Sosyal Medya

Gündem

Süveyş Kanalı krizi büyüyor: Navlun fiyatları yükselişte

Husiler, 31 Ekim 2023’ten itibaren Gazze’deki katliama tepki olarak İsrail ile bağlantılı olan Kızıldeniz’deki uluslararası ticaret gemilerini hedef almaya devam…

Süveyş Kanalı krizi büyüyor: Navlun fiyatları yükselişte

Husiler, 31 Ekim 2023’ten itibaren Gazze’deki katliama tepki olarak İsrail ile bağlantılı olan Kızıldeniz’deki uluslararası ticaret gemilerini hedef almaya devam ediyor. Saldırılar nedeniyle seferlerini durduran ve rotasını değiştiren dev şirketlere yenileri eklenirken, taşımacılık yapmaya devam eden gemilerin ise maliyetleri daha da artıyor.

Yemen’deki Husiler, İsrail ile ilişkilendirilen gemilere yönelik saldırılarını artırarak, Süveyş Kanalı gibi kritik uluslararası ticaret yollarını hedef alıyor. Husilerin 31 Ekim 2023’ten itibaren İsrailli şirketlere ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere yönelik düzenlediği dron ve füze saldırıları, küresel ticaretin akışını olumsuz etkileyerek lojistik maliyetlerini artırıyor ve dünya ticaretini Ümit Burnu gibi alternatif ve daha maliyetli rotalara yönlendiriyor.

Pandemi Fiyatları Geri Geliyor

Süveyş Kanalı, küresel ticaretin yaklaşık %12’sini oluşturan ve Avrupa ile Asya arasında en kısa yolu sunan hayati bir ticaret yoludur. Ancak Husilerin saldırıları nedeniyle bu önemli güzergahın güvenliği sorgulanır hale geldi ve birçok uluslararası nakliye firması rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. Bu durum, navlun fiyatlarının Kovid-19 pandemisi dönemindeki yüksek seviyelere geri dönmesine yol açtı.

Kızıldeniz alternatifi olan Ümit Burnu rotası, gemilere yaklaşık 10 gün ve 6.500 kilometre ekstra yol katettiriyor, bu da ticaretin maliyetini ve süresini önemli ölçüde artırıyor. Şu anda ticari gemilerin %20’si bu uzun rotayı kullanmak zorunda kaldı.

Rotalar Değişiyor

Bu krizden kaçınmak isteyen lojistik şirketleri, bölgedeki operasyonlarını durdurma eğiliminde. BP, CMA CGM, EQUINOR, EURONAV, Evergreen, Frontline, HAPAG-LLOYD, HMM, MAERSK, MSC, OOCL ve Yang Ming Marine Transport gibi önde gelen taşımacılık şirketleri, Kızıldeniz seferlerini durdurduklarını açıkladı.

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler