Sosyal Medya

Genel

ANALİZ: Sıkı para politikasının ilk kurbanı konkordatoya giden şirketler

Hızla yükselen enflasyon ortamında, bir çok şirket yüksek ciro göstererek işletme kredisi aldı. Bu şirketler bankalara 2023 sonu mali tablolarını enflasyondan arındırılmış şekilde verecek. Bir çok şirket reel anlamda zarara düşüp, kredilerin kapatılması sorunu ile karşı karşıya kalabilir.

ANALİZ: Sıkı para politikasının ilk kurbanı konkordatoya giden şirketler

EkoHaber’den Aydın Dağtekin’in incelemesine göre, artan ekonomik sorunlar ve piyasadaki nakit sıkıntısı sadece KOBİ’leri değil, büyük şirketleri de zorluyor. Faizlerin artmasıyla finansa erişim sorununa maliyet artışı da eklenince, hemen hemen her sektörden konkordato haberleri gelmeye başladı.

 

İki hafta önce ISO500’de yer alan Güney Çelik’in TL1.3 milyar borçla konkordatoya gitmesi ardından, KARAR’a göre 8 şirket daha borç ertelemesi için mahkemelerin yolunu tuttu. Bunlar:

Osmanlı Yaşam Destek ve Medikal Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

Nuri Koçyiğit-Osmanlı Medikal

İbrahim İlaslan-Ereğli

DAĞ-Tur Turizm İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Ereğli Bereket Tarım

Damsa Süt ve Süt Ürünleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi

Asuman Kebapçı

Cuma Kozmetik

 

İşletmeler her yönden saldırı altında

 

Global ekonomik krizin de etkisiyle tedarik zincirinin bozulması ve finansmana erişimin oldukça pahalı hale gelmesi, işletmeleri ciddi anlamda zora sokuyor.  İhracatçılar bir yanda Avrupa’da resesyon, öte yanda TL’nin reel olarak değerlenmesiyle boğuşuyor.  Bozulan nakit akışı nedeniyle alacaklarını tahsil edemediği için borçlarını ödeyemeyen şirketler, çareyi konkordato başvurularında arıyor.

Geçmiş yıllarda daha çok KOBİ düzeyindeki işletmeler konkordato başvurusu yaparken bugün tekstil, mobilya, enerji, kimya gibi hemen her sektörden, büyük şirketlerin de talepte bulunması dikkat çekiyor. Otel ve AVM’ler gibi hizmet sektöründen kuruluşlar da listede önlerde yerini alıyor. Konkordato gerekçelerinden biri de kamu alacaklarının tahsil edilememesi olarak gösteriliyor.

 

2023 yılında 520’ye ulaştı

 

Ekonomik darboğazdan çıkamayarak 2023 yılında konkordato talep eden şirket sayısı 520’ye yaklaştı. Başvurular 2024’ün ilk haftalarında da devam ederken açıklamalar, özellikle yılın ilk yarısında tekstil, ev tekstili, mobilya, turizm gibi sektörlerde hızlı faiz artışları sonucunda kaynak temini sorunun daha da artacağına işaret ediyor. Kimi sektör temsilcileri, konkordatoda sadece finansal ve kamusal borçların dikkate alınıp ticari borçların kapsam dışı tutulmasını talep ederken, bazı temsilciler ise “Tüm borçları kapsamalı” görüşünü dile getiriyor.

 

 

 

Bursa’da 63 şirket konkordato istedi

 

Art arda gelen faiz artışlarına paralel olarak piyasada yaşanan nakit darlığı şirketlerin konkordato başvurularında artışa neden olurken, yaşanan ekonomik sıkıntıdan Bursa da nasibini aldı. Bursa’da 2023 yılında toplamda 63 şirket, konkordato talebiyle mahkemenin kapısına gitti. Konkordato isteyen Bursalı şirketler arasında mobilya sektörü öne çıkıyor. Ağırlıklı olarak İnegöl’de faaliyet gösteren 15 mobilya şirketi, geçen yıl konkordato talebinde bulundu. Mobilyanın yanı sıra tekstil, makine, sağlık, inşaat, gıda gibi sektörleri de sıkıntının yaşandığı sektörler arasında.

 

 

Enflasyon muhasebesi ve sıkı para politikası daha fazla konkordatoya yol açacak

Hızla yükselen enflasyon ortamında, bir çok şirket yüksek ciro göstererek işletme kredisi aldı. Bu şirketler bankalara 2023 sonu mali tablolarını enflasyondan arındırılmış şekilde verecek. Bir çok şirket reel anlamda zarara düşüp, kredilerin kapatılması sorunu ile karşı karşıya kalabilir.

TCMB’nin Enflasyon Raporu sunumunda ortaya çıkan manzara, bu yıl faizlerde indirim olmayacağı yönünde. Hatta, Erdoğan ikna edilirse, mahalli seçimden sonra faizlerin bir miktar daha yükseltilmesi olasılığı var.

Gerileyen reel karlılık, dış pazarda rekabet gücü kaybı ve yükselen finansman giderleri arasında bunalan çok sayıda şirket iflas ve konkordato yoluna başvurabilir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler