Sosyal Medya

Piyasa

Çinliler rekor  miktarda altın alıyor

Atlın fiyatlarını Çin'den gelen rekor talep $2000/onsun üstünde tutuyor. Atlın yükselişini sürdürebilir mi?

Çinliler rekor  miktarda altın alıyor

Financial Times’a göre, Çinli yatırımcılar ve hane halkı,  emlak krizi ve borsa çöküşünden korunmak için altın satın alıyor. Çin talebi  bu güvenli liman varlığı için rekor fiyatların desteklenmesine yardımcı oluyor.

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) üç aylık raporuna göre, ülkenin Kovid-19 kısıtlamalarından çıkışının ardından yerel emlak, hisse senedi ve döviz piyasaları hayal kırıklığına uğrarken Çin, 2023 yılında altın takı ve yatırım akışları açısından küresel anlamda başlıca parlak nokta oldu.

WGC’ye göre, merkez bankalarından gelen güçlü taleple birleşen Çin bireysel talebi, altın fiyatının geçen ay rekor seviyelere çıkmasına ve bu yıl ons başına 2.000 doların üzerinde kalmasına yardımcı oldu.

 

Çin talebi  %28 yükseldi

Çin’in külçe ve madeni paraları kapsayan altına yönelik yatırım talebi yüzde 28 artarak 280 tona yükseldi ve Avrupa’daki keskin düşüşü büyük ölçüde telafi etti. Küresel talebin sabit kalmasına rağmen ülkenin mücevher tüketimi geçen yıl yüzde 10 artarak 630 tona yükseldi.

 

WGC’nin kıdemli piyasa analisti Louise Street, “Çin, geçen yıl atlın piyasasında yaşananların çoğunda kilit rol oynadı” dedi. “Altın tüketimine baktığınızda Çin, fiyat belirleyici faktör değil ancak zemin sağlıyor.”

 

Ülkenin CSI 300 hisse endeksi geçen yıl beşte birden fazla düşerken, ülkenin en büyük inşaat ve arazi  geliştiricilerinin yeni ev satışlarının değeri Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 35 düştü.

BMO analisti Colin Hamilton’a göre Çinli yatırımcılar, salgın sırasında biriktirdikleri devasa tasarrufları nereye koyacakları konusunda bir “çirkinlik yarışıyla” karşı karşıya. “Enflasyonda düşüş ve gelir belirsizliği beklentisi devam ettiğinden, Çin portföyleri için altın tutmak bir zorunluluk haline geldi” dedi.

UBS’deki analistler, Çin talebinin altın fiyatlarını yönlendiren bir faktör olarak “yeterince takdir edilmediğini” söyledi.

 

Altınla faiz arasındaki ters ilişki kırıldı, altının altın çağı?

WGC raporuna göre, genel olarak altın talebi geçen yıl yüzde 5 düşüşle 4.448 tona geriledi ve güçlü bir 2022’den sonra yavaşladı. Bununla birlikte, borsaların stoklarındaki değişikliklerin yanı sıra tezgah üstü satışlar da hesaba katıldığında yıllık talep 4.899 tonla tarihteki en yüksek seviyeye ulaştı.

Altına yönelik rekor talep seviyeleri ve yükselen fiyatlar, geçen yıl faiz oranlarındaki artışlara rağmen gerçekleşti. Geleneksel olarak, tahvil faizlerinin yükselmesi getirisi olmayan altına göre çekiciliğini artırır. Nitekim, altına yönelik yatırım talebi 945 tonla 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Ancak yatırım talebindeki bu zayıflığı telafi eden Çin, Polonya ve Singapur liderliğindeki merkez bankası alımları, net alımların 1.000 tonun üzerinde tutulmasına yardımcı oldu.

 

BMO’dan Hamilton, altının “yeni bir çağda” olduğunu, faiz oranlarla ters korelasyonunun kırıldığını ve bunun yerine merkez bankaları ve Çin hane halkı portföy tercihleri tarafından yönlendirildiğini söyledi.

Çevrimiçi değerli metal yatırım hizmeti BullionVault’un araştırma direktörü Adrian Ash, “Altının bir numaralı tüketici ülkesinde artan talep, yakın gelecekte durulma belirtisi göstermiyor” dedi.

 

Goldman Sachs:  Ons altında hedef $2.175

 

Goldman Sachs analistleri Cuma yayınladıkları araştırma notunda, Fed’in karar alma sürecini etkileme potansiyeli olan verilere bağlı kısa vadeli hareketlerle birlikte herhangi bir fiyat düşüşünün başka yerlerdeki güçlü destekle sınırlı kalacağını savundu.

 

 

Merkez bankalarının alımları ve güçlü perakende talebi nedeniyle altına olan fiziki talebin hala yüksek ve fiyatlar için önemli bir destek oluşturduğunu ifade eden Goldman Sachs, altın için 12 aylık hedefini ons başına 2.175 dolar olarak belirleyerek altında yükseliş beklentisini sürdürdü.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler