Sosyal Medya

Genel

FT: Elon Musk, yapay zekanın SENE SONUNDA insanlardan daha akıllı olacağını iddia ediyor

Milyarder girişimci, "Tahminimce önümüzdeki yılın sonuna doğru herhangi bir insandan daha akıllı bir yapay zekaya sahip olacağız" dedi.

FT: Elon Musk, yapay zekanın SENE SONUNDA insanlardan daha akıllı olacağını iddia ediyor

Elon Musk’a göre, elektrik ve donanım tedariki giderek güçlenen teknolojinin taleplerini karşılayabildiği sürece, yeni yapay zeka modellerinin kapasitesi gelecek yılın sonuna kadar insan zekasını aşacak.

Tesla, X ve SpaceX’i yöneten milyarder girişimci, “Tahminimce önümüzdeki yılın sonuna doğru herhangi bir insandan daha akıllı bir yapay zekaya sahip olacağız” dedi. Musk, Pazartesi günü Norges Bank Yatırım Yönetimi CEO’su Nicolai Tangen ile X (eski Twitter) hakkında yaptığı bir röportaj sırasında önümüzdeki beş yıl içinde yapay zekanın yeteneklerinin muhtemelen tüm insanlarınkini aşacağını tahmin etti.

Musk, yapay genel zeka olarak adlandırılan ve herhangi bir alandaki en yetenekli bireyleri yenebilecek kadar güçlü olan yapay zeka araçlarının geliştirilmesi konusunda sürekli olarak iyimser oldu. Ancak Pazartesi günkü tahmin, kendisinin ve diğerlerinin daha önce tahmin ettiği programların ilerisinde. Geçen yıl, “tam” akıllı yapay zekaya (AYZ) 2029 yılına kadar ulaşılacağını tahmin etmişti. Musk’un sürücüsüz Tesla’ların piyasaya sürülmesi ve Mars’a roket indirilmesi gibi en cesur tahminlerinden bazıları henüz gerçekleşmedi.

 

Son 18 ayda, video oluşturma araçlarının ve daha yetenekli sohbet robotlarının piyasaya sürülmesi de dahil olmak üzere bir dizi inovasyon, yapay zekanın sınırlarını beklenenden daha hızlı bir şekilde ileriye taşıdı. Google DeepMind’ın kurucu ortağı Demis Hassabis, bu yılın başlarında AYZ’nin 2030 yılına kadar hayata geçeceğini tahmin etmişti.

Gelişimin hızı, özellikle Nvidia tarafından üretilen ve AI modellerinin eğitimi ve çalıştırılması için gerekli olan mikroçiplerin tedarikindeki darboğaz nedeniyle yavaşladı. Musk, bu kısıtlamaların hafiflediğini ancak yeni modellerin artık diğer veri merkezi ekipmanlarını ve elektrik şebekesini test ettiğini söyledi.

 

“Geçen yıl çip kısıtlıydı . . . insanlar yeterince Nvidia çipi alamıyorlardı. Bu yıl darboğaz gerilim trafosu beslemesine geçti. Bir veya iki yıl içinde bu da aşılır.  Tek kısıtlama sadece elektrik arzıdır” dedi.

 

Pazartesi günü Musk, kendi yapay zeka girişimi xAI’nin, Grok modelinin “GPT-4’ten daha iyi olması gerektiğini düşündüğümüz” ikinci bir versiyonunu eğittiğini söyledi. Bunun mayıs ayına kadar tamamlanmasının planlandığını ve bunu daha güçlü yeni bir modelin takip edeceğini de sözlerine ekledi.

Musk geçtiğimiz yıl xAI’ye daha fazla zaman ve kaynak aktardı. Bu süreç hakkında bilgisi olan kaynaklara göre şirkete 18 milyar dolar değer biçecek bir finansman turunda OpenAI ile rekabet edebilmek için ABD, Orta Doğu ve Hong Kong’daki yatırımcılardan milyarlarca dolar toplamaya çalışıyor.

Musk, son on yılda yeni yapay zeka araçlarının geliştirilmesinde merkezi ve çoğu zaman tartışmalı bir rol oynadı.

 

2015 yılında OpenAI’nin kurucu ortağıydı ancak CEO ve kurucu ortak Sam Altman ile araştırma yönetimi konusunda anlaşmazlığa düştükten sonra 2018’de şirketten ayrıldı.

Musk, Mart ayında OpenAI ve Altman’a, start-up’ın insanlığın yararına yapay zeka oluşturma misyonunu tehlikeye attıklarını iddia ederek sözleşmenin ihlali nedeniyle dava açtı; OpenAI’nin şiddetle reddettiği bir iddia.

 

Kaynak:  FT, Elon Musk predicts AI will overtake human intelligence next year

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler