Sosyal Medya

Genel

Türk bankalarının marj savunması faizlere rağmen duruşunu koruyor

(Bloomberg Intelligence) — Akbank, Garanti, İş Bankası ve Yapı Kredi’nin kısaltılmış aktif-pasif-vade uyumsuzlukları, artan faiz oranlarını iyi yönetmelerini sağlıyor ve…

Türk bankalarının marj savunması faizlere rağmen duruşunu koruyor

(Bloomberg Intelligence) — Akbank, Garanti, İş Bankası ve Yapı Kredi’nin kısaltılmış aktif-pasif-vade uyumsuzlukları, artan faiz oranlarını iyi yönetmelerini sağlıyor ve perakende dışı kredi talebinin devam etmesiyle birlikte 2024 net faiz marjı (NIM) beklentileri için iyiye işaret ediyor. TÜFE’ye endeksli tahvil gelirlerinin 2024 yılında istikrarlı seyretmesi, NIM’in yatay (en azından) seyretmesinin gerçekçi olduğu görüşümüzü güçlendiriyor.

 

1. Türkiye’de 500 Baz Puanlık Faiz Şoku Bankalara 3 Milyar Dolara ve %6,5 Özkaynağa Mal Olabilir

Türk bankalarının yıllık raporlarında detaylandırılan faiz oranı hareketlerine karşı hassasiyetleri, tüm bankacılık defterinin ilgili yeniden fiyatlandırmasını ve vadesini, getiri eğrisini ve baz risklerini dikkate aldıklarından, para politikasındaki ani değişimleri açıklamaya yardımcı olmaktadır. Son rakamlara göre en büyük altı banka, faizlerdeki her 500 baz puanlık artış için toplamda yaklaşık 90 milyar liralık bir kayıpla karşı karşıya. Garanti, toplam özkaynaklarının yaklaşık %3,3’üne denk gelen potansiyel zararı ile en az duyarlı banka olarak görünmektedir. Bu oran en yakın özel bankalarda %4-7 iken, devlete ait Halkbank’ta %10’un üzerinde.
Türkiye Merkez Bankası 21 Mart’ta beklenmedik bir şekilde faiz oranını 500 baz puan artırarak %50’ye yükseltti ve enflasyonda herhangi bir gevşeme belirtisi görülmediği için faiz oranını daha da sıkılaştırabilir.

2. İş Bankası’ndan Akbank’a, 20 Milyar Dolarlık Uyumsuzluk Marj Sancısı Kaynağı

Türk bankalarının aktif-pasif ve vade arasındaki uyumsuzluk analizi, son 500 baz puanlık faiz artışının marj üzerindeki etkisinin kısa süreli olabileceğini göstermektedir. En büyük dört yerli kredi kuruluşunun üç ay içinde vadesi dolacak yükümlülükleri, 2023 yılı itibarıyla benzer vadelerdeki varlıklarını yaklaşık 650 milyar lira aşmakta (negatif vade uyumsuzluğu), kalan vadelerde ise uyumsuzluk pozitife dönüyor. İş Bankası en önemli kısa vadeli negatif vade uyumsuzluğuna sahipken (toplam varlıkların %16’sı), onu Yapı Kredi (%13) ve Akbank (%3) takip ediyor. Garanti %1’lik pozitif uyumsuzluk ile öne çıkıyor.

Negatif vade uyumsuzluğu, mevduatların varlıklardan daha hızlı yeniden fiyatlanması nedeniyle artan fonlama maliyetlerinin bir sonucu olarak marj üzerinde daha fazla baskı oluşturmaktadır. Para birimi ayrımının olmamasının, artan lira kurlarının etkisinin analizini sınırladığını not ediyoruz.

 

3. Yoğunlaşan Mevduat Yeniden Fiyatlandırması Garanti ile İş Bankası ve Akbank’ı Karşı Karşıya Getirdi

Faiz artışları ve yoğunlaşan rekabet nedeniyle artan fonlama maliyetleri, Türk bankalarının net faiz marjları üzerinde (kısa vadede) önemli bir baskı oluştururken, en büyük dört kredi kuruluşunun yükümlülüklerinin ortalama %46’sının vadesi üç ay içinde dolmaktadır (3Ç itibariyle). Garanti, vadesi üç aydan kısa olan mevduatların %39’luk payı ile yukarı yönlü mevduat yeniden fiyatlamasına karşı en bağışıklı banka olarak görünmektedir. Akbank ise yaklaşık %55 ile skalanın diğer tarafında yer alıyor.

Garanti aynı zamanda faiz dışı yükümlülüklerde (NIBL) en büyük paya sahiptir – %49 – ve yükselen faiz ortamında kritik bir tampon oluşturuyor. İş Bankası’nın kısa vadeli fonlama ve NIBL’deki payı yaklaşık %45-46 ile benzerdir. Akbank’ın payı ise benzerleri arasında en düşük seviyede.

 

4. Akbank’ın Varlık Yeniden Fiyatlama Kapasitesi Öne Çıkıyor Katkıda Bulunan Analistler Uzair Kundi (Bankalar)

Türk bankalarının varlıklarının vade profillerini kısaltma çabaları, onları yükselen faiz oranları ortamında iyi bir konuma getirmekte. En büyük dört Türk bankası, 3. çeyrek kazanç raporlarında toplam kazanç varlıklarının (çoğunlukla krediler ve finansal menkul kıymetler) ortalama %46’sının vadesinin üç aydan kısa olduğunu açıkladı. Akbank (%56) ve Garanti (%52) kısa vadede faiz oranlarındaki hareketlere en çok maruz kalan bankalar. Garanti aynı zamanda vadesi bir ay içinde dolacak varlıklar arasında en büyük paya (%40) sahip.

Akbank’ın faiz getirmeyen varlıklarının payı en düşük seviyededir (%19) ve benzer bankaların ortalaması %34-40 arasında.

 

5. NIM 2023’te İki Yarılı Bir Oyun

Türk bankalarının net faiz marjları, düzenleyici tedbirler nedeniyle yılın ilk yarısında önemli ölçüde dalgalanma ve baskıya maruz kalırken, politika yapımında uzun süredir beklenen U dönüşü ve faizlerin normalleşmesi yılın ikinci yarısında toparlanmaya yol açmıştır. Akbank, büyük ölçüde TÜFE’ye bağlı katkı ve kredilerin mevduata kıyasla daha hızlı yeniden fiyatlanması ile desteklenen 3Ç’deki en keskin net faiz marjı toparlanmasını (300 baz puan artışla %6,79’a) bildirdi. Yapı Kredi’nin düşük mevduat maliyeti (sektör ortalamasının 200 baz puan altında) NIM’ini %5,6’ya taşıyarak tüm yıl hedefini aşmıştır. Garanti’nin NIM’i 2023 yılı boyunca daha istikrarlı seyrederken, çekirdek spread’in yönetimin öngördüğünden daha az daralması beklenebilir.

 

6. TÜFE’ye Bağlı Tahviller Kurtarıcı… Yeniden

Türk bankalarının Yapı Kredi ve Akbank’ın toplam varlıklarının %8-9’unu oluşturan TÜFE’ye endeksli tahvil portföyleri, enflasyonun yükseldiği son iki yılda önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Bu gelir Garanti’de yılbaşından bugüne net faiz gelirinin neredeyse yarısını oluştururken, Yapı Kredi ve Akbank’ta %80’inden fazlasını oluşturdu. İlk banka portföyünü %55 enflasyon oranına göre değerlerken, son iki banka %60 enflasyon oranını kullanıyor.

Türkiye’de enflasyonun 2024 yılında %50’nin üzerinde kalacağı beklentisi ile TÜFE’ye endeksli tahvil portföyleri bankacılık sektörünün net faiz geliri üretimini desteklemeye devam edecektir. Enflasyonun %25 olarak öngörüldüğü 2025 yılında, çekirdek spread normalleşmesi ve hacim toparlanmaları ile birlikte bu portföylerden elde edilen gelirde önemli bir düşüş olması muhtemel.

 

7. Kurumsal Kredi Talebi Marj İçin İyiye İşaret

Yükselen faiz ortamında kredi defterlerini genişletmek, kredi verenlerin çekirdek spread’i (varlık getirileri ile mevduat maliyetleri arasındaki fark) ve marj yönetimi için kritik önem taşırken, yüksek fonlama maliyetleri talebi azaltıyor. Bu durum, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını %8,5’ten %40’a yükseltmesinin ardından, altı ay önce neredeyse %20 olan bireysel kredilerin yıllık büyüme oranının %6’nın altına düştüğü Türkiye’de de görülmüştür. Bu dönemde ticari kredilere yönelik talep nispeten istikrarlı görünmektedir ve şirketlerin artan fonlama maliyetlerini müşterilere yansıtma kapasitesi nedeniyle bu segmentin önemli bir büyüme faktörü olduğunu düşünüyoruz.

Kurumsal TL cinsinden krediler Türk bankalarının toplamının ortalama %35’ini, bireysel segment ise yaklaşık %22’sini oluşturuyor. İş Bankası, 3. Çeyrek kazanç çağrısı sırasında perakende dışı kredilerin artan fonlama maliyetlerini dengelemek için kritik öneme sahip olduğunu açıkladı.

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler