Sosyal Medya

Para Politikasi

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti açıklandı

Küresel Ekonomi Küresel ekonomide büyüme beklentileri istikrarlı seyrederken, işgücü piyasalarındaki sıkılaşma devam etmektedir. Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarına dayalı…

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti açıklandı

Küresel Ekonomi

Küresel ekonomide büyüme beklentileri istikrarlı seyrederken, işgücü piyasalarındaki sıkılaşma devam etmektedir. Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarına dayalı küresel büyüme endeksi, 2023’ün dördüncü çeyreğinde %1,76 büyüme kaydetmiş ve bu eğilim PPK toplantısının ardından da devam etmiştir. 2024’ün ilk çeyreği için tahminler ise %1,85 seviyesindedir. Geçen yılın üçüncü çeyreğindeki yavaşlama, son çeyrekte de devam ederek küresel ekonomide zayıf bir performans sergilemektedir. Ancak, ihracata dayalı büyüme ve PMI verilerindeki ılımlı toparlanma, ekonomik aktivitede bir iyileşmeye işaret etmektedir. Enflasyonun kalıcı olarak düşmesi için sıkı para politikalarının sürdürülmesi ve jeopolitik risklerin izlenmesi önemlidir.

Çekirdek enflasyon ve enflasyon beklentileri yüksek seviyelerde seyrettiği için küresel enflasyonun bir süre daha merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalması beklenmektedir. Hizmet sektöründeki katılık, özellikle gelişmekte olan ülkelerde faiz indirimlerinin sıkı para politikasını koruyacak şekilde yapılmasını gerektirmektedir. Gelişmiş ülkelerde ise faiz indirimlerinin 2024’te başlaması beklenirken, merkez bankalarının temkinli bir yaklaşım sergilediği gözlemlenmektedir. Portföy akımlarındaki artışlar, risk iştahındaki olumlu seyre bağlı olarak GOÜ’lere yönelik olarak görülmüştür.

Parasal ve Finansal Koşullar

Toplam kredi büyümesinde ivmelenme gözleniyor. Bireysel kredilerin 4 haftalık ortalama büyüme oranları önceki PPK toplantısı haftasından bu yana artarak, %4,12 seviyesinde gerçekleşti. İhtiyaç kredileri ve bireysel kredi kartlarında bu oran sırasıyla %4,59 ve %5,34 seviyesinde. Taşıt kredileri ise %0,59 azalarak zayıf seyrini sürdürdü.

Mart ayında finansal koşullar sıkılaştırıldı. Türk lirası ticari ve ihtiyaç kredileri için aylık büyüme kısıtları %2’ye düşürüldü. Kredi kartı nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarındaki azami faiz oranları %4,42’den %5’e yükseltildi.

Türk lirası ticari kredi faizleri ve ihtiyaç kredisi faizleri önceki PPK toplantı haftasından bu yana sırasıyla %6,27 ve %15,3 arttı. Konut ve taşıt kredisi faizleri ise %42,7 ve %43,1 olarak gerçekleşti. Türk lirası mevduat faizleri %49,6 olarak arttı.

TCMB’nin brüt uluslararası rezervleri 15 Mart 2024 itibarıyla 127,9 milyar ABD doları seviyesine geriledi. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi 20 Mart 2024 itibarıyla 337 baz puana yükseldi.

Talep ve Üretim

2023 son çeyreğinde GSYİH verileri, özel tüketimde düşüş ve net ihracatta azalma gösterirken çeyreklik bazda özel tüketimde hızlanma ve net ihracatta azalma gözlendi. Fiyat indirimleriyle öne çekilen talep, dengelenmeyi zayıflattı.

Tüketim malı ve altın ithalatındaki yavaşlama cari dengede iyileşme sağlarken, iç talep dirençli seyrini sürdürdü. Ocak’ta perakende satışlar artarken, ticaret satışları azaldı. İmalat sanayi siparişleri arttı ancak gelecek üç ay beklentileri düştü.

Ocak’ta sanayi üretimi yatay seyrederken, yıllık bazda %1,1 arttı. İstihdam ve işsizlik oranı arttı, işgücüne katılım oranı yükseldi.

Cari işlemler açığı düştü, ihracat ve ithalatın seyri mevsimsel etkilere bağlı olarak değişiyor. Bankacılık sektörünün uzun vadeli borç çevirme oranı güçlü.

Enflasyon Gelişmeleri

Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık olarak %67,1 artarak 2,21 puanlık bir artış kaydetmiştir

Hizmet, gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona katkısı artarken, temel mal ile alkol-tütün-altın gruplarının katkısı azalmıştır.

Özetle, şubat ayında tüketici fiyatlarındaki artış öngörülerin üzerinde gerçekleşmiş, özellikle hizmet, gıda ve enerji gruplarındaki fiyat artışları enflasyonu yukarı çekmiştir.

Para Politikası

Kurul, politika faizini yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltti ve operasyonel çerçevede değişiklik yaparak gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarını bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirledi.

Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizini artırdı ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikası uygulayacaklarını belirtti.

Kurul, makroihtiyati politikaları sürdürerek piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı korumayı hedefledi.

Kurul, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamak için politika kararlarını belirleyeceğini açıkladı.

Kurul, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimini yakından izleyerek fiyat istikrarını sağlamak için tüm araçları kullanacağını vurguladı.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceğini taahhüt etti.

 

 

Kapsamlı rapora ulaşmak için tıklayın

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler