak üzere Gazze Şeridi’ne Arap barış gücünün gönderilmesini tartışıldığını da iddia etti. İsrailli temsilciler bu fikri reddederek ‘İsrail kontrolünde çok uluslu bir gücün’ bölgede konuşlandırılmasını istedi. Arap liderler de bu fikre karşı çıktı.

WSJ: İKİ AŞAMALI DÖRT AYLIK ATEŞKES

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan Mısırlı yetkililer de uluslararası arabulucuların İsrail ile Hamas’a sunduğu benzer bir plandan söz etti, ancak ateşkesin daha uzun, 4 ay kadar süreceğini iddia etti.

WSJ’nin Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberine göre Arap arabulucular, İsrail ile Hamas arasında yaklaşık 4 aylık bir ateşkes karşılığı Gazze Şeridi’nde kalan tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılması yönünde bir anlaşma üzerinde çalışıyor.

Buna göre Hamas’ın tıbbi bakıma ihtiyaç duyanlar dahil çocuklar, kadınlar ve yaşlıları bırakması için ilk olarak 6 haftalık ateşkes öngörüyor. Karşılığında İsrail, önemli sayıda Filistinli esiri serbest bırakacak ve Gazze Şeridi’ne yardım akışını artıracak.

Mısırlı yetkililer, plan kapsamında Hamas’ın ilerleyen aşamalarda kadın askerleri, ardından erkek askerleri serbest bırakacağını, ayrıca ölenlerin kalıntılarını İsrail’e teslim edeceğini söyledi.

SAVAŞIN BİTMESİNİ SAĞLAYACAK KAPSAMLI ANLAŞMAYA DAİR ABD’DEN GARANTİ

Aynı zamanda Hamas, bu ateşkes sırasında Gazze’deki savaşın sona ermesini sağlayacak kapsamlı bir anlaşmaya varılacağına dair ABD dahil uluslararası toplumdan garantiler alacak.

Tarafların olası anlaşmanın çerçevesi üzerinde büyük oranda mutabakata vardığını, bunun birkaç aşamayı ve olası uzun vadeli ateşkesi içerdiğini aktaran kaynaklar, İsrail ve Hamas’ın teklife henüz resmi olarak yanıt vermediğini ve anlaşmanın hiçbir şekilde gerçekleşmeyebileceğini sözlerine ekledi.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler