Sosyal Medya

Borsa

Fed’in bilançosu gündeme oturdu: Piyasa dengelerini bozmadan daraltmada ne kadar ileriye gidebilecek?

Wall Street stratejistleri, RRP tesisindeki bakiyelerin ikinci çeyreğin sonuna kadar tamamen tükeneceğini ve bu noktada merkez bankasının niceliksel sıkılaştırmayı durdurmak zorunda kalacağını tahmin ediyor - özellikle de banka rezervlerinin politika yapıcıların beklediğinden daha kıt olduğu ortaya çıkarsa.

Fed’in bilançosu gündeme oturdu: Piyasa dengelerini bozmadan daraltmada ne kadar ileriye gidebilecek?

Gecelik fonlama piyasalarında yılsonu dalgalanması azalırken Wall Street, Federal Rezerv’in bilançosunu daha kötü aksaklıklara neden olmadan ne kadar daha düşürmeye devam edebileceğine yeniden odaklanıyor.

Yatırımcılar, fazla nakti park edebildikleri Fed’in gecelik ters repo anlaşması tesisi – ya da RRP – fonlarını incelemeye geri döndüler. Bu kullanıcılar, başka yerlerdeki yüksek getirilerden yararlanmak için tesisten para çekiyorlardı, ancak bu pencereden verilen likidite sıfıra doğru akarken, repo piyasasındaki oynaklığın yeniden ısınması bekleniyor.

Geçen hafta rekor seviyeye yükselen Teminatlı Gecelik Finansman Oranı gibi göstergelerdeki dalgalanmalar daha yaygın ve şiddetli hale gelecek. Kısa vadede, Hazine ihaleleri sonuçlandığında ve yılsonu için vadeli fonlama pozisyonları olgunlaştığında, gecelik repo anlaşmalarının (devlet borcu ile teminatlandırılmış krediler) oranları bu hafta normalleşecek. Salı günü yayınlanan New York Fed verilerine göre, repo işlemlerine bağlı olan SOFR, 29 Aralık itibariyle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %5,40’tan %5,38’e geriledi.

Ancak bu oranlardaki son dalgalanmalar, gelecek oynaklığın bir göstergesi olabilir.

Wrightson ICAP ekonomisti Lou Crandall müşterilere gönderdiği bir notta, “Fed, RRP tesisi tamamen boşaltılana kadar bilançosunu küçültmeye devam ederse, SOFR’un günlük modelinin son çeyreklerdeki daha istikrarlı davranıştan ziyade 2020 öncesi deneyime benzeyeceğini düşünüyoruz” dedi.

Salı günü 78 karşı taraf RRP’ye 704,9 milyar dolar park etti; bu rakam bir önceki seansa kıyasla 313,6 milyar dolarlık bir düşüşe işaret ediyor ve 2013 yılında uygulamaya konulduğundan bu yana üçüncü en büyük yıl başı çıkışına işaret ediyor.

Yılın son haftasına kadar, Fed’in tesisindeki bakiyeler yaklaşık 1,4 trilyon dolar düşerek en son 2021’de görülen seviyelere gerilemişti. Bunda Hazine’nin tahvil ihracı ve para otoritesinin faiz oranlarını artırmayı bitirmiş olması etkili oldu.

Wall Street stratejistleri, RRP tesisindeki bakiyelerin ikinci çeyreğin sonuna kadar tamamen tükeneceğini ve bu noktada merkez bankasının niceliksel sıkılaştırmayı durdurmak zorunda kalacağını tahmin ediyor – özellikle de banka rezervlerinin politika yapıcıların beklediğinden daha kıt olduğu ortaya çıkarsa.

Bu nedenle Crandall, ters repo imkanı tamamen tükenmeden önce Fed’in bilanço küçültmeyi durdurması gerekeceğini söyledi. Bu senaryoda, fonlama piyasalarında bir sıçrama olması durumunda, tesiste bulunan fazla nakit repo piyasasına yeniden dağıtılabilir.

Crandall, “Geçmişte de belirttiğimiz gibi, günlük RRP kullanım seviyesi yapısal olarak olumlu kalmaya devam ederken QT’nin bu bahar veya yaz aylarında durdurulması için güçlü bir argüman olduğunu düşünüyoruz” diye yazdı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler