Sosyal Medya

Genel

Preply inceledi: İki Türk dizisi, dünyanın en çok aranan dizileri arasında!

Advertorial     Online İngilizce kursu Preply’nin Google Trends verilerini inceleyerek yürüttüğü çalışma, dünyanın en çok aranan 5 dizisinden dördünün…

Preply inceledi: İki Türk dizisi, dünyanın en çok aranan dizileri arasında!

Advertorial

 

 

Online İngilizce kursu Preply’nin Google Trends verilerini inceleyerek yürüttüğü çalışma, dünyanın en çok aranan 5 dizisinden dördünün Amerikan yapımı diziler olduğunu ortaya koydu. Öte yandan Sen Çal Kapımı ve Yalı Çapkını, yıllara göre en çok aranan diziler listesinde yer aldı.

Bir yandan popüler kültür fenomenleri olan, bir yandan da bireysel ve grup eğlencelerinin vazgeçilmezine dönüşen dizi ve filmler, başta ABD ve Türkiye olmak üzere çok büyük bir sektör oluşturmayı sürdürüyor. Özellikle talebe bağlı izlenebilen abonelik tabanlı platformların ürettiği dizi ve filmler, son yıllarda dikkat çekerken bazı dizi ve filmler yıllar geçse de popülaritesini yitirmiyor. Bu konudaki potansiyel soruları yanıtlamak için harekete geçen online İngilizce kursu Preply, dünyanın en büyük arama motoru olan ve pek çok kullanıcı için internetin başlangıç noktası kabul edilen Google’ın Google Trends Time Capsule verilerinden hareketle, 1999’dan 2023’e kadar yıllara göre en çok aranan dizi ve filmlerini inceledi.

İnceleme, ABD yapımı hicivli bir durum komedisi olan çizgi dizi The Simpsons’ın 18 yıl boyunca en çok aranan diziler listesinde yer almayı başararak, internet tarihinin en popüler dizilerinden biri olduğunu gösterdi. Kısa bölümleri, eleştirel yaklaşımı ve incelikli komedisiyle her yıl internet kullanıcılarının sıklıkla izlemek istediği dizilerden biri olan The Simpsons’ı Türkçeye Taht Oyunları olarak çevrilen Game of Thrones, South Park, The Walking Dead ve Family Guy izledi.

 

Yalı Çapkını ve Sen Çal Kapımı, dünyanın en çok arananları arasında

Google’ın, her yıl için en çok aranan beş diziyi sıraladığı verilerden Preply’nin hazırlamış olduğu araştırmaya göre dünyanın en popüler 5 dizisinden üçünün çizgi animasyon dizileri olması dikkat çekiyor. Bu dizilerin kısa süreleri, konsantre mizahları ve zaman zaman komplo teorilerine de konu olan yaklaşımları izleyiciler nezdinde dikkat çekici bulunuyor. Elbette son yılların fenomenleri arasında yer alan Game of Thrones’un sürükleyici senaryosu da bu diziyi listenin ikinci sırasına yerleştiriyor.

Preply, tarafından yapılan incelemelerde Türkiye dizi sektörünün güncel durumuna ışık tutan çarpıcı verilere de ulaştı. Türkiye, çeşitli pazarlarda çok rağbet gören pek çok diziye imza atıyor ve dizi ihracatı her geçen gün büyüyor. Türk yapımı dizilerin Google arama sonuçlarında yer alması da bu etkinin sonucu. Örneğin başrollerini Hande Erçel ve Kerem Bürsin’in paylaştığı Sen Çal Kapımı, You Knock on My Door ismiyle dünyanın en çok aranan ve en popüler dizileri arasında yer almayı başarıyor. Dizi aynı zamanda uluslararası piyasada Love is in the Air ismiyle de biliniyor. Bunun yanı sıra, 2022’de yayın hayatına başlayan ve Afra Saraçoğlu ile Mert Ramazan Demir gibi isimlerin bulunduğu Yalı Çapkını 2023’ün en çok aranan diziler listesinde yer alıyor.

 

En popüler diziler arasında ilk 10 diziden 9’u ABD yapımı

Preply’nin hazırladığı çalışmada dikkat çeken bir diğer konu Amerikan yapımı dizilerin ve filmlerin yoğunluğu oldu. Listede yer alan tüm diziler açısından değerlendirildiğinde efsane diziler içinde 5 diziden dördünün ABD kanallarında yayın hayatına başladığını ya da ABD yapımı olduklarını görüyoruz. The Walking Dead, The Vampire Diaries, Friends, Prison Break, Gossip Girl, Breaking Bad, Euphoria, The Last of Us gibi dönemine damga vurmuş dizilerin dünyanın dört bir yanında ilgi gördüğünü, küresel aramalar içinde ilk beşte yer almalarından anlıyoruz. ABD’yi yapım sayısı bakımından bu listede Türkiye izlerken, Türkiye’nin yanı sıra Güney Kore, Meksika, Hindistan ve İspanya yapımlarının da küresel popüler kültür öğelerine dönüştüğü göze çarpıyor. Şüphesiz, dijital platformlar, bir coğrafyada üretilen dizilerin dünyanın dört bir yanında hayran kitlesi kazanabilme ihtimalini ve bu anlamda dizi-film üretiminde kültürel çeşitliliği de artırıyor.

 

Dil öğrenme süreci yabancı dilde dizi ve filmlerle desteklenebilir

En iyi dil öğretmenleriyle kullanıcılarının amaçlarına uygun ve en önemlisi pratik yaparak online yabancı dil öğrenme olanağı sunan Preply, dizi ve filmlerin eğlence aktivitesi olmalarının yanı sıra, eğitsel materyallere de dönüşebildiğini söylüyor. Özellikle İngilizce öğrenenlerin %77’si, temel dil öğrenme aktivitelerinden biri olarak İngilizce dizi ve film izlemeyi de sıralıyor. İngilizce özel ders hizmeti sunan Preply’nin imza attığı bu çalışma, dil öğrenmek isteyen öğrencilere en iyi dizilerle oluşturulan önerilerini işaret ediyor, hem de dizi ve film izlerken dil yetkinliklerini, okuma ve anlama kabiliyetlerini, kelime dağarcıklarını genişletmeleri için fırsat sunuyor. The Simpsons, Family Guy, Friends, South Park gibi diziler, kısa süreleriyle kısa bir boşlukta dahi eğlenirken dil pratiği yapmayı mümkün kılıyor. Preply yabancı dil öğrenmenin kolayını sunuyor ve öğrencilere dil öğrenme sürecini desteklemek için yabancı dilde dizi ve film izlemelerini tavsiye ediyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler