Sosyal Medya

Para Politikasi

TCMB, hükümete gönderilen açık mektubu yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2023 yılında enflasyon hedefine ulaşılamamasıyla ilgili hükümete yazdığı mektupta, “Para politikasındaki sıkı duruşun dikkatli maliye politikasıyla…

TCMB, hükümete gönderilen açık mektubu yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2023 yılında enflasyon hedefine ulaşılamamasıyla ilgili hükümete yazdığı mektupta, “Para politikasındaki sıkı duruşun dikkatli maliye politikasıyla desteklenmesi, öngörülen enflasyon düşüşü yolunun sağlanması açısından son derece kritik öneme sahiptir” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e “Açık Mektup” gönderdi.

TCMB’nin internet sitesinde yayımlanan mektupta, asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile ücret ve vergi ayarlamalarında Orta Vadeli Program’da (OVP) sunulan enflasyon tahminlerinin dikkate alınmasının önemli olduğu vurgulandı.

Mektupta, hizmet enflasyonundaki katılığın, enflasyon beklentilerinin, jeopolitik risklerin ve gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki riskleri canlı tuttuğu belirtildi.

“Mevcut duruma uygun adımlar atılacak”

Mektupta, “TCMB’nin temel amacı ve önceliği fiyat istikrarını sağlamaktır. Para politikası bu hedef doğrultusunda şekillendirilecek. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı politika faizi olmaya devam edecek, kredi büyümesi ve mevduat faizinde beklenmedik gelişmeler olduğunda ise parasal aktarım mekanizmasını desteklemek için gerekli adımlar atılacaktır” denildi.

2023 yılı enflasyonunun hedef etrafında belirsizlik aralığının önemli ölçüde aşıldığı ifade edilen mektup burada.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler