Sosyal Medya

Genel

Norveç devlet varlık fonundan rekor kar

Dünyanın en büyüğü olan Norveç’in 1,6 trilyon dolarlık devlet varlık fonu, teknoloji hisselerine yaptığı yatırımlardan elde ettiği güçlü getirilerin etkisiyle…

Norveç devlet varlık fonundan rekor kar

Dünyanın en büyüğü olan Norveç’in 1,6 trilyon dolarlık devlet varlık fonu, teknoloji hisselerine yaptığı yatırımlardan elde ettiği güçlü getirilerin etkisiyle 2023 yılında 2,22 trilyon Norveç kronu (213 milyar dolar) rekor kâr elde etti.

Norges Bank Investment Management’ın web sitesinde yılda bir kez yayınladığı varlık listesine göre, dünyanın en büyük halka açık hisse senedi sahibi olan fon, Apple Inc, Microsoft Corp, Alphabet Inc. ve Amazon.com Inc. şirketlerindeki varlıklarını artırdı. Ayrıca dünyanın en değerli iki çip firması olan Nvidia Corp. ve Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ile çip ekipmanı üreticisi ASML Holding NV’deki hisselerini de artırdı.

En büyük hisse senetleri arasında Apple, Microsoft ve Alphabet’in bulunduğu fon, yapay zeka alanındaki gelişmelerin ve yarı iletken bileşenlere yönelik talep artışının meyvelerini topladı. Fon, tüm yıl için önemli sonuçlarını Salı günü açıklayacak.

Norges Bank Yatırım Yönetimi (NBIM) Salı günü yaptığı açıklamada, sonucun 2022’deki 1,64 trilyon kronluk rekor zarardan farklılaştığını belirtti.

NBIM İcra Kurulu Başkanı Nicolai Tangen yaptığı açıklamada, “Yüksek enflasyon ve jeopolitik çalkantılara rağmen, 2023’te hisse senedi piyasası 2022’deki zayıf yıla kıyasla çok güçlüydü. Özellikle teknoloji hisseleri çok iyi performans gösterdi” dedi.

Norveç’in petrol ve gaz gelirlerini yurtdışında değerlendirmek üzere 1990’larda kurulan ve Norges Bank Yatırım Yönetimi olarak da bilinen fon, büyük ölçüde parlamento tarafından belirlenen bir çerçeveye dayanan bir gösterge endeksini takip ediyor.

Fonun Microsoft’taki %1,26’lık hissesi geçen yılın sonunda yaklaşık 35 milyar dolar değerindeydi ve en büyük holding olarak Apple’daki %1,11’lik hissesini geride bıraktı. Tesla şu anda fonun en büyük 11. holdingi konumunda.

 

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler