Sosyal Medya

Para Politikasi

TCMB politika faizini sabit tuttu ama zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını yükseltti

Bu adımlar sayesinde bankaların kredi maliyetlerinde hafifleme olması bekleniyor. TCMB'nin normalleşme adımlarımda ilerlediği izleniyor.

TCMB politika faizini sabit tuttu ama zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını yükseltti

PPK kararını takiben TCMB bugün yaptığı açıklama ile zorunlu karşılıklara uyguladığı faiz oranını artırdı.

KKM için tutulan zorunlu karşılıklara ödenebilecek faiz tavanı %25’ten %30’a; 1-3 ay vadeli TL mevduat için tutulan zorunlu karşılıklara ödenebilecek faiz tavanı da %36’dan %40’a çıkarıldı. Bu adımlar sayesinde bankaların kredi maliyetlerinde hafifleme olması bekleniyor. TCMB’nin normalleşme adımlarımda ilerlediği izleniyor.

Banka’nın açıklaması şöyle:

Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası mevduat payının artırılması ve kur korumalı mevduattan Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla, belirlenen koşulları sağlayan bankaların Türk lirası mevduat ve kur korumalı mevduat hesapları (KKM) için tesis edilen zorunlu karşılıklarına faiz uygulaması 5 Şubat 2024 tarihinde duyurulmuştu.

Söz konusu uygulamada;

  • KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına yenileme ve TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırının politika faiz oranının %60’ı olarak belirlenmesine,
  • TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırının politika faiz oranının %80’i olarak belirlenmesine

karar verilmiştir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler