Sosyal Medya

Borsa

ABD’de imalat PMI verileri Ocak’ta iyimser bir tablo çizdi

ABD’de dün açıklanan Ocak ayı nihai imalat PMI verisi öncü veriye kıyasla 0,4 puan yukarıda, 50,7 düzeyinde gerçekleşti. Böylece imalat…

ABD’de imalat PMI verileri Ocak’ta iyimser bir tablo çizdi

ABD’de dün açıklanan Ocak ayı nihai imalat PMI verisi öncü veriye kıyasla 0,4 puan yukarıda, 50,7 düzeyinde gerçekleşti. Böylece imalat PMI, Nisan 2023’ten bu yana ilk kez eşik değerin üzerinde gerçekleşerek sektörde beklentilerin görece iyimserleştiğine işaret etti.

 

Ocak ayına ilişkin ISM imalat endeksi ise 49,1 ile eşik değerin altında kalsa da 47,0 seviyesindeki piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Endeks ayrıca bir önceki aya kıyasla 2 puan iyileşme kaydetti. Her iki endekste izlenen iyileşmede, son dönemde artan yeni siparişler belirleyici oldu.

Öte yandan, ülkede 27 Ocak haftasında işsizlik maaşı başvuruları 224 bin ile piyasa beklentisinin belirgin şekilde üzerinde gerçekleşti. Böylece ekonomik aktiviteye ilişkin olumlu bir tablo çizen verinin aksine yükselen işsizlik maaşı başvuruları, işgücü piyasasının ivme kaybedebileceğine işaret etti.

ABD borsaları dün, teknoloji firmalarından gelen güçlü bilançoların da desteğiyle artış kaydetti. Brent petrol fiyatı Ortadoğu’daki ateşkes haberleri sonucunda bölgede gerilimin azalabileceği beklentisiyle dün %3,7 geriledi.

Euro Alanı’nda Ocak ayı yıllık TÜFE enflasyonu beklentilere paralel olarak %2,8 düzeyine geriledi. Aynı ayda yıllık çekirdek TÜFE enflasyonu da %3,3 düzeyine inerken, çekirdek TÜFE bir önceki aya kıyasla %0,9 geriledi. Böylece çekirdek enflasyon, bölgede enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin sürdüğüne işaret etti. Yıllık manşet enflasyonda gıda fiyatlarındaki artış belirleyici olurken, enerji fiyatlarındaki hızlı düşüş enflasyonu sınırlandırdı. Açıklanan enflasyon verileri, ECB’nin faiz indirimlerini daha erken gündeme alabileceğine işaret etti. Euro Alanı’nda işsizlik oranı Aralık ayında piyasa beklentisi paralelinde %6,4 düzeyinde gerçekleşerek bir önceki aya göre değişim göstermedi. Bölgede açıklanan Ocak ayı nihai imalat PMI verisi ise 46,6 düzeyinde gerçekleşerek, sektörde daralmanın sürdüğüne işaret etti.

Yurt içinde açıklanan İstanbul Sanayi Odası İmalat PMI verisi Aralık ayındaki 47,4 seviyesinden Ocak’ta 49,2 düzeyine çıktı. Böylece 2023 yılının ikinci yarısında eşik değerin altında gerçekleşen endeks, 2024 yılının ilk ayında da bu seyrini sürdürmekle birlikte faaliyet koşullarının bir miktar iyileştiğine işaret etti. İlgili ayda üretim alt endeksi görece ılımlı bir daralma sinyali verirken, istihdam alt endeksi eşik değerde gerçekleşerek sektörde istihdamın değişmediğini gösterdi. İSO tarafından yayımlanan sektörel PMI endeksleri ise genel olarak olumsuz bir görünüm sundu. Ocak ayında kimya ve gıda sektörleri pozitif ayrışırken, ankete konu diğer sektörlerin tamamında yavaşlama eğilimi izlendi. İlgili ayda giyim sektörüne ilişkin PMI verisi 40,3 ile eşik değerin oldukça altında değer alarak sektörde belirgin yavaşlamaya işaret etti. BIST-100 endeksi dün %1,8 yükselişle günü 8.646 seviyesinde tamamladı. Türk lirası USD karşısında hafif değerlenirken, EUR karşısında bir miktar değer kaybetti. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin getirileri sırasıyla %43,21 ve %26,32 seviyelerinde gerçekleşti. Bugün piyasaların gündeminde ABD’de açıklanacak Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi ile Aralık ayı fabrika siparişleri öne çıkıyor. Yurt içinde sakin bir veri takvimi izlenecek.

 

 

 

ekonomi.isbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler