Sosyal Medya

Gündem

Erdal Sağlam: Mevduat faizi düşük kalınca, TCMB rezervleri hızla eriyor

Merkez Bankası’nın 22 Şubat’ta verdiği faiz kararı, piyasalara pahalıya patladı. 10 Haber yazarı Erdal Sağlam, faiz kararına piyasaların tepkisini yazdı.…

Erdal Sağlam: Mevduat faizi düşük kalınca, TCMB rezervleri hızla eriyor

Merkez Bankası’nın 22 Şubat’ta verdiği faiz kararı, piyasalara pahalıya patladı. 10 Haber yazarı Erdal Sağlam, faiz kararına piyasaların tepkisini yazdı. Sağlam, “Faiz günü rezervler 1.6 milyar dolar eridi” diye yazdı.

10 Haber ekonomi yazarı Erdal Sağlam’ın yazısına göre, Merkez Bankası’nın faizi sabit tutması ekonomiye pahalıya patladı.

Faiz kararının verildiği geçtiğimiz Perşembe günü, döviz rezervlerinde 1.6 milyar dolarlık kayıp yaşandı.
Sağlam’ın yazısının ilgili bölümleri şöyle:

“Aslında piyasadaki döviz talebi sadece faiz günü artmadı. Faizlerin değişmeyeceği beklentisiyle talebin arttığını, geçtiğimiz Salı ve Çarşamba günleri günlük 1.3 milyar rezerv erimesinden anlıyoruz.
Yani Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri rezervlerdeki toplam erime 4.2 milyar dolara ulaştı. Cuma gününün de eklenmesiyle, kayıp 5 milyar doları aşmış olabilir.

Perşembe günü faiz kararına kadar kurlarda yatay bir seyir varken, karar sonrası yukarı giden kurların yeniden gerilediğini gördük.

Merkez Bankası’nın bazen karara gösterilen kur tepkisini yumuşatıp, piyasaları sakinleştirmek adına bu tür işlemler yaptığını biliyoruz.

Perşembe günü Merkez Bankası’nın bu amaçla 1.6 milyar dolarlık rezervden satış yaptığı görüldü.

Aslında, ihracat dövizlerinin yüzde 40’ını aldığı için, belki de bu rakamın üstünde de satış yapmış olabilir. Bu işlemler açıklanmadığı için biz ancak rezervdeki hareketi görebiliyoruz.

 

 

 

 

halktv.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler