Sosyal Medya

Gündem

HABER/ANALİZ: Erdoğan’ın “radikal değişim”  vaadi yeni anayasa

Erdoğan ve parti kaynaklarından gelen açıklamaları derlediğimizde, Erdoğan’ın ne sosyal barış ne de ekonomide adalet ve istikrar konusunda kararlı adımlar atacağına dair delil bulamıyoruz.

HABER/ANALİZ: Erdoğan’ın “radikal değişim”  vaadi yeni anayasa

Erdoğan Bayram tatilini seçim sonuçlarını değerlendirip,  yeni yol haritası için kurmaylarıyla istişare içinde geçirdi. Erdoğan’ın kötüye gidişi durdurmak için “radikal adımlar atacağı” iddiaları yandaş basında sıkça seslendirildi, ancak bunların neler olacağı yönünde hiç detay yok.   Hürriyet’ten  Ebru Karatosun’un haberine göre, Erdoğan’ın ilk adımı yeni anayasa görüşmelerini başlatmak olacak.  Yetkin Report’tan Murat Yetkin’e göre ise parti ve bürokrasi içinde kapsamlı tasfiye var. Erdoğan ve parti kaynaklarından gelen açıklamaları derlediğimizde, Erdoğan’ın ne sosyal barış ne de ekonomide adalet ve istikrar konusunda kararlı adımlar atacağına dair delil bulamıyoruz.

 

Karatosun şöyle yazdı:  “Seçimlerin ve bayram tatilinin ardından AK Parti anayasa çalışmalarına başlayacak. TBMM’nin önümüzdeki hafta yeniden açılmasıyla siyaset yeni anayasayı tartışacak. AK Parti’nin özellikle hedeflediği yeni ve sivil anayasa için ilk adım TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un partilere ziyaretiyle gelecek”.

Ancak,  yeni  anayasa  girişiminin  akamete uğrayacağı şimdiden belli oldu.  Çünkü:

“Bazı AK Parti kurmayları yeni anayasa konusunda uzlaşma sağlanmasının zor olduğunu değerlendirirken, başörtüsü ve aile ile ilgili düzenlemeyi kapsayan iki maddelik anayasa değişikliği paketinin yeni yasama yılında öncelikli olarak gündeme getirebileceğini ifade ediyor.

Muhalefetteki partilerin türbana anayasal güvence kazandırma konusunda daha önce yaptıkları açıklamalardan, bu güvenceye sıcak bakmadıklarını biliyoruz.  AKP-MHP, bu madde karşılığında seküler kadınların istediği gibi giyinme özgürlüğünü de anayasaya yazmaya niyetli olacak mı?  Bu madde sadece YRP’ne kayan  koyu İslamcı tabanı konsolide etme girişimi olabilir. “Ailenin korunması” ise LGBTQ+ düşmanlığının anayasaya yazılması olacak.   Partinin özgürlükçü kanadı tarafından kutuplaştırma politikasını terketmeye davet edilen Erdoğan’ın anayasa öncelikleri hiç de bu yönde değil.

 

Erdoğan’a yeniden seçilme hakkı erken seçim yoluyla

Karatosun  “AK Parti’de yeni anayasa çalışmasında Cumhurbaşkanı’nın görev süresini uzatan bir düzenlemeye sıcak bakılmazken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığı için tek alternatif olarak erken seçim formülü öne çıkıyor. AK Parti kurmayları, erken seçimin zamanı için ise 2027 yılı sonu 2028 yılı başına dikkat çekiyor” notunu da düştü.

 

Murat Yetkin:  Partide kelleler kopacak

 

AKP  seçimi neden kaybetti?  İşte 17 neden

Murat Yetkin “ Özel’in diyalog kanallarını açık tutma önerisine Erdoğan ne dedi?” başlıklı makalesinde  “Özel’in diyalog çağrısını kıymetli bulan Erdoğan diğer yandan Bayram sonrası AK Parti’de tasfiye operasyonuna hazırlanıyor. Bayramın ilk günü Bursa İl Başkanlığının bayramlaşmasına, tatilini geçirdiği Marmaris Okluk Koyu’ndaki Cumhurbaşkanlığı konutundan bağlanan Erdoğan’ın şu sözleri AK Parti’de koptu kopacak bir fırtınaya işaret ediyor” dedi.

“Erdoğan “Biz 22 yılda girdiği 17 seçimin hepsinde sandıktan birinci çıkmış bir partiyiz” vurgusuyla bitirerek 18’incisinde ikinciliğe düşmüş olmanın hesabını soracağını söylediği konuşmasında şunları söyledi:

  • “Seçim sonuçları elbette ayrı ve kapsamlı bir değerlendirmenin konusudur. Biz de her parti gibi seçimlerin muhasebesini yapıyoruz, yapacağız. Asla kolaya kaçmadan, milletin sandıkta verdiği mesajları tüm boyutlarıyla okuyor, en ince detayına kadar analiz ediyoruz. Geçen hafta gerçekleştirdiğimiz Merkez Yürütme Kurulu toplantısında bunun ilk adımını attık. İnşallah halkayı sürekli genişleterek istişarelerimize devam edeceğiz.”

 

Erdoğan  ekonomi hususunda ne yapacak?

Yeni  Şafak’ta yer alan habere göre “Bir kez daha millet odaklı yapılan çalışmada, ekonomi bazlı yeni yol haritası çizildi”.

Önümüzdeki yerel seçimlere kadar 4 yıllık bir süreç olduğu hatırlatan Erdoğan, “Seçim analizi yaparken artık ekonomiye odaklanacağız. Bu konuda özellikle dar ve sabit gelirliler için mümkün olan adımları atacağız.” diyerek net bir mesaj verdi”.

Bu adımlar ne olabilir?

“Emekliler ve dar gelirli vatandaşlar için de ayrı bir çalışma yürütüleceğini belirten Erdoğan, “Mağduriyet oluştu. Bu mağduriyetleri giderecek çalışmalarımız olacak. Ekonomik program ve bütçe kapsamında gerekli adımlar zaman içinde atılacak.” İfadeleriyle yeni döneme emin adımlarla hazırlanacaklarının mesajını verdi”.

Optimar anketi:  Ekonomideki sıkıntıları CHP   çözer

Yani, yine detay yok. Nihayetinde, Erdoğan’ın henüz ne yapacağını kararlaştırdığına ya da, ona yerel seçimleri kaybettiren nedenlere neşter atacağına dair hiç bir işaret alamıyoruz.

 

FÖŞ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler