Sosyal Medya

Gündem

Çorlu tren kazasında altı yıl sonra kamu görevlilerine hapis cezası

Davanın sembol isimlerinden olan Mısra Öz, karardan mutluluk duyduklarını ancak “Yöneticiler yargılanmadığı sürece dava kapanmayacaktır” mesajı verdi.

Çorlu tren kazasında altı yıl sonra kamu görevlilerine hapis cezası

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 328 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili davada karar açıklandı.

4 kamu görevlisi, taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

Mahkeme toplam 9 sanığa 8 yıl 4 ay ile 17 yıl 6 ay arasında hapis cezaları verdi.

Duruşmada en fazla ceza verilen sanık Karasu mahkeme salonunda, “Halkalı’dan Kapıkule’ye kadar olan hatla ilgili uyarıları ve denetimi yazışmalar ile bildirmiştim. Görevimi yerine getirdim. Beraatımı talep ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Aileler ve avukatlar kararın olumlu olduğunu ancak eksik olduğunu kaydediyor.

Davanın sembol isimlerinden olan Mısra Öz, karardan mutluluk duyduklarını ancak “Yöneticiler yargılanmadığı sürece dava kapanmayacaktır” mesajı verdi.

Yapılan toplu açıklamada konuşan Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık, “Böyle bir iktidar döneminde bu kararı vererek haysiyetlerine sahip çıkan mahkeme heyetini tebrik ediyoruz.” mesajı verdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, dönemin TCDD üst yönetiminin de yargılanması gerektiğini savundu ve “Uygunsuz talimat verenlerin hesap verdiği günler gelmeden Çorlu için tam adalet sağlandı diyemeyiz” dedi.

Kimler ne kadar ceza aldı?

Mümin Karasu: TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü’nde Bölge Bakım Servis Müdürü, 17 yıl 6 ay mahkumiyet kararı ile cezaevine gönderildi.

Turgut Kurt: TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde müdür olarak görev yapıyordu, 16 yıl 3 ay mahkumiyet kararı ile cezaevine gönderildi.

Nihat Aslan: Dönemin TCDD 1. Bölge Müdürü, 15 yıl mahkumiyet kararı ile cezaevine gönderildi.

Özkan Polat: Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi, 13 yıl 9 ay hapis cezası aldı, mahkumiyet kararı ile cezaevine gönderildi.

Nizamettin Aras: Altyapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı, 8 yıl 4 ay ceza aldı.

Kubilay Başkaya: Mühendis, 9 yıl 2 ay ceza aldı.

Deniz Parlak: Mühendis, 9 yıl 2 ay ceza aldı.

Levent Meriçli: Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı, 9 yıl 2 ay ceza aldı.

Tevfik Baran Önder: Yüksek Mühendis, 10 yıl ceza aldı.

4 sanık için beraat kararı verildi.

Mısra Öz: ‘Yüreğimize su serpildi ama bu dava burada bitmez’

Kazada 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, mahkeme çıkışında yaptığı konuşmada, “Yöneticiler yargılanmadığı sürece Çorlu tren katliamı davası kapanmayacaktır” mesajı verdi.

Mısra Öz, dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ve sonrasında genel müdürlük koltuğuna oturan Ali İhsan Ugun’un da yargılanmasını istediklerini söyledi:

“Biz Türkiye’de artık cezasızlık politikasının bittiğine, bundan sonra suç işleyenlerin, sorumluluğu olan herkesin cezalandırılarak, katliamların önüne geçilmesini istiyoruz.

“Toplumsal cinayetler politiktir. Evet bugün dört tane sanığın tutuklandığına şahit olduk yüreğimize su serpildi ama bu dava burada bitmez. Biz İsa Apaydın‘ın peşindeyiz, biz (dönemin) genel müdür yardımcısı Ali Ali Ali ihsan Uygun‘un peşindeyiz.”

Mısra Öz kararın açıklanması sonrası mahkeme salonu içinde diğer ailelerle birlikte sarılarak kararı kutladı.

Ne olmuştu?

harita

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya gitmek için hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu tren, 8 Temmuz 2018’de Çorlu’da Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrilmişti.

Kaza sonrası hazırlanan iddianameye, kamu görevlisi ve mühendislerin de aralarında olduğu 13 sanık dahil olmuştu.

Dava süresince yalnızca TCDD 1. Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu tutuklandı ve sonrasında tahliye edildi.

Yakınlarını kaybeden aileler ve avukatlar, TCDD üst yöneticileri ve Ulaştırma Bakanlığı’nın da yargılamaya dahil edilmesini istiyor.

Ailelerin ve avukatlarının mücadelesi sonrası, olay yerinde yeniden keşif işlemleri yapılmış ve yeni bilirkişi raporları alınmıştı.

2021 tarihli bilirkişi raporunda kaza bölgesinde yer alan menfezin hizmet ömrünü doldurduğuna işaret edilmiş, 2023 tarihli ek bilirkişi raporunda TCDD asli kusurlu bulunmuştu.

BBC Türkçe

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler