Sosyal Medya

Para-banka-finans

Japonya’da yıllar sonra faiz oranları artırıldı

Japonya Merkez Bankası (BOJ), 2016'da başlattığı negatif faiz politikasını sonlandırarak 17 yıl sonra faiz oranlarını artırdı. BOJ'un politika faizini eksi yüzde 0,1'den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltmesiyle Japonya, dünyanın son negatif faiz rejimine son vermiş oldu.

Japonya’da yıllar sonra faiz oranları artırıldı

2007’den bu yana ilk kez faiz oranlarını artıran BOJ, bu adımı güçlü ücret artışlarının ilk işaretleri üzerine atmıştır. BOJ’un iki günlük politika toplantısının sonunda yapılan açıklamaya göre, negatif faiz rejimi olan eksi yüzde 0,1 faiz oranı artık sona ermiştir.

Ayrıca, BOJ’un radikal getiri eğrisi kontrol politikası da sona erdirilmiştir. Bu politika kapsamında, BOJ gerektiğinde tahvil alıp satarak uzun vadeli faiz oranlarını hedeflemekteydi.

Bloomberg HT’nin haberine göre, BOJ’un alım programlarına ilişkin de değişiklikler yapılmıştır. BOJ, borsada işlem gören fonların ve Japonya gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (J-REITS) alımlarını durduracak ve şirket tahvili alımlarını yavaş yavaş azaltacaktır. Bu uygulamaların bir yıl içinde durdurulması hedeflenmektedir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler