Sosyal Medya

Döviz

Fed yetkilileri yeni faiz indirimi testi: Dezenflasyonda genişleme

Enflasyonda son aylarda görülen ve Cuma günü yapılan revizyonlarla teyit edilen kayda değer iyileşme, büyük ölçüde enerji fiyatlarındaki tersine dönüşü, iyileşen tedarik zincirlerini ve ikinci el araba ve giyim gibi ürünlerin maliyetlerindeki düşüşü yansıtıyor.

Fed yetkilileri yeni faiz indirimi testi: Dezenflasyonda genişleme

Enflasyonun 2023’teki hızlı düşüşüne şaşıran bazı Federal Rezerv yetkilileri, faiz indirimleri için yeni bir çıta belirliyor gibi görünüyor: fiyat baskılarında daha geniş bir gerileme.

Geçtiğimiz hafta hem Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin hem de Boston Fed Başkanı Susan Collins, diğer birçok yetkilinin söylediği son dönemdeki yavaşlamanın daha çok mallardan kaynaklandığı göz önüne alındığında, enflasyondaki düşüşün devam etmesini değil, aynı zamanda konut ve diğer hizmetlere daha anlamlı bir şekilde yayılmasını istediklerini belirtti.

Truist Danışmanlık Hizmetleri’nin ABD ekonomisi başkanı Michael Skordeles. “Yeni bir ölçüt mü oluşturuyorlar, kale direklerini mi değiştiriyorlar? Kesinlikle öyle görünüyor. Sabırlı olmak için kazığı yere çakmak için yeterli gerekçe buldular” diyor.

Politika yapıcılar Temmuz ayından bu yana faiz oranlarını değiştirmedi ve Fed Başkanı Jerome Powell, yetkililer enflasyonun %2’lik hedefe geri döndüğüne dair daha fazla güven ararken önümüzdeki ay bir faiz indiriminin olası olmadığını söyledi. Dezenflasyonda önemli bir genişleme beklemek, ilk faiz indiriminin zamanlamasını daha da öteleyebilir.

Enflasyonda son aylarda görülen ve Cuma günü yapılan revizyonlarla teyit edilen kayda değer iyileşme, büyük ölçüde enerji fiyatlarındaki tersine dönüşü, iyileşen tedarik zincirlerini ve ikinci el araba ve giyim gibi ürünlerin maliyetlerindeki düşüşü yansıtıyor. İşgücü piyasasına işçi akını nedeniyle ücret artışlarının ılımlı seyretmesinin de yardımıyla hizmet enflasyonu da geriledi, ancak ilerleme daha yavaş oldu.

Gıda ve yakıt hariç mal tüketici fiyatları 2023 yılında sadece %0,2 arttı. Enerji hariç hizmetler için tüketici fiyat endeksi ise %5,3 yükseldi.

Barkin geçen hafta yaptığı bir konuşmada “Umutluyum ama yine de enflasyondaki yavaşlamanın genişleyici ve sürdürülebilir olduğuna dair daha fazla inanç arıyorum” dedi. Bloomberg Televizyonu’na konuşan Barkin, politika yapıcılar “birkaç ay daha” veri elde ettikçe bu eğilimin “devam ettiğini ve genişlediğini” görmek istediğini söyledi.

Fed yetkilileri Salı günü, Ocak ayında yaklaşık üç yıldır ilk kez %3’ün altına gerilediği tahmin edilen TÜFE’nin açıklanmasıyla enflasyona ilişkin yeni bir değerlendirme yapacak. Fed’in tercih ettiği temel enflasyon göstergesi Aralık ayında altı aylık yıllık bazda %1,9 artarak Fed’in %2’lik hedefinin altında kaldı.

Bank of America’nın ABD ekonomisi müdürü Michael Gapen, “Görünen o ki, enflasyondaki düşüşün çok büyük bir kısmının mal fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı ve bunun devam etmeyebileceği konusunda endişeliler” dedi.

Verilerin farklı şekillerde ayrıştırılması, bazı yetkililerin enflasyon görünümü konusunda neden daha temkinli olabileceğinin altını çiziyor.

Dallas Fed tarafından oluşturulan ve en keskin fiyat değişikliklerini eleyen bir enflasyon ölçütü, Aralık ayında yıllık %3,3’lük bir artış göstererek hükümetin kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki %2,6’lık artışın oldukça üzerinde yer aldı.

Atlanta Fed’in yapışkan ya da sık değişmeyen maliyetlere yönelik tüketici fiyat endeksi geçtiğimiz yıl %4,6 gibi yüksek bir oranda artarak salgın öncesi ortalamanın neredeyse iki katına çıktı. Bu ölçüt genellikle işletmelerin enflasyon beklentilerinin bir göstergesi olarak görülüyor.

Collins geçen hafta yaptığı açıklamada, “Tüm göstergelerin uyumlu olmasını beklemek çok yüksek bir çıta, ancak sürekli ve genişleyen ilerleme işaretleri görmek, politika duruşumuzda metodik bir ayarlamaya başlamak için ihtiyaç duyacağım gerekli güveni sağlamalıdır” dedi.

Powell Ocak ayında yaptığı açıklamada, hedefinin toplam enflasyon olmasına rağmen, zaman içinde mal enflasyonundaki düşüşün yataylaşacağının makul bir varsayım olduğunu ve “bunun hizmet sektörlerinin daha fazla katkıda bulunması gerektiği anlamına geleceğini” söyledi.

Revize Edilmiş Resim

Cuma günü açıklanan yıllık TÜFE revizyonları, geçen yılın sonunda enflasyonda kaydedilen ilerlemeyi teyit ederek Fed Başkanı Christopher Waller’ın daha önce işaret ettiği bir endişeyi giderdi. Ekonomistler enerji ve konutu dışarıda bırakan ve süper çekirdek olarak adlandırılan hizmetler için daha parlak bir tabloya dikkat çekti.

Powell ve meslektaşları, ayrı bir endekse dayalı olarak hesaplamalarına rağmen, ülkenin enflasyon gidişatını değerlendirmek için böyle bir ölçütün önemine işaret ettiler.

Bloomberg Economics’ten Anna Wong liderliğindeki ekonomistler bir notta, “Mevcut dezenflasyon anlatısının doğrulanmasını ve çekirdek hizmetlerdeki, özellikle de konut kiralarındaki daha güçlü dezenflasyon ivmesini oldukça önemli bulduk. Bu durum “politika yapıcılara dezenflasyondaki ilerleme konusunda daha fazla güven verecek” diye yazdı.

Bazı yetkililer, enflasyonun bir kez daha hızlanması ve ardından faizlerin artırılması halinde, erken gevşemenin kamu güvenine zarar verebileceğinden ve enflasyon beklentilerini bozabileceğinden endişe ediyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, tersine bir dönüşün politika için en kötü sonuç olacağını söyledi.

KPMG LLP’de baş ekonomist olan Diane Swonk, “Enflasyonda yeniden bir hızlanma olabilir – risk budur” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler