Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Man Group: Banka iflaslarının Avrupa’ya yayılma riski var

"Almanya ve İskandinavya'da ticari gayrimenkullerin maddi özkaynaklara oranının %400, 500, 600, 700 aralığında olduğunu görüyoruz" dedi. "Eğer bu bankaların her biri ticari gayrimenkule verdikleri her bir dolar için 15 sent zarar yazarsa - ki bunun baz senaryo olduğunu söylemiyorum ama tamamen makul bir senaryo - bu bankalar sadece yatırım yapılabilir seviyede değil, iflas etmiş durumdalar."

Man Group: Banka iflaslarının Avrupa’ya yayılma riski var

Londra’daki Man Group Plc’de portföy yöneticisi olan ve Bloomberg tarafından derlenen verilere göre yatırım yapılabilir tahvil fonu geçen yıl benzerlerinin %99’unu geride bırakan Jonathan Golan’a göre ,New York Community Bancorp gibi bankaları sarsan bankacılık sektörü tedirginliği ABD ile sınırlı kalmayacak ve temerrüt potansiyeli Avrupa’ya da yayılacak. “Piyasanın çok büyük sıkıntı içinde olduğunu düşündüğümüz bölümleri var,” dedi. “İncelemeye alınan daha fazla banka var, daha fazla banka zarar ediyor ve potansiyel olarak Atlantik’in her iki yakasında da bazı bankalar temerrüde düşüyor.”

Yatırımcıların ABD’deki ticari gayrimenkule ilişkin endişeleri şimdiden küresel piyasalara yayılmış durumda. New York Community Bancorp, Almanya’nın Deutsche Pfandbriefbank AG ve Japonya’nın Aozora Bank Ltd. hisselerinde düşüşlere yol açarken, tüccarlar şimdi sıradakinin kim olabileceğini inceliyor.

Golan bir röportajında “Almanya ve İskandinavya’da ticari gayrimenkullerin maddi özkaynaklara oranının %400, 500, 600, 700 aralığında olduğunu görüyoruz” dedi. “Eğer bu bankaların her biri ticari gayrimenkule verdikleri her bir dolar için 15 sent zarar yazarsa – ki bunun baz senaryo olduğunu söylemiyorum ama tamamen makul bir senaryo – bu bankalar sadece yatırım yapılabilir seviyede değil, iflas etmiş durumdalar.”

Morgan Stanley analistlerinin müşterilerine PBB tarafından ihraç edilen üst düzey tahvilleri satmalarını tavsiye etmelerinin ardından, gayrimenkul odaklı Alman kredi kuruluşlarının ihraç ettiği tahvillerin bu hafta düşüşe geçmesiyle birlikte, daha geniş çaplı bulaşma potansiyeline dair bazı erken işaretler görüldü. Alman firma Çarşamba günü yaptığı açıklamada “emlak piyasalarındaki kalıcı zayıflık” nedeniyle karşılıkları arttırdığını duyurdu.

Bloomberg Intelligence, varlıkların %1’i ya da daha azı olan ABD ticari gayrimenkul kredilerinin Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc ve BNP Paribas SA gibi büyük Avrupa bankalarını önemli ölçüde tehdit etmediğini düşünüyor, ancak bazı bankalardaki risklere işaret ediyor.

Tomasz Noetzel’in de aralarında bulunduğu analistler bir notta, “Aareal Bank’ın %16’lık ve Pfandbriefbank’ın %10’luk riski daha fazla ve PBB’nin yeni yükselttiği 2023 kredi zararı karşılık kılavuzu emlak piyasasındaki zayıflığın tam olarak yansıtılmadığını gösteriyor,” diye yazdı.

Golan, menkul kıymetlerde açığa satış yapmanın artık cazip olduğunu düşünüyor, ancak herhangi bir şirket ismi vermeyi veya fonunun performansı hakkında yorum yapmayı reddetti. 1783’te kurulan Man Group, 161 milyar dolarlık varlığıyla dünyanın halka açık en büyük hedge fonu.

“Gerçek değerlerinin önemli ölçüde üzerinde işlem gören sektörleri ve bireysel isimleri belirlemeye odaklanıyoruz,” diyen Man, son yıllarda fırsatların çoğunlukla uzun pozisyonlardan geldiğini sözlerine ekledi. “Ancak şimdi değerleme döngüsünde çok geç bir aşamadayız ve bu nedenle aynı anda hem hücum hem de savunma oynamayı hedefliyoruz.”

Golan, son dönemdeki tedirginliklere rağmen bankacılık sektörünün diğer bölümlerinde, özellikle de piyasanın daha oligopolistik ve marjların daha yüksek olduğu daha küçük yetki alanlarında değer görüyor. Bazı orta ve doğu Avrupalı kredi kuruluşlarının yanı sıra büyük oyuncularla aynı iş için rekabet etmeyen uzman Birleşik Krallık bankalarına işaret etti.

“Ticari gayrimenkule mütevazı bir şekilde maruz kalan, farklılaştırılmış iş modellerine, güçlü karlılığa, ödeme gücüne ve likiditeye sahip çok güçlü birkaç kurum var” dedi. “Bu alanlarda cazip fırsatlar buluyoruz, ancak gerçekten seçici olmanız gerekiyor.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler