Sosyal Medya

Gündem

Demir çelik sektöründe korkutan konkordato

Demir çelikte dev konkordato sıkı para politikasının etkisiyle bir çok sektöre yayılabilir

Demir çelik sektöründe korkutan konkordato

HalkTV.com.tr’den Dinçer Gökçe’ye göre, 3 kardeş arasındaki anlaşmazlık nedeni ile iflasın eşiğine gelen Güney Çelik Hasır ve Demir AŞ için konkordato talep edildi. En büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeki şirkete 3 aylık geçici mühlet verildi. 1.3 milyar lira borcu bulunan şirketin faaliyetlerinin denetimi için 3 kişilik komiser heyeti atandı.

Güney Çelik’in durumu işdünyasında genele yayılan sıkıntının dışavurumu olabilir. Bankalar düşük karla çalışan müşterilerin vadesi gelen kredilerini uzatmakta güçlük çekebilir.

 

Ne oldu?

Temeli 30 yılı aşkın bir süre önce atılan Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. AŞ sektörün en güçlü birkaç firmasından biri konumunda. Adana Hacı OSB ve Gebze OSB’de üretim tesisleri bulunan şirket, bir süredir 3 kardeş arasındaki anlaşmazlık nedeni ile zorlu bir süreç yaşıyor.

 

BORCU 1.3 MİLYAR LİRA

Toplamda 1.3 milyar lira borcu bulunan Güney Çelik’in 550 çalışanı alamadıkları ücretleri nedeni ile eylem yapmıştı. Şirket ortakları arasındaki anlaşmazlık nedeni ile zorlu bir süreç yaşayan şirket ile ilgili dikkat çeken bir dava açıldı.

Güney Çelik’ten alacaklı olan bir lojistik şirketi, konkordato talebi ile İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesine başvuruda bulundu. Lojistik şirketinin avukatı Enes Yarar’ın imzasını taşıyan dava dilekçesinde, ortaklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle borçlu şirketin iflasa sürüklendiği kaydedildi. Dilekçede, şirketin iflas etmesi durumunda kendilerinin ve diğer alacaklıların alacağına kavuşamayacağı, 550 işçinin de işsiz kalacağına işaret edildi. Dilekçede Güney Çelik için konkordato kararı verilmesi istendi.

 

 

3 AYLIK GEÇİCİ MÜHLET VERİLDİ

Talebi inceleyen İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2 Şubat’ta ara kararını verdi. Mahkeme şirket lehine geçici mühlet kararına hükmetti. Bu kararla birlikte şirket hacizlere karşı koruma altına alındı. Mahkeme, şirket faaliyetlerinin denetimi için de Prof. Dr. Mert Erer, Dr. Öğretim Üyesi Evren Kılıçoğlu ve Mali Müşavir Şükrü Savaş’tan oluşan komiser heyeti görevlendirdi.

 

ÜRETİME YENİDEN BAŞLADI

Mahkemenin kararı ile birlikte, bir süredir üretimin durduğu fabrikada faaliyete yeniden başlandı. 1992’den beri faaliyette olan Güney Çelik, İSO 500 listesine 2021’de 314’üncü sırada yer almıştı.

 

 

2023 yılı, işletmeler için oldukça zorlu geçti. Talep koşullarının bozulması, maliyet baskısının artması ve finansmana erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle birçok firma zor durumda kaldı.

Bu süreçte, iflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 ve 2019 yıllarındaki “konkordato fırtınası”nın ardından, 2023 yılında 519 konkordato başvurusuyla rekor kırıldı. Ekonomim gazetesinden Merve Yiğitcan’ın aktardığına göre, geçen yılın 11 ayında yaklaşık 20 bin firma kepenk indirdi ve tasfiye başvuruları yüzde 27,5 artış gösterdi. Konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 519’a ulaşırken, kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 352 oldu. 408 firma için konkordato reddedildi, 65 firma ise iflas etti.

 

ANALİZ: Konkordato dalgası yükselebilir

İşdünyasının güçlü TL ve yükselen kredi faizlerinden dolayı sıkıntılı günler geçirdiği biliniyor.  TCMB’nin yeni başkanı Karahan’ın ilk mesajı da sıkı para politikasının gerektiği kadar süreceği yönünde oldu.  Artık uzmanlar 2024 yılında TCMB’den faiz indirimi beklemiyor.

Şirketlerin enflasyon muhasebesine geçmesi de  bir çok sektörde reel karların daha önce açıklanan mali tablolara göre düşmesi anlamını taşıyacak.  Bankalar düşük karla çalışan müşterilerin vadesi gelen kredilerini uzatmakta güçlük çekebilir.

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler